Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
A szomszédsági központok szerepe
Szerző:
Anne Babcock
Sorozatcím:
Parola
Folyóirat:
Parola
Év:
2015
Szám:
4
Oldalszám:
26
Nevek:
Anne Babcock, Dionne Brandt, David Hulchanski
Intézmények:
WoodGreen Közösségi Szolgálat, Szomszédsági egyenlőtlenségek kutatás (Neighbourhood Inequality Research)
Települések:
Toronto – Kanada, St. Chris/Nyugati Szomszédság
Tárgyszavak:
settlement házak, diszkrimináció elleni harc, Kollektív Szomszédság Eredményesség (Neighbourhood Collective Efficacy), közösségi alapú szervezetek
Megjegyzés:
kategória: beszámoló


Hogyan oldhatók az ellentétek a settlementek által?

A szomszédsági központok szerepe
Anne Babcock, ügyvezető, WoodGreen http://www.woodgreen.org Közösségi Szolgálat
Toronto, Kanada

Toronto mottója: „Sokféleségben az erőnk.” Dionne BrandtDionne Brand http://www.enotes.com/topics/dionne-brand egy trinidadi születésű, kanadai költőnő és novellista szerint Toronto egy olyan város, „mely korábban soha nem volt”, időközben találjuk ki.
Ami a settlement házak szerepét illeti, úgy gondolom, három szintje különböztethető meg:

Egyéni szint
Az egyéni szint a közös társadalmi kapcsolatok kialakítására irányul, mivel a settlement házak olyan helyet képeznek, ahol a különböző etnikumú és lakhelyű emberek összegyűlhetnek, közös célokat találhatnak és közösen fejlődhetnek.
Mivel nem kereskedelmi terek, belépési küszöbük alacsony.
Az emberek megtanulnak kapcsolatokat teremteni saját csoportjaikon kívül is.

Program szint/Csoportos szint
Programjaink közös céljainkat modellezik, a bevonás etikáját. Amellett, hogy kielégítjük az emberek igényeit (pl. tolmácsolás), bevezetjük őket a szélesebb társadalomba (a mentori programok gyakran a csoportokon kívülre vezetnek stb.).
Fontos helyszínei vagyunk a szomszédság szervezésének, valamint a közös célok és érdeklődési körök alapján történő közösségszervezésnek, pl. Szavazz Torontóra; Poloskák; Befogadó közösségek; Kampány 2000; stb.

Közösségi szint/Szervezeti szint
A szélesebb értelemben vett hálózati szinten a szomszédsági központok a közösségeink perifériáin élők képviseletének fontos szerepét látják el, őrködnek a szociális programok felett és erőfeszítéseket tesznek a jobb szociális politika előmozdítása érdekében stb. Olyan ügyeket említhetek, mint a szegénység felszámolásáért végzett munka, melynek keretében politikusokkal egyeztetünk; vagy a St. Chris/Nyugati Szomszédság és a Szomszédsági egyenlőtlenségek kutatás (Neighbourhood Inequality Research), amelyben együtt dolgoztunk David HulchanskivalDavid Hulchansky https://twitter.com/Hulchanski a Torontói Egyetem professzora, a Szomszédsági Változás Partnerség Kutatás igazgatója.. E tevékenységünk eltökélt és megfontolt – szerepünk fontos vonása, hogy nem regisztráltattuk magunkat a városházán érdekérvényesítő (lobbyist) szervezetként.
Természetesen rendelkezünk formális, intézményes keretekkel a diszkrimináció elleni harcban, a politikai irányelvekért. Mivel azonban sok minden kevésbé nyilvánvaló módon történik, közösségépítő munkánk a legcélravezetőbb utak egyike.
Torontóban jelenleg a Kollektív Szomszédság Eredményességre (Neighbourhood Collective Efficacy) koncentrálunk, mint olyan elképzelésre, mely a hely erejét egyesíti az emberek erejével, s megmutatja, hogy a helyi tapasztalatok hogyan járulhatnak hozzá a rendszer szélesebb körű változásaihoz.
Annak megértése által, hogy a közösség-alapú szervezetek hogyan biztosíthatnak célzott támogatást a lakosok számára a kollektív cselekvéshez szükséges önálló kapacitás kialakításában, úgy gondoljuk, a közösség alapú szervezetek kibővíthetik szolgáltatásnyújtásuk módjait, valamint képviseleti erőfeszítéseiket, s tehetik ezt oly módon, hogy ezáltal hozzájárulnak a szomszédsági viszonyokra és a társadalom egészére tett hatásuk növeléséhez.


Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár