Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Közösségi TV-adás Kőszegdoroszlóban
Szerző:
Aradszky János
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1992
Szám:
3
Oldalszám:
7. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Kőszegdoroszló
Tárgyszavak:
kábeltelevíziózás, lakóközösségi műsorszolgáltatás
Megjegyzés:
Annotáció:

koztv.txt

Közösségi TV-adás Kőszegdoroszlóban

Örvendetesen szaporodik azon községek száma, ahol a műholdas tv-adások vételére kiépül a központi antennarendszer és a hozzá csatlakozó kábelhálózat.
Így történet ez tavaly decemberben 280 lakosú falunkban is, ahol a kb. 80 lakott házból 59-be sikerült bevezetni a 4 földi és 4 égi csatorna műsorát szolgáltató rendszert. Azt tartják manapság, hogy az információ hatalom, és egyesületünk a Közművelődési és Környezetvédelmi Egyesület - munkája eddig is arra irányult, hogy településünk polgárait minél több hasznosítható információval lássa el.
Ennek fejlesztésére láttunk sok esélyt a kábelhálózat kiépítésében. Márpedig az esély csak akkor ér valamit, ha azt ki is használják. Ezért nekiláttunk saját tévénk megszervezésének, és május 29-én első adásával megszületett - alighanem az ország legkisebb lakóközösségi műsorszolgáltató tv-adása.
Adásunk hetente egyszer, pénteken este fél 8 és 8 között látható. Lapozó képújság rendszerben adunk, csak szöveges információt tudunk közösülni, számítógépes grafikával színesítve.
Mielőtt bárki is megrettenne a számítógép szótól, néhány szó a technikai háttérről: Műszaki berendezésünk mindössze egy Commodore 64 számítógép lemezegységekkel kiegészítve. Csatlakozási lehetőség kiépítésével, a szükséges programmal, lemezekkel, mindennel együtt az adás megindítása 55 ezer forintba került!
A rendelkezésünkre álló program igen jól használható. Saját monoszkópot, magyar ékezetes szövegszerkesztőt és színes grafikus üzemmódot tartalmaz. Az elkészített oldalak sorba rendezését, kinyomtatását, archiválását és a teljes adás automatikus lebonyolítását lehetővé teszi számítógépes szaktudás nélkül.
Mivel a kábelhálózatban nincs szabad csatorna, gondot okozott az adásidő és a felhasználható csatorna megválasztása. Végül is a SAT 1. adását kapcsoljuk le heti fél órára, ugyanis a péntek este itt sugárzott vetélkedőműsort szombaton délben megismétlik, így senkit sem fosztunk meg semmilyen műsor élvezetétől.
Csak helyi információkat közlünk, igyekeztünk állandó rovatokat kialakítani. Ez a szerkesztés munkáját nagyban megkönnyíti. Állandó rovattal rendelkezik az Önkormányzat, a Körjegyzőség, a TSZ, az ÁFÉSZ, a katolikus és evangélikus egyházak, a gyermek és körzeti orvos, az állatorvos, az iskola, a megyei Munkaügyi Hivatal, egyesületünk, a tűzoltó egyesület, a FIT-TIP Edzőközpont stb.
Ezeken kívül üdvözöljük az új házasokat, újszülötteket és elbúcsúzunk halottainktól. Közlünk apróhirdetéseket, születés-névnapi jókívánságokat, időjárás-előrejelzést, kerti tanácsokat és van ,Magánvélemény" című rovatunk, ismeretterjesztő és helytörténeti oldalaink.
Ha felkeltettük érdeklődését e rövid ismertetéssel, bővebb felvilágosítással is szívesen szolgál:

Aradszky János
9725 Kőszegdoroszló, Fő u. 42.
(Vasi Hírlevél, 1992. augusztus)Parola archívum