Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
Kihívások az európai settlement mozgalomban
Szerző:
Renate Wilkening
Sorozatcím:
Parola
Folyóirat:
Parola
Év:
2015
Szám:
4
Oldalszám:
7
Nevek:
Renate Wilkening, Matteo Renzi
Intézmények:
Európa, Európai Bizottság, IFS Europe, Ufafabrik Berlin, Pegida-csoport, IFS International Federation of Settlements and Neighbourhood Centres
Települések:
Brüsszel, Németország
Tárgyszavak:
európai settlement mozgalom. Szomszédsági és settlement házak. Menekültügy. 3 különböző társadalmi és gazdasági státusz Európában – észak- és közép-európai országok; kelet-európai országok; Európa déli országai. A béke fenntartása Európában. Etnikai sokféleség Európában. Antiszemitizmus, rasszizmus, diszkrimináció elleni fellépés.
Megjegyzés:
kategória: elmélet


Renate WilkeningRenate Wilkenning az IFS International Federation of Settlements európai régiójának (IFS Europe http://www.ifsnetwork.org/IFSEurope/tabid/2493/Default.aspx elnökhelyettese; az Ufafabrik http://www.ufafabrik.de/en Internationales Kultur Centrum, Berlin munkatársa
Kihívások az európai settlement mozgalomban

Az én nézőpontomból az európai settlement hullámnak négy fő kihívással kell szembenéznie.
Az egyik az európai és az Európával határos országok menekültügyi helyzete.
Egy másik probléma, mellyel szembe kell néznünk, hogy Európát három különböző társadalmi és gazdasági státusz jellemzi.
Továbbá: Európában a béke fenntartása mindig is a főbb célok egyikét képezi.
Végül pedig közkeletű téma az etnikai sokféleség – a bevonásért és a rasszizmus, az antiszemitizmus, az iszlámellenesség, valamint a kisebbségek szegregálása elleni küzdelem.
Kezdjük a menekültek helyzetének vizsgálatával!
A német Tagesspiegel a következőkről adott tudósítást múlt heti számában:
· Ismét százak vesztették életüket Európa határainál,
· Európába tartó útjuk során négyszázan fulladtak a Földközi-tengerbe,
· menekültek egy csoportja az egyik csónakból 12 embert lökött a vízbe. Muzulmánok keresztények ellen: 12 halálos áldozat,
· hat nap alatt 11 000 ember ért partot Olaszországnál, a háború, az üldöztetés és a kilátástalanság elől menekülve,
· vasárnap este 900 ember fulladhatott vízbe, közülük 40–50 gyerek és 200 nő.
Matteo Renzi olasz miniszterelnök tájékoztatása szerint 28 túlélőt mentettek meg, 24 holttestet pedig kiemeltek a vízből.
A politikusok mindig ugyanúgy reagálnak.
Renzi Európai uniós csúcstalálkozó összehívását sürgette. A brüsszeli Európai Bizottságot közleményük szerint „mélyen megrázták a Földközi-tengeren történtek újabb fejleményei”. Ezek „határozott intézkedést” tesznek szükségessé, valamint azt, hogy a „problémát gyökereinél kezeljék, azaz az anya- és tranzitországokban”.
A pápa tudatta „mély fájdalmát”.
A német belügyminiszter „folytonos tragédiáról” beszélt, melyet Németországban és az Európai Unióban nem hagyhatunk figyelmen kívül. „Minden halálos áldozat több mint amit megengedhetünk.”
Központi szerepet játszik az embercsempészek ellen folytatott küzdelem. „Nem engedhetjük, hogy ezek a bűnözők emberek halálából hasznot húzzanak.”
Más politikusok azt követelik, hogy ismét bevezessék a korábbi „Mare Nostrum” elnevezésű tengeri mentőprogramot.
Ismétlődnek a reakciók és a követelések, de új kezdeményezés nincs.
Íme néhány további meghökkentő adat: 2013-ban (frissebb adatok nincsenek) a menekültek száma világszerte meghaladta az ötvenmilliót.
Irakból 2014 eleje óta több, mint 2,7 millió embert üldöztek el. Szíriából a háború kezdete óta több, mint tizenkét milliót.
A menekült-katasztrófa súlyosabb, mint valaha. Itt a cselekvés ideje. Tudjuk, hogy nincs könnyű és gyors megoldás. Nyilvánvaló, hogy új mentőprogramra van szükség a Földközi-tengeren. Az idei halálos áldozatok száma meghaladja az ezret, a pénzhiány már nem lehet kifogás.
Folytassuk a következő kihívással: Európát három eltérő társadalmi és gazdasági helyzet jellemzi.
Az északi és közép-európai országok munkanélküliségi rátája alacsonyabb, gazdaságaik biztos lábakon állnak, a családokat hatékonyan támogatják, társadalmi rendszerük szilárd. A legfőbb problémák egyike, melyekkel ezen országoknak szembe kell néznie, a bevándorlók és menekültek támogatásának hiánya.
A kelet-európai országoknak más jellegű kihívásokkal kell szembenézniük. Az átlagkereset alacsonyabb, sokan a létminimum alatt élnek. A szociális rendszer még nem olyan fejlett, mint Nyugat-Európában, ekképp a settlementek központjai nagyobb hangsúlyt helyeznek a családok és a gyermekek támogatására. Ezen országok sajátos kihívását képezi a hálózatfejlesztés, valamint támogatás biztosítása a hálózatok számára.
Európa déli országai vonatkozásában az egyik legnagyobb kihívást pedig az jelenti, hogy közülük egy sem tagja szervezetünknek. Bízunk benne, hogy ez idővel változik. Ezen országok fiataljai körében magas a munkanélküliség, a gazdaságok bizonytalanok, nélkülözik a szociális struktúrákat. Ez utóbbi téren nagyon rossz a helyzet. Az egészségügy mostanra megszűnt, a kormányzatnak strukturált és valós tervet kell kialakítania a gazdaság fejlesztésére vonatkozóan.
Állandó kihívást jelent a béke megőrzése Európában. Mikor emberek Európára gondolnak, legtöbbjüknek egy békés kontinens jut az eszébe. Ugyanakkor, okulva a legutóbbi ukrajnai konfliktusból, s a korábbi Jugoszlávia régebbre visszanyúló viszályaiból, féken kell tartanunk a feszültségeket, s tudatában kell lennünk a felszín alatt rejlő problémáknak.
Az általam említett utolsó kihívás, amellyel számot kell vetnünk, az etnikai sokféleség bevonásának támogatása. Ezzel együtt jár az antiszemitizmus, a rasszizmus és a diszkrimináció elleni fellépés is. Ebből a szempontból sajátos jelentőséggel bír a Németországban élő Pegida-csoportAz Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) https://www.facebook.com/pegidaevdresden/
elnevezésű mozgalom Németországból indult ki, Drezdából, 2014 októberében. , valamint a fennálló iszlámellenesség Európában.

Most, hogy számba vettük a kihívásokat, megvizsgálhatjuk, mit tehetünk mi, mint szomszédsági és settlement házak.
A menekültügyi politikán sajnos nem áll módunkban változtatni. Ugyanakkor, befolyásolhatjuk, hogy országainkban hogyan kezelik a menekülteket. Németországban, például, egy program segíti a menekültek beilleszkedését közösségeinkbe. Kísérők segítenek hivatalos ügyeik intézésében, beiskolázásukban, stb.
2016-ban Németország ad otthont az IFS konferenciának, a következő munkacímmel: „Mozgásban – Menekültek, Migránsok és Bevándorlók”. Egyik célja, hogy utat mutasson a félelemtől a nevelés felé.
Európát egyetlen egységként kezelni félrevezető. Tulajdonképpen 50 országból áll, 50 eltérő kormánnyal, szociális és gazdasági helyzettel. 28 európai ország tagja az Európai Uniónak. Tudásunkat és tapasztalatunkat ötvözve, minden kihívásnak megfelelhetünk.

Köszönöm figyelmüket!


Közösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár