Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Pillanatképek a közösségfejlesztők műhelye 2003-as barangolásairól
Szerző:
Hajnal Ágnes
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2003
Szám:
3
Oldalszám:
30
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Művelődési Intézet, Székelyföldi Civil Kollégium,
Települések:
Barót, Hét, Kibéd, Királd, Lövéte, Olasztelek, Ózd, Szegvár
Tárgyszavak:
Közösségfejlesztők műhelye, Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesülete, kistérségi stratégia
Megjegyzés:
Annotáció:
PILLANATKÉPEK A KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐK MŰHELYE 2003-AS BARANGOLÁSAIRÓL
Tartalom

A Magyar Művelődési Intézet a Közösségfejlesztők Egyesületével együttműködve, 2001 januárjában a fenti névvel szakmai csapatot szervezett a közösségi munka iránt elkötelezett érdeklődőkből. A Műhely tagjai évente több alakalommal találkoznak: képzéseket, konzultációkat szerveznek, s több gyakorlati terepmunkában is szerepet vállalnak.
Idén márciusban a Közösségfejlesztők Műhelye részt vett az Ózd közelében lévő Királd közösségfejlesztő programjának lezárásában, a „Hogyan fakasszunk forrásokat?” című konferencia előkészítésében és lebonyolításában.
Június végén a Műhely tagjai közül többen bekapcsolódtak egy akkor induló közösségfejlesztő folyamatba: a Csongrád megyei, 5100 lakost számláló Szegváron aktív szerepet vállaltak a terepmunkában. Az interjúkészítéseknél együtt dolgoztunk a 40 helyi lakosból álló közösségi munkás csapattal.
Nyár végén Székelyföldre utaztunk, hogy megismerkedjünk erdélyi kollégáinkkal és személyes tapasztalatokat szerezzünk az ott zajló közösségfejlesztői folyamatokról. Az immár harmadik születésnapját ünneplő Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesülete (SZEKE) látott bennünket vendégül és kalauzolt el először Olasztelekre, ahol a közösségfejlesztési munka eredményeképpen újságot indítottak a faluban, helyi közösségek alakultak és érezhetően mozgalmasabbá vált a helyi művelődési ház élete is. Jelentős háttér-szerepet vállalt ebben a közösségi folyamatban a helyi református egyházközség is. Ennek a munkának a körüljárása kapcsán jártunk a térséghez közeli Lövétén és Baróton is. Érdekes volt megismerni házigazdáink törekvését egy új intézmény megalapítására, amely az ottani közösségi tartalmú szakmai képzéseket kezdeményezi és igyekszik összefogni. A Székelyföldi Civil Kollégium hosszú távon két helyszínen is tervezi bentlakásos továbbképző ház létesítését: Zeteváralján és Kiruifürdőn.

Kibéden a Kisküküllő menti falvak egyikében jelentős civil kezdeményezésekkel találkoztunk. A térségben folyamatosan dolgoznak a kistérségi stratégia kialakításán, a környékbeli 38 település együttműködésén. A kistérségi koncepciót az ottani közösség meglátásai, lehetséges erőforrásai alapján állították össze. Csapatunk látogatásával egy nyílt dialógus résztvevőjévé vált: közösen próbáltuk számba venni a kistérségi fejlesztői tapasztalatainkat, s ezek alapján a lehetséges különféle kitörési pontokat.
A közös programok, kirándulások során kerestük azokat a kapcsolódási pontokat, melyek a későbbiekben szorosabbá tehetik a SZEKE-vel való szakmai kapcsolatunkat.
A jövőben tervezzük ismeretség és együttműködés kialakítását Olasztelek és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hét és Királd falvak között.
December közepére három napos műhelytalálkozót szervezünk a Civil Kollégiumba, Kunbábonyba, ahol számba vesszük, hogy milyen elméleti és gyakorlati közös munkáink lehetnek a jövőben. Terveink között szerepel, hogy felkeresünk néhány Felső-Kiskunsági települést, abból a célból, hogy az évek óta zajló közösségfejlesztői munka jelenét mélyebben megismerhessük. Hangsúlyosan foglalkozni fogunk az esélyegyenlőség témakörével, s ezen belül szeretnénk korábbi tapasztalatokat összegezve felkészülni a romák körében végezhető közösségfejlesztői munkákra.
2004-re tekintve: szeretnénk egy közösségfejlesztő vándortábort szervezni, melynek során székelyföldi kollégáinkat fogadnánk szakmai programokkal: meglátogatnánk több – az ország különböző részén fekvő – közösségfejlesztői folyamatban részt vevő települést, hogy közösen szerezzünk személyes tapasztalatokat aktuális munkáinkról.

Hajnal Ágnes
Tartalom
Parola archívum