Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
Bárka Keresztény Közösség: Együtt élni egy otthonban
Folyóirat:
Parola
Év:
1990
Szám:
2
Oldalszám:
5. p.
Nevek:
Draskóczy Ildikó Dosztig Olga
Települések:
Budapest
Tárgyszavak:
értelmi fogyatékosok segítése, evangéliumi közösség
Annotáció:
Egy olyan keresztény közösséget mutatnak be, akik értelmi fogyatékos embereknek adnak lelki és fizikai támaszt. Keresik az olyan emberek segítségét, akik jogi és pénzügyi segítséget is tudnak adni.


barka.txt

Bárka
Keresztény Közösség

A bárkához tartozás indítéka a sérült személy kiáltása:
"Van-e hely számomra ezen a földön és a te szívedben?"
A Bárka olyan Család, amelynek szívében az értelmi fogyatékos személy áll.
Keresztény Közösség, mely az Evangéliumból él.

Együtt élni egy otthonban

Az otthonok kis lakóházak, melyek beépülnek a falu vagy város közösségébe, ahol kb. 10-15 segítő és sérült személy osztja meg mindennapi életét.
Ez mindegyikük számára az otthont jelenti.
"A Bárka az én családom. Ha beteg vagyok, a reggelimet virággal hozzák" - mondja André. Az együtt töltött idő nagyon egyszerűen telik: étkezések, összejövetelek - ahol mindenki megoszthatja örömét, fájdalmát: bevásárlás, háztartás, stb.
Este vacsora után mindnyájan összegyűlnek az Evangélium köré, énekelnek, imádkoznak. A bocsánatkérés és erőgyűjtés fontos ideje ez.
A sérültek hosszú-hosszú intézeti életükben súlyos sebeket kaptak. Sok szenvedést hordoznak testükben és lelkükben. Ezért a testtel kapcsolatos mindennapi gesztusoknak nagy jelentőségük van. A fürdetésen, öltöztetésen, étkezésen keresztül a másik megérzi, hogy Ő szép, hogy örömet okoz létezésével.

Bárka-ház van születőben hazánkban: - pici, de nagyon sürgető JEL-ként szeretnénk élni. A legkivetettebb - szülők nélkül, intézetben élő - értelmileg, ill. halmozottan sérült személyek részére adunk majd végleges otthont.
Az első házban 5-6 súlyosan sérült személy és 4-5 segítő vállal életközösséget egymással az Evangélium lelkületében.
A Bárka segítői és barátai közösségük tagjainak többsége református vagy katolikus. Növekedni szeretnénk Krisztussal való egységünkben, miközben saját Egyházunkban, gyülekezetünkben gyökerezünk.
A magyarországi Bárka számára megfelelő méretű házat keresünk, nagy kerttel, Budapest kertvárosi részében, ill. Budapest környékén. Szükségünk van a csendre, a természet közelségére, de ugyanakkor be akarunk épülni sérült testvéreinkkel az egészségesek világába.
Jogi és pénzügyi szempontból is új, ismeretlen utakon kell elindulnunk. Szükségünk van pénzügyi, jogi szakemberre és olyan támogatókra, kik hosszabb távon segítik szakmai képzettségükkel és imájukkal e kis közösség életét.
Hívunk olyan segítőket, akik készek elkötelezni magukat hosszabb időre a sérültekkel való életközösségben.
Adományaikra, támogatásaikra, de mindenek előtt imáikra nagy szükségünk van, hogy hűségesek tudjunk maradni Isten "kicsiny népéhez".

Ha többet szeretnének tudni, érdeklődjenek:

Draskóczy Ildikó Dosztig Olga
1027 Budapest 1023 Budapest
Mártírok útja 60. Árpád fejedelem útja 45.
1/2 em. 3. III. 13.
Tel.: 115-3302Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár