Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
Megjelent Nyírmártonfalva első falukönyve. Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek
Szerző:
Gyűjtötte a Falukönyv Írók Köre, Szerk. Groskáné Piránszki Irén, Kiadja Nyírmártonfalva Község Önkormányzata
Sorozatcím:
Parola
Folyóirat:
Parola
Év:
2016
Szám:
4
Oldalszám:
26
Nevek:
Erdős Gáborné, Groskáné Piránszki Irén, Kövéné Könnyű Brigitta, Oláh Sándorné, Boros Eszter, Ternován Tiborné Dankó Rita, Almási Sándor, Nyári István. Józsa Kálmán, Pocsajiné Fábián Magdolna
Intézmények:
Falukönyv Írók Köre; Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány Debrecen; Nemzeti Művelődési Intézet Hajdu-Bihar-Megyei Iroda
Települések:
Nyírmártonfalva, Debrecen
Megjegyzés:
kategória: módszertan


Megjelent Nyírmártonfalva első falukönyve

Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek

2016. november 18-án bensőséges ünnepség keretében átadták Nyírmártonfalva első falukönyvét a helyi művelődési házban.

A Falukönyv Írók Körének ajánlása a könyvből

„Tisztelt Olvasók!

Szeretettel és tisztelettel adjuk át és ajánljuk figyelmükbe Nyírmártonfalva első falukönyvét, amely másfél éves közös munkánk gyümölcse.
Jellemzője, hogy „Helyi emberek írták, helyi emberekről, helyi embereknek”. Az volt a célunk, hogy emlékekből összegyűjtsük, leírjuk és közreadjuk a településünk múltjának mozaikjait, úgy, ahogyan azt az itt élők átélték, és ahogyan az emlékezetükben megőrizték.
A legkorábbi dokumentum, amire rábukkantunk, 1794-ből származik, időben ettől számítva az 1960-as évek végéig tartó időszakot mutatjuk be, a teljesség igénye nélkül. 41 írás, 247 fotó és dokumentum és közel ezer – itt élő, innen elszármazott, tisztséget betöltő – ember neve szerepel az írásokban. Reméljük, mindenki talál rokont, ismerőst, vagy önmagára ismer az írásokban, fényképeken.
Településünk múltja rendkívül gazdag és színes. Ez a gazdagság azt itt élők lelkületében, hitében, a faluhoz, a földhöz való ragaszkodásában, a szegénységet és elmaradottságot túlélni akarásában, leleményességében érhető tetten, amikor feltárul előttünk egy család vagy egy ember sorsa. Elődeink sorsfordító időket éltek meg, voltak veszteségeik, de voltak meghitt ünnepeik, derűs közösségi alkalmaik is. A fotókról ránk tekintő emberek szemében minden benne van, olvassunk hát a tekintetükből!
Az utolsó óra utolsó perce volt talán, amikor elkezdtük ezt az értékmentő munkát, hiszen megtapasztaltuk azt is, hogy már alig élnek közöttünk a múlt szemtanúi közül, akiktől megkérdezhetnénk, hol is volt egy egykori bolt, mikor, mi és hogyan történt egy eseményen, kik láthatóak egy régi fotón.

Számunkra élmény, öröm és tanulság volt felfedezni a múltat és annak sokszínűségét! Természetesen tudjuk, hogy sok mindenről írhattunk volna még – hiszen közel 200 év történéseiből válogattunk –, lehetne teljesebb egy-egy fotóválogatás, még pontosabb egy névsor. Abban bízunk, hogy lesz folytatás, és a tapasztalatokkal, amelyeket most szereztünk, gazdagabbá tehetjük majd a következő falukönyvet.
Mindenkinek hálás köszönettel tartozunk, aki a munkánkat segítette, akár úgy, hogy írt kiadványunkba, akár úgy, hogy mesélt a múltról, vagy ha dédszülei, szülei „kincsei” között kutakodott azért, hogy átadhasson számunkra egy megsárgult fotót, levelet. Köszönjük azt is, ha valaki egy jó szóval érdeklődött munkánk iránt, vagy szakmai tanácsot, bátorítást adott.
Azt is mondhatnánk, sokszor nem is kezünkkel, hanem a „szívünkkel” írtuk ezt a kiadványt! Kívánjuk, hogy Önök is így olvassák!
Erdős Gáborné, Groskáné Piránszki Irén, Kövérné Könnyű Brigitta, Oláh Sándorné, Boros Eszter, Ternován Tiborné Dankó Rita, Almási Sándor, Nyári István”

A könyv tartalmának rövid összegzése
A Becsüld a múltat fejezetben emberi sorsok elevenednek meg, visszaemlékezések és fényképek segítségével idézzük meg a régmúltat. Ahhoz azonban, hogy ezek a részek egésszé álljanak össze, először az egészet kell látnunk. Ez a küldetése ennek a fejezetnek. A Tények, dokumentumok településünk múltjából összeállításba 1901, 1929, 1939-ben kiadott könyvek által mutatjuk be egykori falunkat, lakóit, földesurait és azt, hogy hogyan éltek elődeink. Megismerhetjük a Nyírmártonfalvai Református, Görög katolikus Egyházközség és a Baptista gyülekezet történetét. Ha ma elmegyünk a régi iskoláink előtt, talán eszünkbe sem jut, hogy ezek a településünk legrégebbi épületei. Az Iskoláink – a múltunk krónikásai írásban megismerhetjük múltjukat. Ezen túl emléket állítunk az egykori „Zsuzsi” erdei kisvasútnak. A fejezetet a Házak, emberek falunk egykori utcáin fotó összeállítás zárja.

A
Kötődések fejezetben olyan emberek írásait, visszaemlékezéseit adjuk közre, akik itt születtek, vagy családjuk itt töltötte életük egy részét és a mai napig kötődnek településünkhöz. Ezt a fejezetet a Régi családi fotók válogatás zárja.

A Sorsok emberek fejezetben többségében az élet (születés, halál) és a munka (kender és dohány feldolgozás, cselédsors stb. jeles alkalmaihoz kapcsolónak az írások, ezen túl egy-egy emberi sors, családtörténet is elénk tárul.

A Mesteremberek fejezetben az egykori mesterembereknek (juhász, kovács, asztalos, cipészek, hentes, asztalos, szikvízkészítő, tejcsarnokos) állítunk emléket. A fejezetet a régi boltok, kocsmák fotó összeállítás zárja.
Az Ünnepek fejezetből kiderül elődeink sorsfordító időket éltek meg, voltak veszteségeik, de voltak meghitt ünnepeik, derűs közösségi alkalmaik is. Bemutatjuk a helyi húsvéti illetve a karácsonyi - szilveszteri-újévi ünnepi szokásokat az 1950-es évekből, valamint a bálok, műkedvelő előadások, majálisok világát. A fejezetet az Életképek fotó válogatás zárja.

Szerkesztette: Groskáné Piránszki Irén
A kiadvány a Falukönyv Írók Körének szellemi műhelyében készült, 1570 óra önkéntes munkával, másfél év alatt.
A munkát 90 közreműködő segítette (akik írtak, meséltek, fotót, dokumentumot, vagy információt adtak) és jó tudni, hogy 73 fő előzetesen anyagilag támogatta a kezdeményezést. A falukönyv elkészítésének infrastrukturális és technika feltételeit a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány, Debrecen biztosította, ezen túl szakmai segítséget nyújtott a kiadvány elkészítéséhez. (Kuratóriuma: Groskáné Piránszki Irén elnök, Józsa Kálmán, Pocsajiné Fábián Magdolna)

Kiadója: Nyírmártonfalva Község Önkormányzata
Megjelent: 2016 novemberében
A falukönyvet a közreműködők és támogatók mellett minden - a településen lakó család - ingyenesen megkapja, átveheti a könyvtárban.
A munka iránt érdeklődők az alábbi közösségi adattárakban vehetik kézbe a kiadványt:
- Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány (4029 Debrecen, Maróthy György u. 5-7. www.eck.hu/adattar, e-mail: adattar@t-online.hu);
- Közösségfejlesztők Egyesülete (1074 Budapest, Szövetség u. 35. 201-5728, 30 8685909, www.kofe.hu, kofe@kkapcsolat.hu;);
- Közösségi Kapcsolat Alapítvány közösségi adattára: www.kka.hu, mely a Közösségfejlesztők Egyesülete honlapjáról érhető el: www.kofe.hu/Közösségi Adattár.
További hírek:
http://www.nmi.hu/hu/Nemzeti-Muvelodesi-Intezet-Hajdu-Bihar-Megyei-Iroda...
http://www.kofe.hu/8-hirek-aktualitasok/75-megjelent-nyirmartonfalva-elso-falukonyveKözösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár