Soros Alapítvány Évkönyv 2001
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Roma közösségi ház

7 720 000 Ft

A program célja, hogy a közösségi házak váljanak a települések problémamegoldó, közművelődési, társadalmi intézményeivé. A program a roma közösségi házak vezetőinek és aktivistáinak szólt a roma közösségi élet demokratikus szemléletű, önszerveződésre és önkéntességre építő megszervezésére, olyan intézményhálózat kiépítése, amely elősegíti és megteremti a helyi/kistérségi együttműködés feltételeit.
A programban részt vevő közösségi házak, illetve ilyen jellegű tevékenységet folytató intézmények, civil szervezetek részére egy megelőző állapotfelmérést (diagnózist), majd ezt követően a felmérés nyomán nyert tapasztalatok figyelembevételével három hétvégés tréningsorozat lebonyolítását támogatta a Soros Alapítvány. Az előzetes felmérésben 36 település szerepelt a közösségfejlesztő tréningre 110-en jelentkeztek (egy-egy település 3-5 fővel képviseltette magát), végül a képzést 66-an végezték el.
A képzést ún., követő programmal folytatódott amellyel lehetővé vált a programban legaktívabban részt vevő helyi közösségi csoportok munkájának megerősítése, és tevékenységük beépítése a helyi közösség és a többségi társadalom életébe. A 2001-ben lezárult követő program keretében a további együttműködésre hajlandóságot mutató települési közösségek rendszeres közösségfejlesztési közreműködéssel valósíthatták meg elképzeléseiket.

Mind a 3 pályázó támogatásban részesült.

Támogatott pályázatok

Amrita Egyesület, Pécs
Képzés-foglalkoztatási program roma fiatalok számára
1 600 000 Ft
Autonómia Alapítvány, Budapest
A Magyarországon működő roma közösségi házakról felmérés, vizsgálat elkészítése
1 000 000 Ft
Közösségfejlesztők Egyesülete, Budapest
A követő program második félévi munkája az első félévben résztvevő és együttműködő 7 közösségi ház számára
5 120 000 Ft
Következő fejezet >>
Tartalom>>