Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
A Komárom-Esztergom megyei Közösségszolgálat
Szerző:
Keresztesi József
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1993
Szám:
5
Oldalszám:
11. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Epöl, Kecskéd, Tata, Tatabánya
Tárgyszavak:
közösségszolgálat, Tatabánya, Komárom-Esztergom megye
Megjegyzés:
Annotáció:
A Komárom-Esztergom megyei Közösségszolgálat tevékenységének bemutatása.

Parol11

A Komárom-Esztergom megyei Közösségszolgálat

Előzmények

Az 1980-as. évek végére egyértelműen megfogalmazódott a népművelésben dolgozók egy részének körében, hogy váltani, változtatni kell.
Így nem véletlen, hogy az akkor induló középfokú népművelő tanfolyamon az egyik témakör a közösségfejlesztés lett. A képzéshez szorosan hozzátartozó terepgyakorlat helyszíne a "szerencsés" választás folytán Epöl községre esett. A településen - amely akkor nyerte vissza önállóságát - élénk visszhangja lett a kezdeményezésnek s számosan kapcsolódtak be aktívan a falu problémáinak megoldásába.
Természetesen fontos szerepe volt az előzőekben jelzett törekvések és folyamatok elindításában néhány kollégának. A helyiek közé tartozott Haraszti Mihály, aki ezt követően segítette "világra" a. Táncsics Mihály Kistáji .Népfőiskolát a Bakony alján.
Átmenet Megyénkben megszűnik hagyományos funkciójával a Megyei Művelődési Központ és nincs intézményi bázis. Ezen a területen dolgozók más munkahelyet keresnek, új helyzetbe kerülnek. Ez természetesen nem zárja ki, hogy szakmailag folytassák a megkezdett segítő, fejlesztő munkát.
A helyi törekvéseket jelzi, hogy létrejön a Komárom-Esztergom Megyei Szabadművelődési Társaság.
Országosan a Közösségfejlesztők Egyesületének programjai, kiadványai rakják le a magyarországi közösségfejlesztés alapjait.

Új korszak
Az említett események és felkészülési időszak törvényszerűen vezettek el Komárom-Esztergom megyében, hogy 1993 januárjában megalakult a "KÉVE'; a Komárom-Esztergom Megyei Közösségfejlesztők Egyesülete. Azt gondoljuk, hogy az egyesületnek hasonlóan fontos funkciója van a megyében, mint annak idején az országos szervezetnek. Mi hangsúlyos feladatunknak tekintjük a képzés megszervezését. A középfokú közösségfejlesztő képzés ez év márciusában megkezdődött Vercseg Ilona szakmai irányításával és közvetlen segítségével. A résztvevők nagy izgalommal és elszántsággal készülve terepgyakorlaton vettek részt Kecskéd községben.
Alapvető feladatunknak tekintjük a szakmai és praktikus információk eljuttatását az egyesületekhez, önkormányzatokhoz és minden érdeklődőhöz. Ennek eddig a megyei támogatással megjelenő Kulturális Tudósítások c. kiadvány volt az eszköze. Ez év októberétől ez a lehetőség kibővült a 24 Óra című megyei lap jóvoltából. A napilap havonta egy alkalommal egy egész oldalt biztosít az egyesületeknek és civil szerveződéseknek, hogy hírt adjanak munkájukról, problémáikról, terveikről. A Komárom- Esztergom Megyei Közösségszolgálat a fentiekre építve kezdhette meg munkáját az elsők között az országban ez év szeptemberében, tatai székhellyel. A Közösségszolgálat Alapítvány célkitűzéseit a megyében úgy szeretnénk megvalósítani, hogy szakmai munkánk a községekre irányul. Ezen belül is külön gondot fordítunk a kis- és hátrányos helyzetű településekre.
A másik alapfeladatnak az egyesületek s egyéb helyi kezdeményezések munkájának segítését tekintjük.
A segítés, a szolgálat sokféle módon történhet. Egyik ilyen kulcskérdés az információk továbbadása, azok cseréjének elősegítése. Minden korszerű eszköz mellett a legfontosabbnak a személyes találkozásokat tartjuk, s ezért arra törekszünk, hogy mind több alkalommal nyíljon lehetőség az egyéni vagy közös beszélgetésekre.
A Közösségszolgálat munkatársai sokféle témában járatosak, de nem érthetnek mindenhez. Ezért lényeges, hogy egy-egy téma megoldásába olyan szakértőket is bevonjunk, akik rendelkeznek a szükséges ismeretekkel. információkkal. A munkaformák közül nem maradhat ki a tapasztalatcsere sem, amely egyik leghatásosabb eszköze lehet a már bevált módszerek megismerésének.
Úgy látjuk, hogy a Közösségszolgálat Komárom-Esztergom megyében megfelelő alapokkal rendelkezik a program beindításához. Az eredményes és folyamatos működéshez a továbbiakban az érintett megyei intézményekkel és szervezetekkel való együttműködésre törekszünk.

Parola archívum