Soros Alapítvány Évkönyv 1993
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
GYÓGYÁSZATI ADOMÁNYOK

29.500 §

Az amerikai székhelyű Brother's Brother Alapítvány 1993-ban is folytatta az ingyenes gyógyszer, gyógyászati kellékek és könyvek immáron hetedik éves programját.

1993-ban 32 millió Ft értékben küldtek gyógyszert (verpamil, penicillin, fluphenezin, naloxol, stb.), amelyet közel 60 fővárosi és vidéki kórház és klinika között osztott szét az Alapítvány.

Gyógyászati kellékekből 39 millió Ft értékű adományt kaptunk (biopsziás és angio tűk, csuklórögzítők, sebészeti fonal, bébi sampon, stb.), amelyeket a gyógyszerekhez hasonlóan osztottunk szét a Népjóléti Minisztérium és a SOTE hathatós segítségével. Az utóbbi időben az adományok egyre tetemesebb részét teszik ki a gyógyászati kellékek. Ezt az adományt a kórházak nagyobb kedvvel fogadják, mint a gyógyszereket, valószínűleg az univerzális használhatóságuk miatt.

Az 1993. évben az Országos Széchenyi Könyvtár 35.651 kötet tudományos és oktatási célú ajándékkönyvet osztott szét az érintett szakterületek könyvtárainak és kutatóinak. A könyvek értéke elérte az 1 millió dollárt. Az érkezett művek jelentős része (34.139) kötet orvostudományi könyv volt, amelyet a regionális szerepű orvosegyetemi és kórházi könyvtárak révén juttatunk el az igénylőknek. A Brother's Brothers Alapítvány közvetítésével érkezett művek kisebb része tudományegyetemi, főiskolai és iskolai könyvtárakba került. A könyvek Amerikából való átszállítására a Soros Alapítvány 14.000 $-t fordított. A könyvek magyarországi raktározása és szétosztása közel 600.000 Ft-ba került amelyet a Művelődési Közoktatási és Népjóléti Minisztériumok, valamint a Soros Alapítvány közösen vállalt.
Következő fejezet >>
Tartalom>>