Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
Mi a Zöld Szív?
Folyóirat:
Parola
Év:
1995
Szám:
2
Oldalszám:
15. p.
Nevek:
Zöld Szív (Pomáz, Mátyás király u. 2., 2013, T:26/325-957 F:26/326-238)
Települések:
Pomáz
Tárgyszavak:
Zöld Szív, természetvédelem, környezeti nevelés, környezetvédelmi mozgalom


A Zöld Szív Mozgalommal kapcsolatos aktuális információk a következő oldalon érhetők el: http://zoldsziv.hu

Mi a Zöld Szív?


Képzelj el egy nagy családot, amelynek minden tagja nagyon szereti a természetet. Hallgatják a madarak énekét, gyönyörködnek a lepkékben, élvezik a vadvirágok illatát. Környezetükre is vigyáznak. Nem dobják el a szemetet az utcán, külön gyűjtik a papírt, takarékoskodnak a vízzel és az árammal.
Ilyen a zöldszívesek nagy családja, amelynek tagjai bárhol élnek is, saját környezetükben keresik meg a tennivalókat. Védelmükbe vesznek egy kis patakot, gondoznak egy fát, vagy őrködnek egy rét felett.

ZÖLD SZÍV
IFJÚSÁGI TERMÉSZETVÉDŐ
MOZGALOM

Működésünk

A Zöld Szív ITM 1989-ben alakult. Alapelvünk a természet tiszteletére és szeretetére nevelés. Tanítási órákon és iskolán kívül egyaránt kifejtjük tevékenységünket. A mozgalom elnöke és egyben alapítója Orgoványi Anikó. Három tagú elnökség irányítja a szervezési munkát. Célunk elsősorban a 6-14 éves gyerekek környezeti nevelése és a természeti értékek megóvása. Tagjaink között azonban szép számmal akadnak óvodások éppúgy, mint középiskolások, egyetemisták és felnőttek. Ez utóbbiak segítenek a szervezésben és a gyerekek nevelésében. Tagjaink létszáma mára meghaladta a 8000 (nyolcezer) főt. Csoportjaink Magyarország 300 településén, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Ausztriában, Fehéroroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Németországban, Oroszországban, Romániában, Svédországban, Szlovákiában működnek.
Tagsági díj a gyerekek számára 60 Ft, a felnőttek legkevesebb 120 Ft-ot fizetnek évente. Központi irodánk Pomázon van. Innen segítjük az egyéni tagok, csoportok működését. Egerben és Budaörsön területi központjaink - ágaink - működnek. Egri területi águnk 30 környékbeli zöldszíves csoportot fog össze.

Tevékenységeink:

Védnökségvállalás, Folyófigyelés, Környezeti nevelés, "Védjük a patakunkat!" program, Trópusi esőerdő program, Hagyományőrzés, szellemi és nyelvi körzetvédelem.

Módszereink

Nagy hangsúlyt helyezünk a személyes tapasztalásra, az élményszerű, közvetlen megfigyelésre, ezért igyekszünk minél több alkalmat biztosítani a gyerekeknek a szabad természettel való találkozásra. Az ismeretterjesztést segítő vizsgálatok és mérések fő célja kisgyerekeknél elsősorban a közvetlen kapcsolat a természettel, s csak később válik fontos szemponttá a pontos mérési eredmény.
Természetjárásaink során gyakran bukkanunk környezeti ártalmakra is. Ezek megszüntetésének lehetőségeire akciótervet készítünk. Ennek része a lakosság tájékoztatása, és a tárgyalás felnőtt vezetőkkel.

Lakosság tájékoztatása: szórólapokat, plakátokat rajzolnak a gyerekek egy-egy témakörben, és eljuttatják azokat a lakossághoz.

Tárgyalás: A zöldszíves gyerekeket a természet szeretetén, megismerésén, valamint a természet- és környezetvédelmi ismeretek elsajátíttatásán túl megtanítjuk a felnőttekkel történő tárgyalás mikéntjére is. Gyakran adódik ugyanis olyan helyzet, hogy a természetvédelmi elképzeléseinket egyeztetni kell az illetékes vezetőkkel. Számos alkalommal ülnek le gyerekeink polgármesterekkel, politikusokkal, vállalatvezetőkkel, stb. tárgyalni.

Csatlakozási lehetőség

Mozgalmunk tagja lehet bárki, aki alapelveinkkel egyetért, alapszabályunkat betartja, vagyis szereti és tiszteli a természetet, megóvásáért cselekedni is kész, teljesíti az előkészítő 7 próbát, és befizeti az éves tagdíjat. Jelentkezni mozgalmunk központjában lehet. Szeretettel várunk!

Címünk:
Zöld Szív, 2013 Pomáz, Mátyás kir. u. 2. Telefon: 26-325-957, fax: 26-326-238


Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár