Soros Alapítvány Évkönyv 1993
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
DISPUTA - VITAKULTÚRA PROGRAM

2.885.000 Ft és 7.360 §

Az erdetileg "debate" néven ismert program a kultúrált vitatkozás készségének kialakításán és elterjesztésén felül egyéb célokat is maga elé tűzött, így a célkitűzések között szerepelt az is, hogy a hamarosan választópolgárrá váló középiskolás korosztályt bevezesse az értő újságolvasók táborába; hogy figyelmüket az őket körülvevő világ dolgai felé irányítsa; hogy késszé és képessé tegye őket a másik fél álláspontjának elfogadására.
A programban résztvevő iskolák diákjai disputa-foglalkozások keretében egy-egy közösen választott témáról gyűjtöttek tényeket, adatokat, friss híreket. Az ezt követő versenyeken a diákok három fős csapatokban fejtették ki érveiket, ellenérveiket és bizonyítékaikkal alátámaszthatták álláspontjukat. A versenyen szigorúan mért időkeretek között az egyik csapat állította, a másik kötelezően tagadta az előre megadott tételt.
Az Alapítvány 1993-ban két alkalommal szervezett 30-30 pedagógus részére felkészítő tanfolyamot, majd a programban résztvevő csapatok (összesen 150 diák) augusztus végén 10 napos nyári táborban mérték össze erejüket Tatán.
1994-re tervezzük az országos versenyt, ill. a programban résztvevők körének további szélesítését.
Következő fejezet >>
Tartalom>>