Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Még csak megtűrtek vagyunk...
Szerző:
Farkas Gábor
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
2
Oldalszám:
2. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Apella Ifjusági Szabadidős Egyesület, Dunántúl című újság
Települések:
Eger, Pécs
Tárgyszavak:
egyesületek támogatottsága
Megjegyzés:
Annotáció:
Az írás arról szól, hogy a demokráciaépítés még nem jutott arra a szintre, hogy az önkormányzatok saját költségvetésükből támogatást adnának egyesületeknek, melyek ugyanazon régióban végzik sok esetben a közügyek jobbítását.

megturtk.txt

Még csak megtűrtek vagyunk...

A napokban, papírgyűjtés közben, egy 1931-es Dunántúl elnevezésű újságot talált egyik gyermekem, amelyben egy szalagcikk arról tudósít, hogy Pécs városában a szűkös anyagi helyzet miatt az egyesületek költségvetését az előző évihez viszonyítva csökkenteni kellett. Ezután tételesen fel is sorolja az egyesületeket és a támogatás összegeit.
Mondom mégegyszer, ez 1931-ben történt, s nem ma, s nem is ebben az évben, hiszen a tanácsok költségvetését már idejekorán megszavazták a helyi "honatyák", az esetleg másként gondolkodó tanácstestületre pedig még várni kell néhány hónapot. Mindezt azért írom most, mert egyesületünk is megpróbált élni jogadta lehetőségeivel és kölségvetési támogatást kért az Egri Városi Tanácstól, körülbelül azon a jogon, mint mondjuk bármelyik más intézmény teszi azt. Se választ, se támogatást nem kaptunk. Őszintén megvallva minket is meglepett volna meg, ha egy lakótelepi egyesületet a helyi hatalom támogatott volna, ráadásul pénzzel. Pedig a magunk módján igen szerényen számoltunk, miután a költségvetésünkben bérjellegű kiadások nem szerepeltek.
Ezzel az apró történettel is szeretném jelezni, hogy nincs még minden rendben Heves megyében sem, csakúgy, mint az ország más területein sem. Az, hogy az egyesületek és a helyi hatalom között általában ellentét van, az a tanácsi tisztségviselők többsége beidegződéseinek "köszönhető". Az egyik ilyen beidegződés pl. az, hogy az egyesületek önálló gazdálkodással rendelkeznek, teljesen autonómak s ha már ilyenek, teremtsék is meg maguknak a feltételeket. Ebben a gondolatmenetben ott a hiba, hogy az egyesület ugyanazon a településen működik, mint a tanács, s ez alanyi jog arra, hogy ha másként nem is, mint - adófizető polgárok egy csoportja - a költségvetésből egy tevékenység gyakorlására pénzeszközökhöz jussanak. S ez a tevékenység ráadásul a városérdekeket is szolgálja, annak támogatása a helyi vezetés kötelessége.
Ha már az előző két évet kibírtuk, talán még kibírjuk ezt a harmadikat is. S reméljük, olvashatjuk majd egyszer az újságban a többi egyesület mellett: mi is a támogatottak közé tartozunk.

Farkas Gábor
Apella Ifjúsági Szabadidős
Egyesület, Eger


Parola archívum