Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
REFLEX SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET
Szerző:
Hunti Mihály – Halmai Zoltán
Folyóirat:
Parola
Év:
2008
Szám:
4
Oldalszám:
19
Tárgyszavak:
szociális szövetkezet, közösség, innováció, REFLEX Szociális Szövetkezet, beszámoló, tervek


Sok szeretettel köszöntök minden résztvevőt! Mi a Reflex Szociális Szövetkezet tagjai vagyunk, 7-en vagyunk a szövetkezetben és minket kértek meg, hogy mutassuk be a szövetkezetté alakulás hosszú, rögös útját.
Zoli kezeli a PPT-vetítőt, én pedig ismertetem az eddigi munkánkat.
Általános bevezetőként a Szövetkezeti törvényből emeltünk ki egy részt, amit fontosnak tartunk, mert ránk nézve minden betűje igaz:
„Jelen történelmi időszakban, az emberekben meglévő közösség iránti szükséglet, innovációs képesség, találékonyság és szolidaritás képezi azokat az erőforrásokat, amelyeket mobilizálni lehet. Ehhez döntően önkéntes alapon létrejövő, önszerveződő, demokratikusan irányított és az igazságosságot felvállaló szerveződések kellenek. Ilyen szerveződések a szövetkezetek.” (A szövetkezeti törvény indoklása.)
A kiemelések egytől egyig jellemzik a csapatunkat. A következő idézet hasonlóan közel áll hozzánk és megerősíti az előzőt:
„A szövetkezet az a társasági formula, amely képes ötvözni a gazdálkodási funkciót a kulturális, szociális, közösségszervező funkcióval.”
Nekünk is ezért tetszett meg ez a gazdasági forma, mert valahogy ötvözi az Egyesület szociális oldalát a gazdasági oldallal.
Engedjék meg, hogy a kezdetekről, a jelenről és a jövőbeni tervekről beszéljek néhány mondatban!

A kezdetekről…

2006-ban egy nyertes EU pályázat keretében a Felső-kiskunsági és Dunamelléki kistérségben internet-, kábeltelevízió- és telefonhálózat kiépítésére került sor a kistérség 7 településén, s a további 3 településen pedig vállalkozó építette ki mindezt saját költségére.
A kábeltelevízió csatornái között van egy szabad sáv, amely a térségi televízió adásának van fenn tartva.
Felmerült a kérdés, hogy ki működtesse a térségi televíziót?
A Felső-kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás felkérte a Felső-kiskunsági Közösségi Munkások Egyesületének (FKKME) tagjait, hogy ők próbálják meg működtetni a kistérségi televíziót, mivel ők már rendelkeznek médiatapasztalattal, hiszen a Puszta Rádiót ők működtetik.
A FKKME a közösségi rádió működtetése mellett már nem tudta felvállalni a tévé elindítását. Viszont elvállalta, hogy toboroz a feladathoz egy fiatalokból álló csapatot.
2007 decemberében megkezdődött az egyetemistákból és már végzett diplomás munkanélküliekből álló dinamikus, kreatív és innovatív csapat felépítése. Sikerült egy olyan csapatot létrehozni, amelyen látszott, hogy működőképes. Amikor a pályázatra készültünk például, gyönyörű csapatmunkában dolgoztunk és össze is állt az egész pályázat!
A FELGA (Felső-kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány) és a FKKME vezetői közösségfejlesztő tevékenységének köszönhetően 2008 tavaszára sikerült egy önkéntesekből és dolgozókból álló 10–15 fős csapatot kialakítani, akik szívügyüknek tekintik a kistérségi televízió létrehozását.

Ez a csapat – nem mindig egyszerre, hanem kisebb csoportokban, de – 2008 tavaszán és nyarán különböző szakmai képzéseken vett részt: riporter képzés, operatőr képzés, csapatépítés, valamint stúdiókat látogatott, pl. a Dunaújvárosi Városi Televíziót. Jártunk a Pécsi Egyetemen, Sárbogárdon is voltunk stúdiólátogatáson. Mindemellett megismerkedtünk a szociális szövetkezettel mint gazdasági formával, megismertük a szociális szövetkezetek működését és az OFA „Szövetkezz 2007” elnevezésű pályázati felhívását, és tavasszal gőzerővel elindult a felkészülés és a pályázatírás.
A hamisíthatatlan csapatmunka gyümölcseként mindkét fordulóban nyert a Reflex Szociális Szövetkezet pályázata, bár számos akadályt és nehézséget kellett leküzdenünk. 30-a volt a beadási határidő és 29-én éjszaka még dolgoztunk rajta, az utolsó sorokat gépeltük s 30-án rohantunk volna a postára, de lefagytak a számítógépek, defektet kaptunk – minden összejött. Azóta is sokszor alakultak így a dolgok, de akarjuk, csináljuk és így még mindig sikerült elhárítani a nehézségeket!


A Szövetkezet a megalakulásra és az egyéves működési költségekre 18 596 000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott. Az OFA-pályázat egy 3 éves pályázati ciklus, az első évet nyertük meg és utána újra pályázunk.

A jelen…
A Reflex Szociális Szövetkezet alakuló közgyűlése 2008 októberében volt, amelyen elfogadtuk a szövetkezet alapszabályát és megválasztottuk a tisztségviselőinket.


A jelen…

2008 októberében megtörtént a számlanyitás, aláírtuk a támogatási szerződést az OFA-val, beadtuk a cégbírósági bejegyzési kérelmet, kialakítottuk a heti műsorstruktúrát és megkezdődtek a PR marketing tevékenység beindításának előkészületei.

A jövőbeli tervek…

A legközelebbi jelentős esemény a végleges cégbírósági bejegyzés lesz, amely után meg tudjuk kezdeni a Szövetkezet tevékenységi köreinek fokozatos kiépítését:
– 10 településen jelenlévő térségi televízióadás elindítása,
– interaktív honlap,
– irodai, filmtechnikai szolgáltatások,
– térségi újság beindítása,
– Internetkávézó elindítása és működtetése,
– ifjúsági közösségi tér kialakítása.
Amint hozzájutunk a megítélt támogatáshoz, megkezdődik az eszközbeszerzés (technikai és irodai eszközök), valamint megkezdjük a pályakezdő munkanélküli tagok alkalmazását.


Ezután következik a televíziós stúdió és a Puszta Rádióval közös szerkesztőség kialakítása a kunszentmiklósi önkormányzattól bérleti díj nélkül megkapott épületben.

Mindezek után
– nagyszabású PR-marketing tevékenységet indítunk el a kistérségben, hogy az embereknek pontos információk legyenek,
– térségi szintű „médiacentrum”-ot hozunk létre,
– felvesszük a kapcsolatot más közösségi televíziókkal, szociális szövetkezetekkel,
– folyamatos pályázati monitoringgal is szeretnénk foglalkozni,
– elő szeretnénk készülni a OFA következő évi pályázati ciklusára.

Köszönjük a figyelmet!Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár