Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Az istenkúti Remete Rádió
Szerző:
Peták Péter
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Helyi nyilvánosság
Év:
2004
Szám:
4
Oldalszám:
18-20
A cikkben lévő
Nevek:
Bank Martina, Czentner Balázs, Hizsnyik Dénes, Knyihár Bence, Knyihár Balázs, Liling Tamás, Magyar Ádám, Pákay Viktória, Peták Péter, Péterfi Ferenc, Villenyik Gergő,
Intézmények:
Civil Kollégium, Civil Rádiózásért Alapítvány, Istenkúti Közösségért Egyesület, Nonprofit Médiaközpont Alapítvány, Országos Rádió és Televizió Testület, Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete,
Települések:
Istenkút, Kunbábony, Kunszentmiklós, Pécs
Tárgyszavak:
Istenkúti Hírlevél, Istenkúti Közösségért Egyesület, nyilvánosság, Remete Rádió
Megjegyzés:
Annotáció:
AZ ISTENKÚTI REMETE RÁDIÓ
Vissza a tartalomhoz

Az előzményektől az első adásig

Az alábbiakban konkrét dokumentumok és a saját - jelenlegi - nézőpontom alapján mutatom be az istenkúti Remete Rádió előtörténetét. Az ORTT pályázatunkban megfogalmazottakra nem hivatkozom, annak anyaga ugyanis már nyilvánosságra került, több helyen (nyomtatott és elektronikus formában) is hozzáférhető.
A dokumentumok, amelyeket változtatás nélkül illesztettem a szövegbe, az Istenkúti Hírlevél különböző lapszámaiban megjelent cikkek, amelyek a rádió ügyével foglalkoznak (minden esetben jelöltem a megjelenés dátumát és hogy az újság melyik oldalán közöltük).
A nézőpont pedig, ahonnan most az előtörténetről számot adok, a szokásos: még mindig nem sugárzunk, de már mindjárt.
Az Istenkúti Hírlevelet 1999 óta adja ki az Istenkúti Közösségért Egyesület. Ez egy ingyenes kiadvány, ami 1000 példányban jelenik meg 6 vagy 8 oldalon. Teljesen tisztába vagyunk vele, hogy ennek mint a helyi nyilvánosság egyetlen intézményes orgánumának nagyon fontos véleményformáló és közösségi identitás erősítő szerepe van. Az igazán heroikus első idők után több elképzelés is született a továbbfejlesztéséről, de - mivel úgy gondoltuk, hogy kockázatos dolog nagyobb anyagi áldozatot vállalni, mint ami viszonylag biztonságosan finanszírozható - nem lett a tervekből semmi. Komoly eredménynek tartottuk a folyamatos megjelenést és a lap visszhangját, a visszajelzéseket, a lap által generált és a lap hasábjain megjelenő ügyeket.
Ehhez képest a rádió hajmeresztően merész vállalásnak tűnt, nem is kaptam semmilyen pozitív visszajelzést egyetlen, számomra fontos embertől sem az első időszakban, mindenki a szűkös erőforrásokat féltette egy kalandor ötlettől. Még több munkát, még több pénzt áldozni egy olyan dologra, ami iránt nincs semmilyen megfogalmazott helyi igény. Csak azért nem tettem le a dologról, mert rádiós ügyekben tapasztalt barátaim szerint ez újabb embereket vonz majd, nyugodjak meg, hogy nem a jelenlegi leterhelt csapat veszi majd vállára az ügyet, és még arról is meggyőztek, hogy ez a legolcsóbb nyilvánosság.
Az első bíztató tekintet, az első fontos megerősítés akkor érkezett, amikor a rádió nevéhez próbáltam ötletelni: a Remete Rádió már jobban tetszett az embereknek, mint egy újabb projekt, Istenkút eredetlegendájának hősében megérezték, hogy itt a „mi rádiónkat” csinálhatjuk meg.

Istenkúti Hírlevél 2002. 09. 14. - 5. oldal
Remete Rádió, Istenkút
Például ez is lehetne a neve egy helyi közösségi rádiónak, ha sikeresen pályázunk az Országos Rádió és Televízió Testülethez műsorszórási jog megszerzéséért. Kis hatósugarú rádiófrekvenciáért pályázati ajánlatot készít az Istenkúti Közösségért Egyesület, amelyhez minden segítséget szívesen fogadunk. A technikai - műszaki szükségletek meghatározásán túl segítségre szorulunk a műsorstruktúra összeállításában, várunk ajánlatot műsorok szerkesztésére, tippeket arra, hogy a nap mely szakában vagy hányszor (például reggel-este, vagy délben) tervezzünk adást stb. Legjobb lenne, ha a pályázati ajánlatot már egy lehetséges a rádió-indításban szerepet vállaló csapat, egy alakuló szerkesztőség fogalmazná meg, ezért kérjük az érdeklődőket, hogy keressék a kapcsolatot az Istenkúti Közösségi Ház munkatársaival személyesen, vagy az 510-305-ös telefonon.
Peták Péter

Mivel újabb emberek megnyerése, bevonása volt a cél, már a kezdeti szakaszban az Istenkúti Hírlevélen keresztül is próbáltuk bedobni a témát a köztudatba. A pályázat el is készült, bár nehéz volt egy nem túl pontosan körvonalazott elképzelés alapján az adatlap konkrét kérdést megválaszolni. Arra számítottam, hogy viszonylag hamar dönt az ORTT és addig is érdemes felszínen tartani a rádiós témát, ezért a pályázat elkészítéséhez kapott írásos műsorterveket az újság hasábjain is megjelentettem. Egyértelmű, fontos, de igazán nem meglepő tapasztalatom lett, hogy elsősorban az úgynevezett ifjúsági korosztály vált aktívvá, éppen azok, akikkel addig az volt az érzésem, hogy csak a „szolgáltatásainkat élvezik” de maguk nem kezdeményeznek.

Istenkúti Hírlevél 2002. 10.26. - 2. oldal
Villenyik Gergő műsorterve a tervezett Istenkúti Remete Rádióhoz

A tervezett műsor zenei alapra épülne, amelyben különböző zenei stílusokat szólaltatnánk meg. A műsor elsősorban fiataloknak szól majd, de más korosztályok is megtalálhatják a nekik tetsző műfajokat. A többféle stílus, amelyekből a hallgatóink válogathatnának, többek között a hip-hop, rap, disco, house, trance, techno, illetve a goa, progressive zenék ezen belül az oldscool és newscool stb. stílusok. A műsorban a zenei szervezők által meghívott zenészek, dj-k illetve közéleti személyek interjúit hallhatják a hallgatók. A zenei blokkban megtalálható lenne a kívánságműsor is. Az adásidőben igény szerinti gyakorisággal híreket is közzétennék. Az információk kiterjednének a művelődési házak által szervezett rendezvényekre, különböző sporteseményekre, a környéken előforduló esetleges infrastrukturális változásokra, illetve minden közérdekű közleményre, melyben minden korosztály érdekelt lehet.
Villenyik Gergő

Istenkúti Hírlevél 2002. 12. 21. - 4. oldal
Lepény
Bank Martina műsorterve a tervezett Istenkúti Remete Rádióhoz

Célom bevonni a Remete Rádió hallgatóit a műsorba. Lehetőséget adni az embereknek arra, hogy megoszthassák egymással véleményüket, akár saját élményüket, tapasztalataikat. És, hogy mindig tudhassanak arról, mi történik azon a helyen, ahol mi élünk. Úgy gondolom, szükség van arra, hogy az emberek beszélgetni tudjanak, kinyilváníthassák a véleményüket, mert így tudjuk csak egymás problémáit orvosolni.
A műsortémákat aszerint szeretném mindig kiválasztani, hogy mennyire aktuálisak. Függetlenül attól, hogy általános, vagy konkrét dolgokról van szó. Szeretnénk olyan adásokat, ahol a hallgatók a saját problémájukra, élethelyzetükre keresnék a megoldást. Vagy a nagyvilágban megtörtént eseményekre.
Viszont azt is szeretném, ha általánosságban beszélnénk az emberek szokásaikról.
Bank Martina

Egy nagyszerű példa a „rajtunk kívül álló okokból” származó késedelemre: a miniszterelnök és a köztársasági elnök nem tudott megegyezni az ORTT elnök személyéről, ezért a Testület nem ült össze és döntést sem hozott közel egy évig.
Mint kiderült, késlekedésből ez még csak ízelítő volt, a döntés és a szerződéskötés között is eltelt fél év.

Istenkúti Hírlevél 2003. 09. 04. - 1. oldal
Nyertes pályázat az ORTT-nél

Az istenkúti Remete Rádió alapítása érdekében 2002 októberében az Istenkúti Közösségért Egyesület pályázatot nyújtott be az Országos Rádió és Televízió Testülethez, amelyet 2003. július 15-i határozatában a Testület 1173/2003. (VII. 15.) számú határozatával nyertessé nyilvánított.
Az ORTT az Istenkúti Közösségért Egyesületet a műsorszolgáltatási szerződés megkötésének napjával nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatóvá nyilvánítja. A döntést követően az ORTT a Hírközlési Felügyeletet kéri fel, hogy az adott településre a megadott technikai adatok alapján a frekvenciát (87,5 és 108 MHz között) megtervezze. Az ORTT a műsorszolgáltatási szerződést csak ezután köti meg Szervezetünkkel.Nagyon alkalmas pillanatban jött a SzaRáMaSzer által kínált lehetőség, a kezdő rádiós tanfolyam kisközösségi rádiósoknak, ez ugyanis arra is lehetőség volt, hogy újra lelkessé tegye a várakozásban megfáradt leendő műsorkészítőket. A képzésről írt beszámoló cikk pedig az egyre hosszabbra nyúló „bevezető sajtókampány” része lett.

Istenkúti Hírlevél 2003. 09. 04. - 8. oldal
Rádiózni tanultunk

A közösségek fejlesztése érdekében közösségi rádiók indulnak országszerte. Hamarosan az Istenkúti Közösségért Egyesület is elindítja saját rádióját. A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete és a Civil Rádiózásért Alapítvány képzést tartott a kisközösségi rádiók képviselőinek június 20-22-én, a kunbábonyi Civil Kollégiumban. Kunbábony nem önálló település, Kunszentmiklós mellett van 9 km-re.
Alig voltunk 20 főnél többen. Pécsről mi négyen mentünk, Knyihár Bence, Knyihár Bálint, Czentner Balázs, és én. Mi voltunk a legfiatalabbak, pontosabban én voltam a legfiatalabb. Ráadásul három társamat csak látásból ismertem.
Pénteken délután érkeztünk a Kollégiumba, 5 óra tájban kezdődött el a képzés. Először mindenki bemutatkozott, megismerkedtünk egymással, megbeszéltük miről lesz szó a napokban. Volt lehetőség arra is, hogy megmondjuk, mire vagyunk kíváncsiak. A képzést Péterfi Ferenc a Civil Rádió elnöke, munkatársai Pákay Viktória és Magyar Ádám, valamint Liling Tamás tartotta, ő a Nonprofit Médiaközpont Alapítványtól volt jelen. Az volt a feladatunk, hogy vasárnapra 40 perces rádióműsort kell készítenünk. Már pénteken csapatokra osztottak bennünket, hogy elkezdhessünk dolgozni műsorainkon. Este 11-ig rádióműsor készítésről és a technikáról volt szó. Késő este jutott idő arra, hogy megismerjem pécsi társaimat és még pár embert, akik velünk tartottak a Kollégium udvarára beszélgetni.
Egy-két óra alvás után korán keltem, mert a szombatot úgy kezdtük, hogy minden csapatnak egy öt perces rádióműsorral kellett előállnia. Erre az én csapatom reggel készült fel.
Szombat volt a legnehezebb nap. Rengeteg dolgot vitattunk meg, beszélgettünk a jogi, műfaji technikai kérdésekről, műsorszerkesztésről. Este mindenki anyagot gyűjtött a másnapi adáshoz. Éjjel még sokan dolgoztak a másnapi műsoron, ismét nem jutott sok idő alvásra. Vasárnap délelőtt eljött az ideje, hogy meghallgassuk a műsorokat. Az én csapatom rádióműsora sajnos nagyon nem sikerült, talán a rossz témaválasztás, talán a csapaton belül történt szervezési hibák miatt. A többi műsor viszont igazi kisközösségi magazinműsor lett. A felvételek közös értékelése után megebédeltünk, majd elbúcsúztunk egymástól.
Azt hiszem e napok után meggyőződtem róla, három társam tehetséges rádiós lenne. Knyihár Bence vágott egy vicces sörreklámot, ami nagy sikert aratott. Knyihár Bálintról nem gondoltam volna, de szerintem kifejezetten műsorvezető alkat, mert jó érzékkel, hangsúlyosan mondta el felkonferálásait. Czentner Balázs kitűnő kommunikációs készségére lettem figyelmes több rádiós beszélgetés során éppúgy, mint amikor személyesen beszélgettem vele. Magamról annyit, kicsit elkeseredtem sikertelen rádióműsorunk miatt, de vígasztal, hogy Pákay Viktória azt mondta, van érzékem a szerkesztőségi munkához.
Ahhoz, hogy ezeket megtudjam magamról és társaimról, szükségem volt erre a képzésre, ezért nagyon sok köszönettel tartozom a képzés vezetőinek.
Bank Martina

Alaptalannak bizonyult az a félelmem, hogy a rádiózás műszaki feltételeit (stúdióeszközök, adó) nem sikerül időben megteremteni. Mivel mindvégig kézzelfogható közelségűnek éreztem a rádió indulását, ezért a legkülönbözőbb forrásokból, támogatásokból igyekeztünk valahogy előre lépni.

Istenkúti Hírlevél 2003. 12. 04. - 3. oldal
Hírek a Remete Rádióról

Két olyan közvetlen fejlemény is történt az elmúlt időszakban, amely már egyre kézzelfoghatóbbá, már-már érzékelhető közelségűvé teszi a Remete Rádió Istenkút 87,8 Mhz műsorszórásának beindulását.
Az egyik, a fenti mondatban már megjelenő újdonság az, hogy a Hírközlési Felügyelet megtervezte a frekvenciát, elkészítette a besugárzási tervet és a 87,8 Mhz-en biztosított frekvenciát a Remete Rádió számára. Ezek után kerülhet sor az Országos Rádió és Televízió Testület és az Istenkúti Közösségért Egyesület között a műsorszolgáltatási szerződés megkötésére, majd az adás beindítására.
A másik, nem kevésbé fontos hír az, hogy Egyesületünk a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének belső pályázatán elnyerte a Szervezet tulajdonában lévő Fiksz-2 típusú adóberendezést és sztereo kódert.
A következő naptári év folyamán immár biztosan adni kezd majd Istenkút kisközösségi rádiója.
Peták Péter

Végül kiderült, hogy ez a bizonyos Fiksz-2-es túl nagy teljesítményű, igazából helyi, nem pedig kisközösségi rádiózáshoz alkalmas, de a Szervezet végül talált más módot, hogy adóberendezéshez segítsen bennünket.

Istenkúti Hírlevél 2004. 02. 14. - 1. oldal
Remete Rádió

Már talán a nyár elején szólni fog Istenkút közösségi rádiója. Januárban létrejött a műsorszórási szerződés az Országos Rádió és Televízió Testület és az Istenkúti Közösségért Egyesület között, a stúdió felszerelése folyamatban van.
Időközben elkészült a Remete Rádió lógója is.
A lógót Knyihár Bence tervezte. Azért használta fel hozzá egy holló részletét, mert ez a Pálos Rendhez, azon keresztül pedig az istenkúti remetéhez kötődik.

Istenkúti Hírlevél 2004. 07. 31. - 1. oldal
Ősszel indul az istenkúti Remete Rádió

Amint arról az Istenkúti Hírlevélben többször is beszámoltunk, az Istenkúti Közösségért Egyesület az Országos Rádió és Televízió Testület kisközösségi rádiók indítására kiírt pályázatán műsorszórási jogosultságot szerzett. A pályázat 2002 őszén, az ORTT szerződés 2004 januárjában született. Ezután indulhatott el a szervezkedés. Sikerült megteremteni a feltételeket egy rádióállomás felépítéséhez. Egyesületünk belépett a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetébe, összesen heten vettünk részt egy hosszúhétvégés rádiós képzésen. Hónapokig tartó folyamat végén az Egyesülethez megérkezett a Nemzeti Hírközlési Hatóság frekvencia kijelölési határozata, sikerült felszerelnünk és kialakítanunk a Közösségi Házban a Remete Rádió stúdióját is. Így aztán megkezdődhet az adóberendezés telepítése, üzembe helyezése, amelyre forrásunk is akadt. Az adó és az antenna műszaki tesztelése után már megkérhető majd a Rádióengedély, amelynek birtokában megkezdhetjük a rendszeres műsorszórást. Minden nap du. 4-től 8-ig jelentkezik majd a REMETE Rádió FM 87,8. Benne a helyi élet híreivel, eseményeivel. Jó minőségben, sztereóban 1km-es sugarú körben lesz majd hallható. Hizsnyik Dénes
stúdióvezető

A stúdióhoz végül önkormányzati, NKA-s és Phare forrást is felhasználtunk, az adóberendezést és az antennát a SzaRáMaSzer költségére tudtuk megrendelni. Egyre nehezebb volt úgy írni fontos és konkrét dolgot a rádióról, hogy minél messzebbről kerülgessük az indulás pontos dátumát.

Istenkúti Hírlevél 2004. 10. 21. - 1. oldal
Várjuk a rádiózás iránt érdeklődő helyi lakosokat a Remete Rádió műsorkészítői közé!

Novemberben indul a kísérleti adás
Elhárulni látszik minden adminisztratív és műszaki akadály, november elején megkezdhetjük a műsorszórást: az Istenkúti Közösségi Házból, úgynevezett kisközösségi, nem nyereségérdekelt rádióként megszólalhat az istenkúti Remete Rádió.
Ha a kísérleti sugárzáson túl leszünk, minden nap 16-20 óráig sugárzunk majd helyi gyártású műsort az istenkúti stúdióból.
Elkészült ugyanis az adóberendezésünk és maga az antenna, már csak ezek telepítése, a jelet a stúdióból az adóig továbbító kábel kiépítése van hátra, valamint működési engedélyt kell kérnünk és szerződéseket kötni a szerzői jogvédő irodákkal a zenei felvételek sugárzásáról.
Több mint két éve kezdtünk bele a rádió-alapításba az ORTT-pályázat elkészítésével. Az azóta eltelt időszakban sikerült felszerelnünk - különböző támogatásokból - a rádió-stúdiót. Beléptünk a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetébe (SzaRáMaSzer), amelyet nonprofit helyi közösségi rádiók alapítottak 1992-ben. (Lásd az ismertetőt a keretes szövegben) A SzaRáMaSzer jóvoltából egyrészt kezdő rádiósoknak szóló képzéseken vettünk részt (összesen kilencen Istenkútról) másrészt a speciálisan kis teljesítményű adóberendezésünk gyártási költségeit a támogatásukból fedeztük.

Felkészülés a folyamatos műsorkészítésre
A kísérleti adás indulásával egyidőben két - a SzaRáMaSzerrel közös szervezésű - rendezvénynek is otthont adunk:
- a kisközösségi rádiózást népszerűsítő regionális konzultáció a SzaRáMaSzer ügyvivőivel, amelyre az új lehetőség iránt érdeklődő civil szervezeteken túl a sajtó képviselőit is várjuk (ez a rendezvény november 5-én, pénteken 14-16 óráig tart majd), és
- a Triangulum Rádió és a Remete Rádió műsorkészítő csapatának indulás előtti felkészítő képzést szervezünk az Istenkúti Közösségi Házban november 5-én 16 órától november 7., vasárnap délutánig.
Több, mint két év után most ugyanazok a félelmeim vannak, mint a szándék megfogalmazásakor: igazán nem látom magam előtt, hogy hogyan és kikkel és milyen forrásból készítjük majd a napi négyórás műsort.


A Hírlevélre is ráférne már a régen halogatott megújítás, ebben az évben már csak kéthavonta jelenik meg ami régen kéthetente. Jó lenne, ha úgy működne a dolog a jövőben, mint a kereskedelmi tévék és a bulvárlapok, vagyis hogy egymást erősítse a rádiónk és az újságunk, egymásnak adna témát és szerzőt a két nagyon helyi média.
Összeállította
Peták Péter
remete@istenkut.hu
Vissza a tartalomhoz
Parola archívum