Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Talán együtt...?: A walesi tapasztaltok a partnerségépítésről
Szerző:
Solymosi Judit
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1995
Szám:
2
Oldalszám:
1. p.-3. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Prince of Wales Business Leaders Forum
Települések:
Wales, Manchester
Tárgyszavak:
partnerségépítés, wales-i partnerség, tapasztalatcsere
Megjegyzés:
Annotáció:

walestap.txt

Talán együtt...?

Walesi tapasztalatok
a partnerségépítésről

A budapesti VIII. kerület polgármesteréből, két civil szerveződésének képviselőiből és egy helyi vállalkozóból álló kis csapat nemrégiben érkezett haza egy nagy-britanniai partnerségépítő műhelyről. Makuminé Varajti Enikővel, a Nap Klub Alapítvány Tehetséggondozó Műhelyének munkatársával és Dr. Czeglédy Ilonával, a Conditio Humana Egyesület és Alapítvány elnökével beszélgettünk.
- Mi is jelent ez a fogalom, hogy partnerségépítés?
M.V.E.: - Talán egy tanmesével kezdeném. Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, és az iciri-piciri mind megette. Mit csinál az iciri-piciri, ha kedvenc nyuszija helyett őzet kap enni? Alighanem kiköpi. Mi lenne, ha az iciri-piciri is elmenne vadászni? Talán látná, hogy egy szál nyúl sem volt, és boldogan enné meg az őzet. Talán szólhatna a vadásznak, hogy nyuszit lőjön őz helyett, vagy ha már mind a ketten ott vannak, talán gombát is szedhetnének ebédre.
A partnerségépítés megpróbálja ráébreszteni az öt ujjat arra, hogy ugyanazon a kézfejen vannak, és a kar, a test, a fej nélkül tehetetlenek, de még a fej is hiába talál ki valamit egyedül, a többiek is kellenek álmai valóra váltásához. Ugye milyen ismerős? Ugye milyen egyszerű? Mégis sok fejtörést okoz, hiszen minden egyes kornak és korosztálynak új feltételek között kell ugyanezt lejátszania. A társadalom nem működik jól, az egyes csoportok más és más érdekeket képviselnek, más és más információhoz jutnak. A partnerségépítésre azért van szükség, hogy legyen egy olyan fórum, amelynek keretében "egymásra találhatnak" a közös cselekvés érdekében. Ennek a gondolatnak az elfogadtatása és gyakorlati megvalósítása érdekében az üzleti vezetőket tömörítő, londoni székhelyű Prince of Wales Business Leaders Forum tanulmányút-sorozatot indított, és az első ilyen úton mi képviseltük Magyarországot.
- Kik voltak a többi résztvevők?
Dr. Cz.I.: - A képességfejlesztő műhelyt hat közép- és kelet-európai ország résztvevői számára szervezték. Dr. Csécsei Béla polgármesteren, Kiss Imre vállalkozón és rajtunk kívül Bulgáriából, Szlovákiából, a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból és Szentpétervárról érkeztek a résztvevők, különféle projekteket képviselve. Egyedül Pozsonyból és Budapestről utazott ki olyan csapat, amely egyazon település vagy településrész különféle szektorainak képviselőit egy közös projekt megvalósítása révén kapcsolná össze.
- Milyen volt a program?
Dr Cz.I.: - Érdekes, izgalmas, csoportdinamikailag jól felépített műhelymunkában vettünk részt. Az első öt napon egy eldugott walesi kisváros erőforrásközpontjában szorítottak bennünket munkára. Ezt követően az egyes résztvevőket három napig a saját hazai környezetükhöz hasonló helyszínekre helyezték ki - bennünket Manchesterbe irányítottak -, hogy konkrét brit tapasztalatokkal ismerkedjenek.
- Érdemes volt a Fórum filozófiájával megismerkedni? Van nálunk jövője ennek a gondolatnak?
M.V.E.: - Feltétlenül. Manchesterben a városi erőforrás-gaz-dálkodási osztály vezetőjétől meg-lepetten hallottuk, hogy nem csak a szocialista országok akarták egy központból irányítani a világot. A hatvanas évek Nagy-Britanniá-jában ugyanaz volt a gyakorlat. Én kitalálom, hogy Neked mi a jó, és Te élvezed. Boldogan éltek, amíg ki nem derült, hogy én ugyan kitalálom és megcsinálom, de Te meg elpusztítod, hiszen semmi közöd hozzá. Ezért kellett náluk például a hatvanas években épített lakó-telepeket lebontani. Nem elég, ha közvéleménykutatók felmérik az általános igényeket. Minden egyes résztvevőnek aktívan kell munkálkodnia a kezdetektől ah-hoz, hogy ne egy álmaitól és saját magától elidegenedett ember pusztítson el mindent. Így jelenleg Manchesterben minden egyes állami tulajdonú lakás építésénél a jövőbeli bérlők is részt vesznek építészek segítségével a tervezési szakaszban is. Hazatérve Budapestre, a VIII. kerület egyik részében a környék tisztántartását, az ott éktelenkedő két tűzfal növényzettel vagy festményekkel történő "eltüntetését", a fal tövében díszelgő szeméthalom megszüntetését, bokrok, virágok ültetését tettük meg közös projektünk tar-talmának. Számítunk arra, hogy két másik társunk lelkesedése sem lohad le a tanulmányút végeztével.
- Sok sikert kívánok! Remélem, ősszel már kézzelfogható eredményekről számolhattok be a Civil Rádióban. Eljönnétek?
- Hát persze, nagyon szívesen.
(Solymosi)


Parola archívum