Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Lángos és társadalmi beilleszkedés
Szerző:
Blin; Eric, Solymosi Judit
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1996
Szám:
1
Oldalszám:
2.
A cikkben lévő
Nevek:
Paul Blin, Eric Blin, Bőhm Emőke
Intézmények:
Települések:
Normandia, Pont-Audemer, Honfleur
Tárgyszavak:
lángos, társadalmi beilleszkedés, Franciaország
Megjegyzés:
Annotáció:

Lángos és társadalmi beilleszkedés

Régi barátunk, kollégánk, a Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett, Magyarországot lassan Franciaországnál is jobban ismerő Paul Blin és fia, Eric, aki kulturális menedzser, újszerű kezdeményezésbe vágott 1995 nyarán Normandiában Paul egy egyesületi formában működtetett Pont-Audemer-i nevelőotthonnak az igazgatója, ahová szociálisan hátrányos vagy veszélyeztetett helyzetű fiatalok kerülnek. Ezeknek a kamaszkorú, családjukból kikerült, marginális helyzetben és pénztelenségben élő gyerekeknek hozott célt, tevékenységet, bizonyos függetlenséget és pénzkereseti lehetőséget az életébe a lángos.
Igen, az akció kulcsszava a lángos, ez a bizonyára egészségtelen, zsíros, ámde mégis finom, jellegzetesen magyar és Franciaországban teljesen ismeretlen étel, amit Paul és Eric is megkedvelt számtalan magyarországi útja során. A gasztronómiai élvezeten túl azonban az is eszükbe jutott, hogy a lángos nevelési eszközként is hasznosnak bizonyulhat.
A terv megvalósításába más partnerek is bekapcsolódtak. A nevelőotthon 33.000 frank értékű pénzügyi segítséget nyújtott és biztosította a szervezéshez szükséges hátteret. Szakácsuk segítsége is sokat jelentett. A Crédit Agricole elnevezésű bank ezer frankot adott, az Intermarché élelmiszeráruházlánc pedig fizetési haladék megadásával járult hozzá a projekt megvalósulásához. Az Ifjúsági és Sportminisztérium 48.000 frankos támogatása tette elsősorban lehetővé annak a 80 ezer frank értékű lakókocsinak a megvásárlását, amely a lángossütés helyszínét, a mobil sütőkonyhát jelentette. Fontosak voltak az Egyesületeket Támogató Regionális Központtól kapott szakmai tanácsok és információk is. Pszichológusok, nevelők áldozták munkájukat, idejüket az ügyre. A két nyári hónap során Franciaországban tartózkodó Bőhm Emőke közösségfejlesztés szakos egyetemi hallgató pedig sajátos kapcsolatépítő, pedagógiai tudásával, valamint nem utolsósorban a lángossütés fortélyainak megtanításával járult hozzá a sikerhez. A projekt egészének adminisztratív és technikai lebonyolítása és megvalósítása Eric nevéhez fűződik.
Az első hónap, július, nehézségekkel indult. Települési, illetve megyei engedély hiányában a kocsit magánterületen, a Pont-Audemer-i Intermarché élelmiszer áruház parkolójában állították fel. Mivel az itt vásárlók zömmel helyi lakosok, akik nem feltétlenül álltak meg bevásárlás előtt vagy után egy-egy lángost megenni, az árusítás viszonylag jelentős veszteséggel járt. Augusztusban ezzel szemben sikerült megszerezni Boulleville település önkormányzatának hozzájárulását ahhoz, hogy a kocsit az idegenforgalmi nevezetességnek számító Honfleur kikötővároskába vezető út mellett állítsák fel. A sikeres árusítás eredményeképpen a gyerekeknek járó fizetésen túl az akció kilencezer frank nyereséget is hozott.
A szociális, gazdasági és kulturális dimenziójú lángossütő projekt lehetővé tette, hogy a nevelőotthonban elhelyezett fiatalok – ha ideiglenesen is – visszailleszkedjenek a társadalomba, gazdasági ismereteket szerezzenek, olyan munkát végezzenek, amely bizonyos anyagi függetlenséget biztosít számukra, és saját nyári szünidejük aktív gazdasági szereplőjévé, alakítójává váljanak. Mindez nem is kis eredmény egy olyan korban és társadalomban, amelyben még szezonmunkát sem könnyű találni. A projekt jelentősége pedig attól teljesedik ki, hogy a nyári munka során a fiatalok olyan nagyon fontos fogalmakat és humán értékeket is felfedezhettek és megismerhettek, mint a szolidaritás, a mások reánk szánt idejének megbecsülése és a tisztesség.
Összeállította:
Eric Blin és Solymosi Judit


Parola archívum