Soros Alapítvány Évkönyv 1991
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
CSEREPROGRAMOK

Bánki Donát Műszaki Főiskola
A Főiskola IAESTE szervezetéhez tartozó hallgatóinak nyári cseregyakorlatához járult hozzá az Alapítvány. A támogatásban részesült hallgatókat a főiskola saját pontrendszere alapján választotta ki.
1000.- USD

ELTE — Beloit College (USA)
A két egyetem között lévő éves cseremegállapodás keretében hat magyar diák és egy tanár látogatja meg Beloitot, és hat amerikai diák, valamint egy tanár tesz látogatást Budapesten. Az Alapítvány a résztvevők utazási és egyéb költségeit fizette.
12.375.- USD

ELTE — Graceland College
Az iowai Graceland College 1986 óta áll cserekapcsolatába az ELTE-vel. A magyar diákok egy szemesztert töltenek az Egyesült Államokban, cserében egy 25 fős amerikai csoport látogat Budapestre 3 hetes időszakra. Az Alapítvány a 10 kiutazó magyar diák és két kísérőtanár zsebpénzét és kiutazását biztosította.
Személyenként 750.- USD zsebpénz és menettérti repülőjegy

ELTE — University of Bristol
Minden évben két diák látogathatja a Bristoli Egyetemet. Tandíjat nem kell fizetniük, és a kiutazó magyarok számára az alapítvány fizette az utazási és egyéb költségeket. Bristolból is érkeztek szakemberek nyáron Budapestre, 1991-ben utazási költségeik egy részét térítettük.
5.500.- USD

ELTE, Egri Tanárképző Főiskola, JPTE — Exeteri Egyetem
Több mint 15 éve tart az egri és a pécsi angol szakos hallgatók és az Exeteri Egyetem közötti csereprogram, mely keretében évente összesen 50 diák tölthet négy hetet a fogadó intézményeknél. 1988-ban, amikor a brit kormány lefaragott a csereprogramok támogatásából, az Alapítvány felajánlotta, hogy a hiányzó összeget 1992-ig kipótolja. A három felsőoktatási intézményből harminc magyar diák utazhat két hétre az Exeteri Egyetemre, és 20 exeteri diák tölthet 3 hetet Magyarországon, mindhárom iskolát meglátogatva.
6.472.- USD

JATE — Oregon Állami Felsőoktatási Rendszer
A csereprogramot a JATE Hungárian Studies programja és az Oregoni Egyetem dolgozta ki 1987-ben, a cserearány nem túl kedvező: a két magyar diák helyére 6 oregoni diákot fogadott a JATE. Az Alapítvány a magyar diákok kinntartózkodását és zsebpénzét fedezte, valamint anyagi támogatást nyújtott az ide érkező cserediákok és kísérő tanárok ellátására.
Személyenként 1000.- USD zsebpénz és menettérti repülőjegy

JPTE — International Exchange Progre (ISEP)
Az egyetem tagja az ISEP-nek, így évről évre annyi diákot tud az Egyesült Államok különböző egyetemeire kiküldeni, ahány amerikai diákot fogadni tud. Idén 11 diák utazhatott az Egyesült Államokba, akik repülőjegyét és zsebpénzét az Alapítvány biztosította.
Személyenként 750.- USD zsebpénz és menettérti repülőjegy

Szakkollégiumok
A csereprogram keretében idén negyedszer tesznek kéthetes látogatást a négy magyar szakkollégium—Bibó, Eötvös, Rajk, Széchenyi — hallgatói Oxfordban, és fogadják két hétre oxfordi társaikat. Az Alapítvány kiutazásuk költségeit fedezi, és zsebpénzt biztosít számukra.
12 fő részére személyenként 150 GBP zsebpénz és menettérti repülőjegy
Következő fejezet >>
Tartalom>>