Soros Alapítvány Évkönyv 1990
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
HOSSZABB KÜLFÖLDI ÖSZTÖNDÍJAKÁltalános külföldi ösztöndíj

Az ösztöndíj program célja az, hogy elsősorban fiatal diplomás szakemberek számára az USA, illetve más tőkés országok felsőoktatási intézményeiben vagy kutatóintézeteiben lehetőséget biztosítson a kutatómunka vagy a továbbképzés folytatására.
Az 1990-91-es tanévre 15 fő részére hirdettünk e kategóriában 3-9 hónapos ösztöndíjat. A beérkezett 162 pályázat közül a magyar szakértői bizottság ötvenet választott ki és továbbított a New York-i bizottsághoz, amely végső döntésként 15 pályázónak ítélt oda ösztöndíjat (lásd melléklet). Ezek közül egy fő az ösztöndíjról lemondott.
1990-ben 9-en kezdték meg külföldi tanulmányútjukat.
Néhány esetben a fogadó intézmények résztámogatással járulnak hozzá az ösztöndíjas út költségeihez.
Erre a programra 225.000 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 1. sz. melléklet

Oxfordi posztgraduális ösztöndíjak

A meghirdetett ösztöndíjas helyekre összesen 36 posztgraduális pályázat érkezett.
A magyar szakértői bizottság 18 posztgraduális jelöltet választott ki, akik közül a sikeres nyelvvizsga után az Oxfordi Bizottság nyolcnak ítélte oda az ösztöndíjat (lásd melléklet).
A kiválasztott jelölteket az oxfordi egyetem 1990. szeptemberétől fogadta 9 hónapos tanulmányútra. Egy fő 1991. januárjában kezdi meg tanulmányait.
Erre a programra 350.000Ft-ot és 90.000 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 2. sz. melléklet

Oxfordi posztdoktorális ösztöndíjak

Az Alapítványhoz összesen 16 posztdoktorális ösztöndíjkérelem érkezett, közülük a magyar szakértői bizottság hetet támogatott. A sikeres nyelvvizsga után az Oxfordi Bizottság kettőnek ítélte oda az ösztöndíjat (lásd melléklet), közülük az egyik az ösztöndíjról lemondott.
A kedvezményezett 1990. októberében kezdte meg 9 hónapos tanulmányútját.
Erre a programra 500.00 Ft-ot és 70.000 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 2. sz. melléklet

Leuveni Katolikus Egyetem

3 hónapos kutatói ösztöndíj a társadalomtudományok területén és 9 hónapos posztdoktorális ösztöndíj bármely szakterületen 35 évesnél nem idősebb szakemberek részére.
A pályázati felhívásra összesen 52 pályázat érkezett be, a magyar szakértői bizottság 19 pályázatot támogatott, melyek közül a nyelvvizsga sikeres letétele után a leuveni egyetem bizottsága 2 háromhónapos és 6 kilenchónapos ösztöndíjat ítélt oda, melyek közül egy nyertes visszavonta a pályázatát. Erre a programra 45.395 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 3. sz. melléklet.

Rutgers Egyetem

9 hónapos ösztöndíj 35 évesnél nem idősebb szakembereknek meghatározott szakterületen.
21 pályázat érkezett, melyek közül a magyar bizottság tizenkettőt továbbított a Rutgers University-re, ahol az egyetem Bizottsága öt jelöltet választott ki. A nyertesek 1990. szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat a Rutgers University-n (Id. melléklet).
Erre a programra 46.000 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 3. sz. melléklet

Indiana University ösztöndijak (Bloomington)

4 vagy 9 hónapos ösztöndíj 35 évesnél nem idősebb diplomás szakemberek részére az Indiana University-n, Bloomingtonban American Studies vagy Jewish Studies szakterületen.
A pályázati felhívásra összesen 15 pályázat érkezett, ebből a magyar bizottság hatot továbbított az egyetemre, ahol egy négyhónapos és kettő kilenchónapos ösztöndíjat ítéltek oda. A nyertesek 1990. augusztus végén kezdték meg tanulmányútju-kat.
Erre a programra 22.500 USD-t fordított az Alapítvány. Lásd 3. sz. melléklet

York-i ösztöndíj

Egy fő részére posztgraduális ösztöndíj a Political Philosophy program keretében 12 hónapra.
Az Alapítványhoz három pályázat érkezett, melyek közül a magyar bizottság kettőt támogatott, a York-i Egyetem által felkért bizottság azonban egyik jelöltet sem fogadta.
Következő fejezet >>
Tartalom>>