Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
Tégy egy részt az egészhez! Kampány az állampolgáriságért és a demokráciáért!
Szerző:
Varga Máté
Sorozatcím:
Parola
Folyóirat:
Parola
Év:
2007
Szám:
4
Oldalszám:
28
Tárgyszavak:
Állampolgári Részvétel Hete, demokrácia, állampolgárság


Tégy egy részt az egészhez!
Kampány az állampolgáriságért és a demokráciáért!
Állampolgári Részvétel Hete 2007

Az esemény fővédnöke Göncz Kinga külügyminiszter volt.

Nemzetközi főszervező és koordinátor: Central and Eastern European Citizens Network (www.ceecn.net)
Hazai főszervezők:
Civil Kollégium Alapítvány
Közösségfejlesztők Egyesülete
Szövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület
Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Szakmai Hálózat
Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus

Szeptember 24. és 30. között ismét több száz civil szervezet, összesen 205 helyi, kistérségi, megyei eseményen hívta fel a figyelmet az állampolgári részvétel és a helyi cselekvés fontosságára!

A program idén is két szálon futott: egy országos, szúrópróba jellegű felmérésből, valamint helyi és országos eseményekből állt.

Felmérés:
Az előző évektől eltérően, a kérdőívet idén kiszélesítettük, olyan kérdésekkel egészítettük ki, melyek a részvétel és identitás európai dimenziójára, illetve a közösségi vállalkozással, szövetkezéssel kapcsolatos állampolgári attitűdre egyaránt vonatkoznak (www.arh.kozossegfejlesztes.hu).
A felmérés Szlovákiában és Magyarországon párhuzamosan zajlott és a két országból összesen kb. 5000 kitöltött kérdőívre számítunk.

Nyitóesemény (szeptember 24.)

Szeptember 24-én szerveztük az ÁRH szimbolikus nyitóeseményét a Nyugati téren. Közösségi módon, önkéntesekkel és járókelőkkel építettünk hungarocellből egy labirintust. „Keresd a részvétel lehetőségeit, közben a falakon üzenj a jövő politikusainak!” A téren más látványos elemeket is használtunk, hogy kedvet csináljunk a közös építkezéshez. (lásd www.magyarhirlap.hu, www.nepszava.hu stb.)
Záróesemény (szeptember 29–30.)

Hálózatunk tagjait, illetve az ÁRH-szervezkedőit, továbbá 10 szlovák aktivistát invitáltunk a kunbábonyi záróeseményre, ahol megosztottuk az ÁRH során szerzett élményeinket, tapasztalatainkat, előadásokat hallgattunk a gyakorlati munkákról, az állampolgári részvételről és a civil kezdeményezésekről.
Szekszárd – Szabad téren szabad vélemény!
– szeptember 28.
„14 órakor a Humán Oratóriummal, majd alpolgármester beszédével kezdődött a program. A civil szervezetek művészeti csoportjai közreműködésével 18 óráig mentek a műsorok, kihangosított zenés szünetekkel. Zárásként békegalambokat röptettünk és a téren lévőkkel közösen énekeltük el a Légy jó mindhalálig fináléját. Eközben kb. 100 kérőívet töltöttek ki, és 3 lepedőfal tele lett – összesen 180 – üzenettel” (az eseményről képek, illetve bővebb információ a www.arh.blogol.hu–n, hír a www.tolnainepujsag.hu-n olvasható ).
Nyíregyháza – szeptember 27.
„A találkozót azok számára szerveztük, akik nem érte­nek egyet a városunk területére tervezett, a Jókai térihez hasonló nagyszabású, tájidegen beruházások­kal, valamint azok számára, akiket közvetlenül is ne­gatívan érint az építkezés.
A hatalmas esőzés ellenére a gumicsizmás, munka­ru­­hás csapatunk kiment a helyszínre és látványos akci­óba kezdett. Mivel az épülő objektumon szinte nincse­nek ablakok, zsákokba helyezett lámpákkal kezdtük behordani a fényt az épületbe. A zsákban hordott fénnyel szimbolizálni kívántuk, hogy legalább akkora butaság így kivitelezni egy épületet, mint azt hinni, hogy a fényt zsákokba lehet tölteni.” (teljes szö­veg a www.arh.blogol.hu oldalon, illetve hír a www.szon.hu–n.)
Pécs – szeptember 24.
Több évtizedes hagyományt elevenítettek fel a Mecseken, amikor civil szervezetek őrtüzeket gyújtottak a Zengőn, a Hármashegyen, a Misinán, a Tubesen és a Jakabhegyen. Az akcióval szerették volna felhívni a figyelmet a hegyet fenyegető veszélyekre és hirdetni az összefogás erejét. (www.pecsinapilap.hu)
Budapest – szeptember 28.
A világon mintegy 40 országban szeptember 28-án tartják az Információszabadság Nemzetközi Napját.
2007-ben először a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezésében Magyarországon is sor került rá az Állampolgári Részvétel Hete keretében. Ebből az alkalomból a TÁP Színház a magyar politikában részt vevők megtollasodását mutatta be utcai akció keretében. (www.index.hu)
Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár