Közösségfejlesztés

Események
Szabad állampolgárrá lenni?! - Nyári Egyetem a társadalmi akciókról
Kezdete:
08/03/2005
Vége:
08/07/2005
Helyszín:
Kunbábony, Civil Kollégium, ,
Jelentkezés:
, folyamatos
Részvételi díj:
5000 Ft + étekzési költség (bővebben a meghívóban)
Rendező:
Közösségfejlesztők Egyesülete, Civil Kollégium Alapítvány,Magyar Művelődési Intézet
Állomány:
Nyári Egyetem
Program:
Nyári Egyetem a társadalmi akciókról
2005. augusztus 3-tól 7-ig Kunbábonyban
Szabad állampolgárrá lenni?!

Nyári Egyetem képekben
Nyari_Egyetem_2005_fotok.zip

a Nyári Egyetem résztvevői:
résztvevők.doc

Program
augusztus 3. szerda
Megnyitó:
Péterfi Ferenc (Magyar Művelődési Intézet, Civil Rádió)
A “RAJTunk múlik!” c. könyv bemutatása
A köszöntőt követően a házigazda az előzményekről beszélt: az előző évi Nyári Egyetemről és a PHARE Mikroprogram keretében egy évig zajló “Párbeszéd a közösségi részvétel fejlesztéséért” című programról, amelyeknek organikus következménye ez a rendezvény. Szólt arról a társadalmi folyamatról, amelyben most egy karakteresebb, radikálisabb részvételi formát szeretne a Nyári Egyetem körbejárni, s arról, hogy a közelmúltban több olyan hazai program is elindult, amelyek igyekeznek a lakossági aktivizálást, a polgárok “politikai felhatalmazását” erősíteni a közösségi részvétel tekintetében. Jónéhány tanulmány, kiadvány is megjelent az elmúlt hónapokban, amelyek éppen a ezt a helyzetet elemzik, illetve bátorítást és gyakorlati támogatást kínálnak a közösségi cselekvésre vállalkozóknak. Egy ilyen kiadvány a Közösségfejlesztők Egyesülete gondozásában most megjelent “Rajtunk múlik!” című könyv is, amelynek alcíme: Hogyan szervezkedjünk és képviseljük érdekeinket a lakóhelyünkön?
Ez a kis zsebkönyv beszerezhető az Egyesület címén (1011 Budapest, Corvin tér 8.), illetve letölthető itt!
rajtunkmulik_beloldalak_web.pdf rajtunkmulik_borito_web.pdf

Programindító előadás:
Mihez kellenek szabad állampolgárok?
Vercseg Ilona (Közösségfejlesztők Egyesülete)
www.kozossegfejlesztes.hu
A civil társadalomról – abban a cityzen, tehát a közpolgár jelentőségéről, továbbá a közösségi fejlesztőmunkáról beszélt az előadó. Fontos kérdésként fejtegette, hogy a 3. szektorban képesek vagyunk-e mélyreható változásokat elérni, továbbá, hogy válhat-e a közösségfejlesztés az állam eszközévé.

Bemutatkozik a VÉDEGYLET
(Az év nonprofit szervezete – 2004.)
Védegylet.doc
Lányi András: Létezik-e ökológiai politika?
Felvillanyozó vitaindítójában Lányi András arról szólt, hogy a környezeti ügyekben a külső beavatkozó és a helyi társadalom gyakran nincs összhangban. Azaz a tapasztalat helyszíne – ha ökológiai veszélyhelyzetet érzékelnek civil aktivisták -, és a beavatkozás helyszíne távol esik egymástól. Ez adja a beavatkozók etikai problémáját. Gondolatmenete részben hasonlít a csatolt anyagokban olvashatókhoz.
Felvetette, hogy fontos közösségi szükségletünk lenne a civil társadalomban közreműködőként az elemi felismeréseket közös tapasztalattá tenni. Azaz a különféle szakértelmek és felelősségtudatok találkozása erősíthetné meg és tenné ütőképessé a civil társadalmat.

Pataki György: A deliberatív demokrácia technikái és gyakorlata
ifj. Zlinszky János: Állampolgári részvétel a döntéshozatalban – nemzetközi összefüggések
Kajner Péter: Meddig vagyunk? – A Védegylet első 5 éve
www.vedegylet.hu
könyvajánló: Bela Györgyi-Pataki György-Velané Kelemen Ágnes: Társadalmi részvétel a környezetpolitikai döntéshozatalban 20_szam.pdf

“Közéleti hűhó” (Fórum Színház) – beszélgetés a módszerről
Benedek Gabriella, Hillary Putnam (UK)
Fórum Színház.doc
www.istenkut.axelero.hu
Egy színházi elemekre és eszközökre épülő módszert (a Fórum Színház) mutattak be házigazdáink, amely különféle közéleti problémák, konfliktusok közösségi megvitatására és feldolgozására is alkalmas. Pécsi kollegáink egy nemzetközi projektben ismerkedtek meg ezzel, s tanulják és terjesztik idehaza is a módszert, Hillary Angliában a Northern Collegeban felnőttképzési eszközként is alkalmazza Augusto Boal Brazíliában kifejlesztett módszerét.

Esti filmklub:
A hely szelleme - Miért éppen Istenkút?! c. film vetítése, majd beszélgetés a szereplőkkel
Ez a filmes esettanulmány – amely a Magyar Művelődési Intézet Közösségfejlesztési Osztályának és a Látószög Videostúdiónak a produkciója – egy kb. 10 éves közösségi kezdeményezést mutat be, elemez, amely Pécs egyik külső lakónegyedében Istenkúton zajlik. A helyi polgárok egy iskolabezárás kapcsán szerveződtek igen tudatos és erőteljes érdekérvényesítő közösséggé, s vették konfliktusok sorozatán keresztülhaladva fokozatosan a kezükbe a saját szomszédságuk sorsának alakítását.


augusztus 4. csütörtök
Napindító előadás:
SZABÓ MÁTÉ: Participációs mozgalmak Nyugat-Európában és Magyarországon
A részvétel, a participáció kétféle típusú motivációját, indíttatását mutatta be az előadó, amely a Nyugat-európai mozgalmakra jellemző: az életminőség, a bőség miatti proaktív és a valamilyen hiány, megoldatlan probléma miatti reaktív hátterű szerveződéseket, amelyeknek a közösség esetenként a megoldhatóságát ígéri.
Nyuga-Európában a 68-as újbaloldali mozgalmakról beszélt, a 80-as évektől az ezredfordulóig tartó alternatív mozgalmakról, valamint a ma is virulens globalizáció kritikájaként jelentkező jelenségről.
Magyarországon a 60-as évektől az ifjúsági szubkultúrákban jelentkezett mozgalmakban a közösségi tevékenység a politikai hatalom által erősen fékezett volt, hiszen komoly rizikót jelentett számára az öntevékenység kiszélesedése. A rendszerváltás idején a korábbi alternatív mozgalmak egy része és az azokban közreműködők a politikai pártokba szívódtak fel. Mégis kialakult a politika révén a civil társadalomnak egy szolid támogatása, amely először - Közép-Kelet-európai régióban nemzetközi viszonylatban is - jó pozíciót biztosított a közösségi szektor számára. Mára ebből a pozíciónkból jelentősen veszítettünk. Nálunk mára erős a differenciálódás a szektoron belül és viszonylag gyenge a regionalitás jelentősége. A hazai helyzetre egy a “rendszereken túlélő”, átívelő erőszakmentes kultúra háttere jellemző.
Globalis_civil_tiltakozasok....doc
Cikkajánló: www.foek.hu/zsibongo/90elotti/cikk/szabo.htmSzabó Máté.doc
Taxisblokád és utóélete....doc Tiltakozási kultúra Magyarországon a rendszerváltás után.doc
Szabó Máté publikációi: Szabo_Mate_publikacioi.rtfHÁZFOGLALÓK a squat mozgalomról
Kulturális forradalmak a közösségi terek értelmetlen felszámolása ellen
Házigazda: maxigas és tsai.
Házfoglalók.doc
www.indymedia.hu

Bemutatkozik a SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért
Giczey Péter, Péterfi Ferenc
2005 első hónapjaiban lett bejegyezve ez az új szerveződés. Több mint egy éves előkészítő-szervező munkát követően fogalmazódott meg a nyilvántartásba vételi kérelem az alapítók részéről.
Az alapvető szándék az volt, hogy egy olyan szakmai és érdekvédelmi tevékenységet végző szervezetet alapítsanak, amely különös jelentőséget ad a közösségi részvétel tartalmának, s amely kikerülhetetlenné igyekszik válni a közösségi munkát érintő kérdésekben regionális és országos szinten is.
Tovább>> SZÖVETSÉG.doc


Műhely1:
Önkéntesség, mint társadalmi aktivitás
Házigazda: Önkéntes Központ Alapítvány
Varga Zsuzsanna, F. Tóth András
Önkéntes Központ Alapítvány.doc
www.onkentes.hu

Műhely2:
“Városi akciózás”
Társadalmi akciók Újpalotán
Házigazda: Kelemen Árpád, Péterfi Ferenc
www.toronyhir.hu ; www.ujpalotainfo.hu
Milyen Fő teret szeretnénk? – a címe annak az újpalotai kezdeményezésnek, amelyet a Nyírpalota Társság kezdeményezett. Ennek elő- és utóéletét mutatták be az előadók a műhely keretében. A részletes dokumentumok csatoltan letölthetők.
Társadalmi akciók Újpalotán.doc

Műhely3:
Public Art – Közösségi művészet
Művészet a társadalmi akciókban
Házigazda: Thiesz Angéla - RETEXTIL Alapítvány
www.retextil.hu

Műhely4:
Szolidaritás és társadalmi akciók
Az utca embere kezdeményezés, Virrasztás a hajléktalanokért, Békejel
Házigazda: Szabó Anita
Az  Utca Embere kezdeményezés.doc
www.azutcaembere.hu

Műhely5:
A gazdatüntetés belülről
Házigazda: Ács Sándorné
A tavaszi gazdatüntetés előzményeiről, az érdekvédelmi összefogás lépéseiről, a kormánnyal történt egyezkedés részleteiről, valamint e jelentős méretű társadalmi csoport összefogásának és a pártpolitikai szereplők kiszűrésének történetéről hallottak katartikus beszámolót az érdeklődők.
www.vedegylet.hu
cikkajánló: http://www.zpok.hu/vedegylet/modules.php?name=News&file=article&sid=193
http://www.nol.hu/cikk/354296 Pusztuljanak a dörzsöltek.doc


Műhely6:
Önkéntesen Finnországban
Házigazda: Laczkó Veronika
Az Európai Önkéntes Szolgálat, más néven EVS (angol rövidítésből képzett mozaikszó) egy Európai Uniós pályázat útján igénybe vehető iskolán kívüli tanulási lehetőség. Egy alternatív tanulási mód, amelynek témáját a leendő önkéntes nagyban meghatározza, hiszen saját maga kereshet külföldi fogadó szervezetet, ahol fél évtől egy évig terjedő ideig dolgozhat majd...
" Ne mondd azt, hogy messze van és nem tudod elérni, aki megy, az meg is érkezik!" Tovább>> Önkéntesen Finnországban bevezető.doc

EVS Finnországban.sxi.ppt


Esti kerek-asztal beszélgetés:
A média szerepe a társadalmi akciókban
Házigazda: Péterfi Ferenc, Giczey Péter

augusztus 5. péntek
Napindító előadás:
Fizetett forradalmárok és világmegváltó önkéntesek
Hajtman Ágnes (Levegő Munkacsoport)
Farkas István (Magyar Természetvédők Szövetsége)
Önkéntes világmegváltók.ppt
Levegő Munkacsoport.docA Magyar Természetvédők Szövetsége.doc
www.levego.hu www.mtvsz.hu

Bemutatkozik a Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért Munkacsoport (CNNy)
Márkus Eszter (EMLA), Bényei Andrásné (NHSZOSZ), Móra Veronika (Ökotárs Alapítvány), Gerencsér Balázs (NIOK), Kovács Edit (Közösségfejlesztők Egyesülete), Giczey Péter, Hajtman Ágnes és Farkas István A műhely után CNNy munkacsoportülés

"Az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció és a 2007-2013-as Nemzeti Fejlesztési Terv (II. NFT), azáltal, hogy dönt az uniós források felhasználásának kereteiről, középtávon meghatározza Magyarország fejlődési lehetőségeit, a tervekben foglaltak tehát döntően befolyásolják az ország jövőjét. Ezért elengedhetetlen, hogy kialakításuk során a tervezők ismerjék a társadalom igényeit, véleményét –ez pedig úgy érhető el, ha a kormányzat teret ad a társadalmi egyeztetésnek. Több hónapos egyeztetési kísérlet során azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal még a társadalmi egyeztetés keretét meghatározó tervvel sem készült el. Ez indított több civil szervezetet is arra, hogy 2005 tavaszán informális munka-csoportot hozzon létre, mely figyelemmel kíséri az NFT társadalmi egyeztetésének folyamatát. A “Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért” munkacsoportban jelenleg 15 országos szervezet működik együtt...." Tovább>>
CNNY.doc
www.niok.hu; www.cnny.hu

Biopiac – akció az egészséges élelmiszerekért
Házigazda: Gál Georgina (Magyar Természetvédők Szövetsége)
A Magyar Természetvédők Szövetsége 2002-ben csatlakozott a FOE Europe „Food and farming time to choose” - Élelem és mezőgazdaság - ideje választani! kampányához. A kampány előnyben részesíti a helyi kereskedelem támogatását a globális helyett.
Fontosnak tartják a környezetbarát termelési módszerek elterjedésének segítését a természeti kincsek megőrzése érdekében, valamint a helyi termékek sokféleségének megőrzését, a helyi gazdák piacának támogatását. Tovább>>
BioEloadas_20050805.ppt
www.mtvsz.hu

Műhely7:
Iskolabezárások elleni küzdelmek
Kőbánya, Istenkút
Házigazda: Kiss Zsigmond, Peták Péter
"A közösségi értékek közül első a gyermekek biztonsága, jövője: a istenkútiak is rendkívül harciasan reagáltak az önkormányzati szándékra. Felhasználták, kipróbálták, megtanulták a demokratikus érdekérvényesítés teljes eszközrendszerét, és sikerrel használták fel harcuk során az ilyen helyzetekben és általában a jogállamiságban akkor még járatlan Önkormányzat összes taktikai és eljárásbeli hibáját...." Tovább >> Ikolabezárás Istenkúton.doc Iskolabezárások Kőbányán.ppt


Műhely8.
Bemutatkozik a "CIVILEK A ZENGŐÉRT!" mozgalom
Herbert Tamás és Csizmadia László
Civilek a Zengőért Mozgalom.doc
www.vedegylet.hu

Műhely9:
Veszélyben a zsidó negyed
Házigazda: Jávor István, Gyárfás Katalin (Óvás Egyesület)
A Belvárosban, a VII. kerületben indult el egy “városrehabilitációs” program, amely a történelmi zsidó negyed igen rossz állapotú – ám komoly építészeti és történelmi értékeket képviselő épületeit is érinti. Ezeknek az értékeknek a megmentésére és egy újragondolt városmegújítási program érvényre juttatására alakult az Óvás Egyesület. A beszélgetésben Jávor István két érdekes filmjét is megtekinthettük egy poétikus összeállítást a századforduló Budapestjéről és egy az érdekek összeütközését bemutató, érzelmektől túlfűtött, s nagyon tanulságos lakossági fórumról szóló dokumentumfilmet.

Az ÓVÁS Egyesület konferenciáján elhangzott érdekes tanulmányok és előadások, melyek az Érték és Valóság c. füzetben jelentek meg itt olvashatók:OVAS konf.kotet eloszo.jav.doc Konrad_Gyorgy.doc Paul_Morel.doc Ruth_Ellen_Gruber.doc Zeke_Gyula.doc

Esti filmklub:
Beszélgetés KOCSIS TIBORral
Verespatak - Új Eldorádó
(filmvetítés)
Uj Eldorado.doc

augusztus 6. szombat
Napindító előadás:
Közösségszervezés fejben és a terepen
CHUCK HIRT (SK-USA)
Chuk_Hirt_eloadas_angolul.doc
www.cko.hu

RÉSZT VESZEL A RÉSZVÉTEL HETÉN!!??
Ismertető az “Állampolgári részvétel hete” nemzetközi összefogásról
Az ismertetőt tartja: Varga Máté
Reszvetel_hete.doc

Közéleti hűhó – előadás és módszertan
Benedek Gabriella, Deák Botond, Thiesz Angéla, Peták Péter, Hillary Putnam (UK)
Közösségfejlesztés
Események
Közösségfejlesztés