Közösségfejlesztés

Parola archívum
Kiadó: Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest 1011 Corvin tér 8., T:1/201-5728, kofe@kkapcsolat.hu, www.kozossegfejlesztes.hu


Cím:
A gyermekönkormányzatokról
Szerző:
Beke Pál
Folyóirat:
Parola
Év:
1992
Szám:
3
Oldalszám:
20. p.
Intézmények:
Települési Gyermekönkormányzatokat Segítő Egyesület
Települések:
Nézsa, Terény
Tárgyszavak:
gyermekönkormányzatok


gyermonk.txt

Gyermekönkormányzatokról
volt már szó ezeken a hasábokon; a figyelmes olvasó emlékezhet arra, hogy a szerencsésebb sorsú országok példái nyomán magyarországi szerveződésüket szorgalmaztuk vagy egy évvel ezelőtt. Ekkor Türjén leltük nyomát annak az iskolai diákönkormányzatnak, amely már alakulásakor is vállalt települési feladatokat; a franciaországi tapasztalatcserére utazott polgármesterek, jegyzők, népművelők és pedagógusok ennek immár iskolától teljesen elszakadt, a helyi igazgatásba beépült formáit láthatták. Kinti tartózkodásuk alatt megalakították a Települési Gyermekönkormányzatok Segítők Egyesületét éppen ezen közjogi forma hazai népszerűsítésére. Az egyesület szervezte meg október 15-18 között Nézsán és Terényben a települési gyermek- és ifjúsági Önkormányzatok I. találkozóját immár 7 község ifjú képviselőtestülete részvételével. A négy napos találkozó ismerkedést és feladatmeghatározást jelentett inkább, mintsem egy országos akció kezdetét - ettől óvták is egymást a résztvevők. De titokban sem akarnak maradni. A helyzetfeloldásaképp abban maradtak, hogy polgármesterként, jegyzőként, népművelőként vagy pedagógusként részt véve ebben fülbesúgva keresnek további érdeklődőket saját környékükön és ismeretségi körükön belül; így noha nincs dobra verve az egész, akit érdekel, mégis tájékozódhat. Az így megkeresettek pedig december 10-én 10 órára a Magyar Művelődési Intézet Budapest I., Corvin tér 8. sz. alatti stúdiójában összegyülekeznek, hogy a gyermek- és felnőtt polgármesterek tájékoztató beszámolói után kérdéseikre is választ kapva elgondolkozzanak a saját településükön való hasonló közjogi helyzet megteremtéséről.
Minden külön értesítés helyett kérjük és ajánljuk: legyen Ön is titokban értesített vendégünk. Ha kedve van jöjjön el. Ha eljönne, a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítő Egyesület (G. Molnár Erzsébet elnök, Türje, Polgármesteri Hivatal címén) várja üzenetét, mert ebédet csak a létszám ismeretében biztosíthatunk.
bekeKözösségi Kapcsolat Alapítvány - Közösségi Adattár