Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
A hely szelleme – Miért éppen Istenkút?!
Folyóirat:
Parola
Év:
2005
Szám:
2
Oldalszám:
19
Tárgyszavak:
Istenkút, szeminárium, helyi közösség, érdekvédelem


Vissza a tartalomhoz
A szegvári szeminárium érdekes eseménye volt a közösségi részvétel bemutatására szervezett filmbemutató

A hely szelleme – Miért éppen Istenkút?!

Ez a filmes esettanulmány a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályának és a Látószög Videostúdiónak a produkciója – egy kb. 10 éves közösségi kezdeményezést mutat be, elemez, amely Pécs egyik külső lakónegyedében Istenkúton zajlik. A helyi polgárok egy iskolabezárás kapcsán szerveződtek igen tudatos és erőteljes érdekérvényesítő közösséggé, s vették konfliktusok sorozatán keresztülhaladva fokozatosan a kezükbe a saját szomszédságuk sorsának alakítását.

A helyi hatalommal való konfliktusok – hol kikezdik és felemésztik, hol pedig megerősítik a lokális közösségeket. Istenkúton mindkét irányra volt példa. Bár a kifárasztás, a szétzilálás kísérlete ebben az esetben is vitathatatlanul megindult; de volt annyi erő, kitartás, türelem és bölcsesség a szomszédságért felelősséget vállaló helyi közösségben, hogy mindezeken – megerősödve – felülkerekedett, s szakmai szempontból is példamutató módon vált a helyzet elszenvedőjéből a saját sorsának alakítójává.

Odáig „merészkedtek”, hogy ma már tapasztalataikkal a városkörnyéki civil szervezeteknek segítenek az érdekvédelmi harcokra való felkészülésben.
Operatőr: Nagy Attila János
Vágó: Arold Imre és Sályi Zoltán
Szerkesztő-rendezők: Kovács Edit
és Péterfi Ferenc

A film a Huszárik Zoltán emlékére meghirdetett Kistérségi és közösségi televíziók VI. szemléjén két különdíjat kapott, a szerkesztők a Magyar Művelődési Intézet 2004. évi forgatókönyv-pályázatának nyertesei voltak.


Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár