Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Nyitó gondolatok
Szerző:
Vercseg Ilona
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2003
Szám:
3
Oldalszám:
2
A cikkben lévő
Nevek:
Gergely Attila
Intézmények:
Közösségfejlesztők Egyesülete, Teleki Oktatási Központ,
Települések:
Közép- és Kelet Európa, Szováta
Tárgyszavak:
együttműködés, partnerség-építés
Megjegyzés:
Annotáció:
NYITÓ GONDOLATOK*
Tartalom

„A közösségfejlesztési partnerség-építés Közép- és Kelet-Európában” projekt kezdeményezője, a Közösségfejlesztők Egyesülete szakemberei egy ideje már azt érezték, hogy nem csak az uniós országok társadalmi-szakmai folyamataira, hanem saját szomszédainkra is oda kellene figyelni, és időszerű kapcsolatainkat újjászervezni.
Egyszerre csak az tűnt számunkra a legérdekesebb kérdésnek, hogy hogyan birkóznak meg a velünk korábban kényszerű sorsközösségben élő országok a felgyorsult változásokkal, s a közösségfejlesztők tudnak-e valamiféle befolyást gyakorolni e változásokra?
Körülnéztünk hát „házunk táján”, és megkezdtük az együttműködést azokkal, akiket ismertünk, remélve, hogy egy bizonyos időszak után mind többen csatlakoznak hozzánk.**
Ahogy körülnézek e teremben, megállapíthatom, hogy e vágyunk máris igazolva látszik, először tehát az efelett érzett örömünknek szeretnék hangot adni.
A 2001-ben megkezdett két éves projekt két részből állt: egy közös „Képzők képzője” programból, valamint az annak nyomában a résztvevők országaiban szervezett képzésekből és közösségfejlesztési folyamatokból, akciókból.
Ez a szeminárium a projekt eredményeit hivatott összefoglalni és a lehetséges további együttműködést körvonalazni. Az eredmények bemutatásának módjául nem a projektjelentéseket választottuk, mert úgy éreztük, hogy azok – kötött műfajuknál fogva – nem tudják érzékletesen bemutatni társadalmainkat és beavatkozásunk természetét. Különben is, a projekt zárójelentését feltesszük a honlapjainkra, ott bárki elolvashatja és tanulmányozhatja. Azt gondoltuk inkább, hogy az országaink közösségfejlesztéséről és a szervezeteinkről nyújtott legalapvetőbb információk után esettanulmányokat lenne célszerűbb bemutatnunk, olyanokat, amelyek a projekt ideje alatt, annak keretében születtek, s amelyek – mint cseppben a tenger – rávilágítanak a lényegi pontokra.
Szemináriumunk programja tehát ilyen ország-blokkokból áll. Bevezetésül 4 összefoglaló jellegű előadással kívánjuk stimulálni a résztvevők gondolkodását. Ezek mind-mind más szemszögből szemlélik a közösségfejlesztést és más-más perspektívából nyújtanak számunkra lehetőséget az önreflexióra.
A projekt értékelő összefoglalására az ország-blokkok után kerül sor. Végül: Gergely Attila szociológus tagtársunkat, hogy a szeminárium során frissen szerzett benyomásaikat, az általuk keltett legfontosabb gondolataikat még melegében osszák meg velünk.
A szeminárium lezárása után ismét egy izgalmas munka következik – jövőbeli együttműködésünk tervezéséé. Bővülő körünk jó előfeltétele a sikeres tervezésnek.
A szeminárium minden résztvevőjének jó munkát, tartalmas időtöltést és igazi feltöltődést kívánok!

Vercseg Ilona


*Elhangzott a 2 éves projekt zárószemináriumán, amelyet a projekt erdélyi résztvevője, a Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesülete rendezett 2003. március 27–29-én Szovátán, a Teleki Oktatási Központban. E szám további cikkei az ott elhangzottakat tartalmazzák. (A szerk.)
**A projektben részt vevő szervezetek: CAL Helyi cselekvést támogató központ, Lengyelország; RACD Román Közösségfejlesztők Egyesülete, Románia, Bukarest; SZEKE Székelyföldi Közösségfejlesztők Egyesülete, Románia, Székelyudvarhely; VOKA, A közösségi cselekvés vidéki szervezete, Szlovákia, Banska Bystrica; Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyarország, Budapest.
Tartalom
Parola archívum