Öttömösön az egyik legfőbb mezőgazdasági termék a spárga, amelynek termesztése egy ideje komoly szerepet játszik az itt élő családok megélhetésében. Ennek köszönhető az immár hagyománnyá váló, évenkénti Spárgafesztivál megrendezése is, ahol a szakmai megbeszélések mellett a helyiek bemutatják spárga elkészítési módjait, és lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ki-ki megkóstolhassa az elékészült ételkülönlegességeket. Az öttömösiek nagy szeretettel fogyasztják a spárgát, az évek során teljesen beépítették e rendkívül egészséges növényt a mindennapi étrendjükbe.
A spárga termesztése a helyiek leírása szerint – főleg a viszonylag rövid idény kényszerítő következményeként – nagyon igénybe veszi a termelő, valamint az egész család fizikai, teherbíró képességét. Ezért nem is csoda, hogy a spárgaidény lezárását mindig megünnepli a falu. Eleinte Spárganapot, Spárgabált szerveztek, majd ebből nőtte ki magát a teljes kistréséget – ma már úgyszólván az egész homokvidéket – megmozgató Spárgafesztivál.
E fesztivál a település minden korosztályának egyaránt kínál látni- és ennivalót. Változatos kulturális és sportprogramok szerepelnek a programban, de magától értetődően fő helyet foglal el a spárgatermesztéssel kapcsolatos tudományos konferencia, és az ételbemutató. A kezdeti gyér érdeklődés után mára már a szakmai előadások alatt is megtelik érdeklődőkkel a Művelődési Ház.
A fesztivál idején kora reggel szentmisével indul a nap, miközben a búcsúsok kínálják portékáikat. A hétalvókat a mazsorettek színes bemutatója ébreszti. Napközben a Közösségi Házban vagy az általános iskolában kiállítások sora várja a látogatókat. Volt már Öttömösön numizmatikai, festmény-, kinderfigura-, plüssállat-, kártyanaptár-, esküvői meghívó-, kitűző- és kézimunka-kiállítás is. A nap fénypontja a különféle spárgafajták bemutatója. Az iskola tánckarának, a nyugdíjas klub kórusának, vagy a szomszédos falu kötélugróinak előadását az esti utcabál zárja.
Míg a különböző műsorokon a nagyérdemű közönség jól érezi magát, addig a napközi-otthonos konyhán a szakácsok, illetve a település ügyes háziasszonyai a finomabbnál finomabb, egészséges és vitaminokban gazdag, tápláló spárgából készült ételkülönlegességeken dolgoznak. Talán nincs is másik zöldségféle, melyet ennyi formában el lehetne készíteni, mint a spárgát. Gondoljunk csak a spárgalevesre, spárgapuffancsra, spárgasalátára, rakott spárgára, vagy éppen a sonkatekercsbe göngyölt spárgára – hogy csak a legfontosabbakat említsük. Persze nem feledkezhetünk meg a spárgatortáról sem, hiszen a sütemények se maradhatnak ki a sok-sok ételkülönlegesség közül.
A legutóbbi fesztivál alkalmával Frank Júlia gasztronómus vezette zsűri bírálta, kóstolta az ételeket. Az ételkóstolók elismeréssel szóltak a finomabbnál finomabb ételekről, a szép és igényes terítésről. A lakosság köréből is egyre többen jelennek meg a kóstolón. Ami azért is fontos, mert a fesztivál egyik lényeges célja az, hogy – felkeltve az érintettek figyelmét – Öttömös lakóinak boldogulását segítse elő.
Egy kis ízelítő: spárga receptek
Hogyan készítsük elő a spárgát?
A spárgát szálanként vékonyan meghámozzuk, azaz lehántjuk róla az 1-2 mm vastag külső, kemény, csontszerű burkot. Fontos, hogy ne csak a vékony hártyát távolítsuk el, mert az így tisztított spárga főzés után keserű lesz. A hámozást mindig a spárga fás (vastagabb) végétől kezdjük, és a spárga fejénél fejezzük be, meghagyva egy 2-3 centiméteres hántolatlan darabot. A túl hosszú szálak alsó végződését ne felejtsük el levágni, mert ez megfelelő hámozás után is keserű marad.
A megtisztított spárgát többször váltott, bő vízben megmossuk, és a szárak vastagsága szerint szétválogatjuk. A vékonyabbakból inkább levest érdemes készíteni, a vastagabbakból, az ún. szólóspárgákból – amelyek rendszerint a legjobb ízűek is – cérnával kisebb kötegeket kötünk, így főzéskor nem roncsolódnak. Az így előkészített spárgát bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tesszük fel főni. Vigyázzunk, hogy a víz ne forrjon túl erősen, mert az nem tesz jót a spárgának! A főzés ideje maximum 15 perc legyen, mert a túl puha spárga könnyen összeesik.
Spárga magyar módra
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj, 25 gr zsemlemorzsa, 4 gr piros paprika.
Fél kg spárgát megtisztítunk, és sós-cukros vízben megfőzünk. Leszűrjük és a tűzálló tálat kivajazzuk. Az 1 dl tejfölben elkevert, 25 dkg vajban megpirított zsemlemorzsa felét a tál aljára helyezzük, erre rakjuk a megfőtt spárgát, a tetejére pedig a zsemlemorzsa másik felét helyezzük. Piros paprikával megszórjuk és a sütőben 15-20 percig sütjük.
Spárga amerikai módra
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 25 dkg vaj, 4 tojás, 1 narancs leve, 2 kanál dió-nugátkrém.
A 20 dkg vajat a tojás sárgákkal, a nugát krémmel a narancslével vízgőzön habosra keverjük. A tűzről levéve belekeverjük a keményre vert tojáshabot és az egészet a főtt spárgára öntjük. A maradék vajat megforrósítva ráöntjük és forrón tálaljuk.
Spárga tejfölös mártással
Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dkg vaj, 5 dl tejföl, 4 tojássárgája, 1 citrom, 1 kávéskanál liszt, só
A megtisztított szólóspárgát sós-cukros vízben megfőzzük, leszűrjük, és tűzálló tálba rakjuk. A tejfölbe belekeverjük a tojás sárgáját, a citrom levét, a vajat, a lisztet, és egy csésze spárgalevet. Tűzön mártás sűrűségűre főzzük, és a spárgára öntjük.
Spárga leves
Hozzávalók: 30 dkg sertés csont, 50 dkg spárga, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg cukor, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, 1 db zsemle.
A csontot, a zöldséget 1,5 l sós vízben 2 óra hosszat főzzük, és cukorral ízesítjük. 4 dkg vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel és tejjel felöntjük, a levesbe keverjük, és 10 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. Tálalás előtt a tejszínt a tojás sárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük. A kockára vágott zsemlét 2 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.
Paradicsomos spárga
Hozzávalók: 25 dkg spárga, 25 dkg paradicsom, 1 nagyobb gomba, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál 5%-os ecet, 1 evőkanál olívaolaj vagy egyéb olaj, 1 kávéskanál cukor.
Meghámozzuk a paradicsomot és a gombát, felszeleteljük, majd az olajban kb. 45 percig sütjük. Hozzáadjuk a majoránnát, a borsot, az ecetet, a cukrot, és egy kevés sóval ízesítjük. Összekeverjük a spárgaszeletekkel, és takaréklángon kb. fél órán át pároljuk. Ha kihűlt, pár órát a hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt felmelegítjük és forrón tálaljuk.