Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Az Állampolgári részvétel Hete + 2006
Szerző:
Varga Máté
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2007
Szám:
1-2
Oldalszám:
11-12
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Tárgyszavak:
Megjegyzés:
Annotáció:
Az Állampolgári Részvétel Hete + 2006
Az Állampolgári Részvétel Hete előzményei

A CEE Citizens Network (Közép-Kelet Európai Állampolgári Hálózat. A szerk.) egy 17 országot összefogó társadalomfejlesztő szerveződés, melynek fő céljai, hogy:

– felhívja a közvélemény figyelmét a kelet-közép-európai állampolgári kezdeményezések potenciáljára és hatására,
– fejlessze az állampolgárok képességeit, növelje kapacitásait a helyi és országos ügyekben való hatékonyabb részvétel érdekében,
– Támogassa az alulról építkező közösségi kezdeményezéseket.


A CEECN 2001 óta működik és 2005 óta bejegyzett szervezet. Összesen 26 tagszervezetet tömörít 17 országból (Csehország, Ukrajna, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Fehér Oroszország, Oroszország, Szerbia és Montenegró, Románia, Lengyelország, Magyarország, Grúzia, Örményország, Észtország, Albánia).
A hálózat éves rendszerességgel szervez nemzetközi képzéseket és találkozókat, kétévente nagyszabású konferenciát bonyolít le. A hálózat tagjai közös web-oldalt is működtetnek: www.ceecn.net.
A CEECN 2004. év végén Zágrábban megtartott tervező megbeszélésén merült fel először az Állampolgári Részvétel Hetének ötlete, melynek értelmében a Citizens Network és tagszervezeteinek belföldi hálózatai együttesen és egy időben lépnek fel azért, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.
2005 elején Tbilisziben a tagországok képviselői megegyeztek a nemzetközi kampányhét időpontjában (2005. szeptember 19-25.) és a lebonyolítás részleteiben. Ennek értelmében minden szervezet számára nyitott volt a feladat, hogy erőforrásaihoz, kapacitásaihoz és lehetőségeihez mérten találja meg a figyelem felkeltésére alkalmas módszereket, tevékenységeket.
Az Állampolgári Részvétel Hete első magyarországi eseménysorozatéról lásd a Parola 2005/3-4. számát, valamint a www.kozossegfejlesztes.hu honlapot! (A szerk.)

A program 2006-ban is két szálon futott: egy országos, szúrópróba jellegű felmérésből, valamint helyi és országos eseményekből állt.

Események

A kezdeményezők által szervezett központi
események:

A főszervezők az Állampolgári Részvétel Hete keretében országos találkozóra hívták a helyi közösségi élet kezdeményezőit, a Közösségi kezdeményezéseket támogató szakmai hálózat megyei műhelyeiből, aprófalvak, városok, lakótelepek közösségi aktivistáit! A találkozó célja az volt, hogy a helyi kezdeményezők egy országos fórumon mutathassák be otthoni munkájukat és találkozzanak egymással.
A konferenciára Budapesten került sor egyidejűleg az ÁRH nyitórendezvényével, 2006. szeptember 22-én 13 órától szeptember 23-án 15 óráig. A konferencia helyszíne a Benczúr Ház volt (1068 Budapest, Benczúr u. 27.).
Az ÁRH nyitóeseménye szeptember 22-én, pénteken 11 órától a Nyugati téren zajlott. A téren transzparensekkel, pillepalackokból közösségi módon épített „kapuval” – amely a Részvétel Hetének kezdetét szimbolizálja - és egy kristályszerkezettel, – amely az összefogást és összefonódást jeleníti meg – készültünk, önkéntesek, járókelő és más segítők bevonásával.


Eredmények, konklúzió 2006-ból

Az ÁRH 2006-ra az egyik legnagyobb hazai civil eseménnyé vált, melyen több mint 100 civil szervezet vett részt az ország egész területéről. A hét során helyszínek százain alakult ki különböző méretű és tartalmú párbeszéd a részvételi demokráciához kapcsolódóan:

– iskolák tucatjai szerveztek órákat és előadásokat a demokráciáról;
– média-akciók szerveződtek különböző városokban (civil „őrtüzek” a Mecsek csúcsain; győri iskolások lufikkal küldtek üzeneteket a jövő politikusainak; Újpalotán egy makettet állítottak fel, hogy a helyi lakosok lemodellezhessék milyen főteret szeretnének;)
– közösségi és civil találkozók tucatjai valósultak meg, politikusok, gazdasági és közéleti személyiségek bevonásával;
– konferenciák, szemináriumok, fórumok, kiállítások, sajtótájékoztatók szerveződtek különböző társadalmi, környezeti és civil témák köré.

A Közösségfejlesztők Egyesülete több mint 7000 kérdőívet gyűjtött össze Magyarországon (az eredményeket lásd következő cikkünkben! A szerk.)

2006-ban a váratlan politikai helyzet kialakulása miatt az ÁRH Magyarországon nem kapott súlyához illő médiavisszhangot, mindennek ellenére 30–40 különböző médiaszereplő nyújtott tájékoztatást a kezdeményezésről (tévé- és rádióműsorok, újságcikkek, internetes magazinok).

Varga Máté
Parola archívum