Dokumentumok
Nyomtatóbarát változat
Cím:
A közbizalom és a részvétel 2008 őszén
Szerző:
Péterfi Ferenc
Ország:
A kiadás helye:
Budapest
A kiadás éve:
2009
Kiadó:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Terjedelem:
Nyelv:
Tárgyszavak:
felmérés
Állomány:
Állampolgári Részvétel Hete, Állampolgári Részvétel Hete felmérés
Forditas:
Megjegyzés:
Annotáció:
A közbizalom és a civil részvétel tartós hiánya a demokrácia drámai rombolódásához vezethet!
(sajtóanyag)

Az Állampolgári Részvétel Hetén országos szúrópróba-felmérést végzett 2008 szeptemberében a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Művelődési Intézet és a Közösségi kezdeményezéseket támogató szakmai hálózat.
Mennyire bíznak az emberek a legfontosabb közintézményekben? – ezt kutatta a negyedik éve ismétlődő vizsgálatunk első kérdése. A legnagyobb a bizalmatlanság a politikusok iránt, az önkormányzatok és a rendőrség még valamennyire bírja a hazai lakosság támogatását. De a közbizalom romlása valamennyi szereplővel szemben immár tartósan a mélyponton van.
Mit gondol, tud-e valami befolyással lenni a lakóhelyét érintő döntésekre? – így szólt a második kérdés. Ebben, de főként a harmadik, az aktív állampolgári cselekvés különféle változatairól szóló kérdésekre adott válaszokból az látszik, hogy közösségi ügyekben nem megnyugtató a társadalmi részvétel Magyarországon.

Az elmúlt 4 évben a közintézményekben való bizalom súlyos és tartós hiánya; a társadalmi részvétel tekintetében a stagnálás, sőt annak is bizonyos mértékű csökkenése, visszaesése a jellemző.

Bár felmérésünk bizalmi nyertese a civil társadalom, a közbizalom szélesedő hiánya az elmúlt időszakban olyan társadalmi légkört alakított ki, amely már más társadalmi formációkra, így a civil-nonprofit szektorra is átterjedt: úgy tűnik, e szféra megítélését is magával rántotta.

Egy válság sikeres kezelésének valódi esélye a társadalmi tőke és a társadalmi integráció radikális megerősítése lehetne, melyben az állampolgárok saját és közösségi ügyeikben is cselekvővé, felelőssé és kompetenssé tehetők. Ez vezethet a helyi közösségek valódi fejlődéséhez. A közösségek előtérbe helyezése, a részvétel bátorítása, a társadalmi kommunikáció és a nyomában kiépülő bizalmi kapcsolatok, szervezetek és hálózatok, az önszerveződés megerősödése – csakis ezek kínálhatnak esélyt a pozitív változásra.
Ehhez viszont jelentős állami és társadalmi befektetésre lenne szükség!

Bővebb információ és a felmérés részletei megtalálhatók a www.kozossegfejlesztes.hu honlapon. Személyes kapcsolat: Péterfi Ferenc peterfi@kkapcsolat.hu T: 30/9245535
Leltár:
Raktári jelzet:
E


A közbizalom és a részvétel Magyarországon 2008 őszén.doc

Dokumentumok