Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Levél a falusi gazdákhoz: Építészek a farmergazdaság segítéséért
Szerző:
Makovényi Ferenc
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
3
Oldalszám:
5. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Budapesti Műszaki Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék
Települések:
Budapest
Tárgyszavak:
farmergazdálkodás, farmeroktatás, egyetemi farmerképzés
Megjegyzés:
A műegyetem építészei kezdeményezték egy olyan szakértői szervezet létrehozását, akik felhívják a figyelmet a településrendezési-infrastrukturális-építészeti gondokra, a célszerű és gazdaságos
Annotáció:
megoldásokra. A tanszéken folyik a farmergazdaságok külföldi szakirodalmának gyűjtése, feldolgozása és egyetemi szintű oktatása. A hallgatók évente 120 tervet szimulálnak, mennyivel jobb lenne ha valóságos terveket készítenének.

gazdakho.txt

Építészek a farmergazdaságok segítéséért
Levél a falusi gazdákhoz

A magyar mezőgazdaság - hasonlóan a nemzetgazdaság többi szektorához - nagy változások előtt áll. Valamennyi párt programja tartalmazza annak az árutermelő családi gazdaságnak a kiépülését, amely gazdálkodási nagyságrend az utóbbi 40 évben hiányzott a termelők palettájáról. Úgy gondoljuk, hogy nem lenne helyes, ha legalább szakértelemmel ne segítenénk a gazdák munkáját, hiszen közös érdekünk, hogy végül sikeresek legyenek.
A fentiek miatt kezdeményeztük egy olyan szakértői szervezet létrehozását, amely szaktanácsaival felhívja a figyelmet a településrendezési-infrastrukturális-építészeti-műszaki-technológiai gondokra, a célszerű és gazdaságos megoldásokra.
Tanszékünkön évek óta folyik a farmergazdaságok külföldi irodalmának gyűjtése, feldolgozása és egyetemi szintű oktatása. Hallgatóink évente 120-150 tervet készítenek, mind ez ideig zömében feltételezett programok alapján.

Mindenkinek hasznos volna, ha a feladatok és a feladatok megoldására alkalmas és kész emberek egymásra találnának. A mi hallgatóinknak a valósággal kell szembesülniük, ezért jó lenne, ha minél több olyan feladatot kapnának, ahol próbára tehetnék képességeiket.
A jó gazda évekre előre tervez, és így tesz a jó építész is. A gazdasági épületek ára már egy szerény tanya esetében is többszöröse lehet a lakóházénak, indokolt tehát a körültekintés és a takarékosság.
Amennyiben levélben megkeresik tanszékünket - Budapesti Műszaki Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. - igyekszünk választ adni kérdésükre és hasznosítható javaslatokat tenni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel segítünk a jövendő gazdáknak, a hallgatóknak és az egész oktatásunknak is.

Makovényi Ferenc
Parola archívum