Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Svédországi szövetkezetek és projektek a munkanélküliség enyhítése érdekében (2)
Szerző:
Mészáros Zsuzsa
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Követő program segédanyaga
Év:
1998
Szám:
4
Oldalszám:
17-19.
A cikkben lévő
Nevek:
Mészáros Zsuzsa
Intézmények:
Szabás-varrás Szövetkezet, Szövetkezeti Óvoda, Finn nyugdíjasok háza, Felnőttképzési központ, Női vállalkozók háza, Mozgássérülteket segítő szövetkezet
Települések:
Svédország, Skaraborg, Göteborg, Bosznia, Finnország, Litvánia, Srí Lanka, Magyarország
Tárgyszavak:
skandinávia, szövetkezet, munkanélküliség enyhítése
Megjegyzés:
Annotáció:

vissza a tartalomhoz
Mészáros Zsuzsa:

Svédországi szövetkezetek és projektek a munkanélküliség enyhítése érdekében (2)

(Korábbi számunkban Szerzőnk már beszámolt tanulmányútjáról, ahol a szövetkezetek, közösségi vállalkozások igen gazdag és sokszínű hálózataival találkozott. Most néhány gyakorlati példa és ötlet bemutatásával folytatja ismertetőjét. A szerk.)


Női vállalkozók segítése
Skaraborg megyében

A 90-es évek elején született az ötlet, hogy alapítsanak a megyében egy nőket segítő szervezetet, eleinte pusztán az egyenjogúság kivívása érdekében. Így jött létre a Nők Skaraborgban nevű szervezetet. A megyében sokfelé vannak kihelyezett irodáik.
Működésük az önkéntességen alapszik, s az a céljuk, hogy esélyt adjanak a nőknek ötleteik megvalósításához. Szemináriumokat szerveznek, ahol nőknek adnak ötleteket, hogy mihez kezdjenek. Azért lobbyznak, hogy az önkormányzat olyan fejlesztésekbe invesztáljon, ahol nőket tudnak foglalkoztatni.
A szervezetre jellemző, hogy nyitott, politikailag semleges, önálló, nem kötődik, nem tartozik elszámolással az állam felé. Az egész országban kiépített kapcsolataik vannak. Központjuk Göteborgban található.
Kapcsolatokat tartanak fenn francia női szervezetekkel, melyek képviselői többnyire már jártak is náluk. Velük közös projektek kialakításán dolgoznak.

Vállalt feladataik:
– információk beszerzése, átadása
– a falun élők projektjeinek támogatása
– frissen végzettek (diplomások, vagy szakmát tanultak) számára tanácsadás, útmutatás
– fiatal munkanélkülieknek ötletek az átképzésre
– kutatás az egyenjogúsági mozgalom területén
– a differenciált fizetésért küzdenek (a minőségi munka, nagyobb szaktudás több fizetéssel járjon), ne legyenek alacsonyabbra értékelt szakmák csak azért, mert nők végzik azokat
– sikeres nőket hívtak meg (pl.: egy újság főszerkesztőnőjét, kisvállalkozások tulajdonosait) és elmondatják velük, hogyan érték el a pozíciójukat
Új ötleteik:
– idősek és betegek segítő hálózatának kiépítése
– női bank Göteborgban


Női vállalkozók háza Skaraborgban

Egyszerre információ, találkozóhely egy-egy ilyen ház, ahol rendelkezésre állnak technikai eszközök, irodák, tanácsadás.
A munkanélkülieket közvetítő iroda küldi ide a női vállalkozókat. A ház munkatársai segítik őket, ezért kapnak támogatást az Európai Uniótól.
Egyéb tevékenységeik:
– Szívesség szolgálat megszervezése
– Más európai országok női szervezeteivel kapcsolat és közös lobbyzás az Európai Uniónál.
– Egyedülálló nők csoportjának megszervezése, akik hetente összejönnek, együtt főznek, filmet néznek vagy éppen varrni tanulnak A válás után nehéz helyzetbe került nőknek segítenek megtalálni, hogy hol lehet olcsóbban vásárolni, olcsóbb ételekre recepteket adnak vagy cserélnek.

Szabás-varrás szövetkezet

Olyan nők alapították, akik külföldről, elsősorban Boszniából érkeztek. Először tanulnak, s ez idő alatt, mint munkanélküliek kapnak támogatást.
Három szint van a tanulásban. Aki nem éri el a megfelelő szintet, az újrakezdi azt a szakaszt. Tanulnak gazdasági ismereteket, marketinget és a szakmát a szabás-varrást. Ha a három fokozatot elvégezték alkalmazzák őket a szövetkezetben, de önállóan is vállalkozásba kezdhetnek.
A piackutatást még a szövetkezet megalapítása előtt elkezdték. Az Európai Uniótól kaptak támogatást a varrógépek bérlésére. Dolgoznak például múzeumoknak, táskákat, ruhákat, történelmi ruhákat készítenek, 1–1 kollekciót. Jelenleg nyolcan alkotják a szövetkezetet. 1–2 ember foglalkozik marketinggel.
Egy másik településen találkoztam olyan négyfős szövetkezettel, amit egy könyvelő, egy fűszerkészítő, egy főzést vállaló és egy varrónő alapítottak. Együtt bérelnek egy házat, amelyben mindegyiküknek van saját szobája. Van egy kis boltjuk is. Ehhez hirdetés útján kerestek árukészletet. 10 kézművest szemeltek ki, akiknek a termékeit árulják. Mindegyikük vállal egy-egy nap árusítást, ugyanakkor a fűszereket is itt árulják. A fűszeres a növények egy részét ennek a háznak a kertjében tudja termeszteni.
Egymás vállalkozását ajánlják az érdeklődőknek.

Szövetkezeti óvoda Göteborgban

A szülők hozták létre azt a szövetkezetet, amely működteti az óvodát. Az önkormányzat támogatta a kezdeményezést. A szülők is fizetnek a fenntartásért, ugyanakkor ők végzik el a óvoda körüli munkákat: tapétázás, nagytakarítás hetente, udvari játékok elkészítése, karbantartása.
12 gyerekkel 2 óvónő foglalkozik. Egy konyhai alkalmazottjuk is van, aki bevásárol, főz, takarít, alkalmanként vigyáz a gyerekekre. (Ottjártunkkor egy magyar férfi látta el ezt a munkát.) Délután 4 óra után – beosztás szerint – mindig másik szülő vigyáz a gyerekekre.
Az óvodában van egy “6 évesek klubja”, ahol előkészítik a gyerekeket az iskolára. Az épületben egy pici tornaszoba, étkezőkonyha (ahol akár a gyerekekkel is együtt főzhetnek), foglalkoztató, nappali és mellékhelyiségek találhatók.

Finn nyugdíjasok háza

Olyan finn nyugdíjasok számára alapították ezt az intézményt, akik már hosszú ideje Svédországban élnek, itt mentek nyugdíjba és nem akarnak egyedül élni.
22 lakás van benne, amelyek egyenként 63 négyzetméteresek. A konyha berendezve, a többi berendezést mindenki hozza magával. Nappali-konyha, háló, fürdőszoba-szauna, gardróbszoba és előtér van a lakásban. Házaspárok is lakhatnak itt. Lakbért fizetnek és az étkezést, ha igénylik.
Minden lakónak van egy személyi segélyhívója, amelyet a nyakába akasztva tud viselni és szükség esetén használni. Ilyen segélyhívó a lakásokban is van. Különböző féle étkezést igényelnek 15-en a lakók közül (pl.: diétás), ezért a közeli kórházból hozzák az ebédet. 5 főből áll a személyzet (ápolók). Ők végzik a takarítást és a reggelik, valamint vacsorák elkészítését is.
Több szervezet által létrehozott alapítvány működteti ezt a nyugdíjasházat, önkormányzati támogatást is kapnak.

Felnőttképzési központ, FNV, Falköping

Egész Skandináviára kiterjesztett a tevékenysége. Ritkaság a világban, hogy ennyire megértik egymás nyelvét 5 különböző országban. A kulturális, vallási háttér és a nyelvi rokonság is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen jó a kommunikáció közöttük.
1902-ben indították el az alkoholellenes mozgalmat, ezzel kezdődött a felnőttoktatás. A népfőiskolai eszme atyjának Grundwignak a tanításait is magukénak vallják.
Kevés könyvük, kevés tanáruk volt kezdetben. Kiscsoportokat alakítottak, maximum 10 emberrel, közülük választották ki a csoportvezetőt. Az alkoholellenes szervezettől kaptak könyveket.
A módszer alapja az volt, hogy
– ne legyen túl nagy létszámú a csoport,
– szabadidejükben önkéntesen vegyenek részt,
– egyszeri összeget fizessenek.
Az állam 1940 óta támogatja ezt a tevékenységet. Nem képzett tanárok tanítanak, hanem olyan amatőrök, akik valamilyen témához magas szinten értenek. Külföldi kapcsolatokkal is rendelkeznek, pl. Litvániával, Srí Lankával, Magyarországgal. Nagy élmény külföldön tanítani ezt a módszert, mert egymástól sokat lehet tanulni. A külföldi kapcsolatok célja a tapasztalatcsere, az információk átadása.
A tanulócsoport demokratikusan működik. A számítástechnikai képzéssel foglalkoznak legerőteljesebben. Azért is, hogy könnyebben tudjanak kapcsolatot teremteni más országok hasonló csoportjaival az Interneten keresztül. Egy kísérleti program keretében összekapcsolták az öt Skandináv ország tanulócsoportját, hogy egyszerre interaktív módon tudjanak tanulni, sőt videotechnikát is alkalmaznak.
Az Északi Tanács (Skandináv országok együttműködési, fejlesztési tanácsa) támogatja ezt a programot. A Skandináv országok összefogása azért is jó, mert együtt tudják képviselni érdekeiket az Európai Uniónál, amelynek egyébként a norvégok nem tagjai.
A technikai fejlődés mellett arra törekszenek, hogy mindig az ember maradjon a központban.
Új projektjeik:
– Fiatalok Európa felé
– Kézművesek felkarolása (iparosok, művészek)
– Hogyan működik a demokrácia
– Emberi jogok (a kelet-európai országokra is kiterjesztik ezt a programot).
Svédországban nagyon sok civil szervezet létezik. A szektornak 18 millió tagja van, míg az ország lakosainak száma csak 8 millió. Ebből is látható, hogy egy ember több szervezetnek is tagja. Nagyon fontos az érdekvédelem. A tanfolyamok nincsenek helyhez kötve.
Szervezés:
– Felveszik a kapcsolatot valamelyik paraszt szervezettel, ajánlják a tanfolyamot, érdeklődés esetén megszervezik a tanárt (azért paraszt szervezettel, mert az támogatja a felnőttoktatási központot).
– Újságban meghirdetik a tanfolyamokat, de a jelentkezőknek 25%-a közvetlen valamelyik szervezettől jön.
– Saját éves programfüzetüket minden családhoz eljuttatják.
Bizonyos tanfolyamok évről évre megrendezésre kerülnek, pl. számítógépes, nyelvi, kézműves, és ezek mellet igény szerint indítanak újakat is. Összevárják, amíg megfelelő létszámú jelentkező összegyűlik, és akkor kezdenek. Legjobb, ha minimum 10 fő iratkozik be, mert akkor kevesebb a részvételi díj.
Akik jelentkeznek, azoknak részt kell venni a foglalkozások minimum 70%-án, csak ekkor kaphatnak róla bizonyítványt. A könyvet is maguknak kell megvenniük, de ez olcsó. Az esetleges anyagköltséget is meg kell fizetniük a résztvevőknek.
Néhány kuriózum:
– “Nyírd magad!” tanfolyam hajvágás megtanulására, mivel nagyon drága a fodrászat.
– “Hogyan kell varrni a falköpingi népviseletet?” és egyéb kézműves tevékenységek.
– Gyorsíró tanfolyam.
– “Hogyan építsünk napelemet?”
– Komposzt készítés.
– Könyvelés.
– Alternatív gazdaság.
– Saját vállalkozás indítása.
– Özvegy férfiaknak főzési kurzus.
– Egyes országok megismerése és elutazás oda, főként nyugdíjasoknak.
A nyitott programokon kívül van olyan is, amit a Parasztpárt rendel meg, ők határozzák meg a tantárgyakat.

Mozgássérülteket segítő szövetkezet,
Sventorpf

A szervezet létrehozásának előzménye:
A mozgássérültek otthoni segítséget kaptak meghatározott időben. Nem szerették ezt az ellátást, mert mindig más személy jött ki lakásukra. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezt másképp kell csinálni.
1994-ben új törvényt hozott a svéd parlament, miszerint a súlyos mozgássérülteknek személyes segítséghez van joguk. Ettől kezdve teljesen megváltozott a helyzetük. Mindenkinek a személyre szabott a segítségnyújtás.
A Betegbiztosító megállapítja, hogy milyen fokú a mozgáskorlátozottság. Maga a mozgássérült döntheti el, hogy honnan kér támogatást:
– otthonában lakik,
– a tanács (önkormányzat) intézi az ügyeit,
– belép a szövetkezetbe vagy,
– beköltözik egy otthonba.
A törvény alapja:
– a mozgássérültek maguk választják meg, hogy honnét, milyen segítséget akarnak,
– fontos alapelvük a személyi integritás védelme,
– az önállóság.
Azért indították el ezt a szövetkezetet, mert a tanács bürokratikus volt, és önkényesen döntötte el, hogy a mozgássérülteket ki fogja segíteni.
A mozgássérülteknek járó támogatásból alakították meg a szövetkezetet, ahol két embert alkalmaztak. A koordinálással, vezetéssel megbízott hölgy 20 éve foglalkozik ezzel, mert a fiai is súlyosan mozgássérültek.
Van olyan, akinek csak 80 óra segítség kell hetente, van akinek 200 óra, őt több ember gondozza felváltva. Van olyan, akire éjszaka is vigyázni kell.
A betegbiztosító fizeti ki a szövetkezetnek a következő költségeket:
– a személysegítő fizetése és annak járulékai,
– gépkocsi használata,
– telefon és postaköltsége.
Így a szövetkezet fizeti, alkalmazza a segítő személyt. Olyan költségeket is megtérít számára, mint például a mozijegy, vagy vacsora, esetleg szállásdíj, ha a mozgássérültet kíséri el valahová. A mozgássérülteknek van saját lakásuk. Ennek a szövetkezetnek csak azok lehetnek a tagjai, akik egyedül élnek. Időnként van közös programjuk, pl. főző kurzus a segítőkkel közösen. (Egy ilyen rendezvényen vettünk részt. Nagyon kellemes, barátságos hangulatban zajlott le, a mozgás és egyéb szempontból fogyatékos emberek teljes körű bevonásával.). Általában azonban nem csoportos rendezvényeket szerveznek, hanem egyéni programokat.
Kéthavonta tanfolyamot rendeznek a mozgássérülteknek, a maguk közül választott vezetőségnek (ők is mozgássérültek). A kurzus célja, hogy a szövetkezetet önállóan tudják irányítani, vezetni. A szövetkezet működése az egész megyére kiterjed. A tagok évente kétszer találkoznak.
Ha nem elégedettek a segítővel, akkor megbeszélik hogyan lehetne cserélni. A mozgássérült igényei szerint történik a segítségnyújtás, nem az ápoló kedve szerint. A segítőknek is van tanfolyam, ami arra irányul, hogy a fizikai és lelki megterhelést jobban tudják viselni.
A szövetkezetnek 22 tagja, és 100 alkalmazottja van. A tagok 40%-a értelmi fogyatékos, őket a legközelebbi hozzátartozó képviseli. Önkéntesekkel nem dolgoznak, mert szerintük úgy a szervezet nem működne eléggé megbízhatóan.
Találkoztam két olyan szövetkezettel, amelyek mozgássérültek foglalkoztatását végzik:
Többféle “manuális” tevékenységet végeznek:
– működik egy ilyen pékség,
– továbbá egy kézműves műhely.
Ez utóbbiban nagyon sokféle tevékenység zajlik:
– csomagolópapír díszítése sokszorosító technikával,
– agyagból kisebb edények készítése,
– használt újságpapírból összevarrással ceruzatartók készítése,
– használt papírokból jegyzettömb készítése,
– szövetre nyomtatással minta készítése, függöny, abrosz varrása.

Jártam egy másik helyen, ahol kutyamegőrzőt működtetnek.
Egy régi épületben, több teremből álló központot alakítottak ki. Társalgó, konyha (felszerelve), a kutyáknak kenelek, zuhanyzó, udvar.
Minden kutyatulajdonos elhozza a kutya kedvenc játékszereit, vagy pihenőhelyét. (Volt például egy fotel is az egyik kenelben.) A mozgássérültek 1–2 asszisztenssel közösen vezetik a szövetkezetet, de a szövetkezetnek a mozgássérültek a tulajdonosai. Jelenlegi vezetője évekig ki sem mozdult otthonról, nem szívesen találkozott emberekkel. Látogatásunk idején pedig magabiztosan, angolul mutatta be a szövetkezetüket.
A szövetkezet adminisztrációját számítógépen végzik, megtanulták a program kezelését.

Parola archívum