Soros Alapítvány Évkönyv 2002
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet

Nyitott ház (Open house)


Nonprofit szervezetek, érdeklődők részére igénybe vehető szolgáltatások:

Információszolgáltatás, tanácsadás
civil szervezet létrehozása, működése, együttműködési lehetőségek stb.
Adatszolgáltatás
Nonprofit szervezetek, adományozók adatbázisában tájékozódás
Pályázati, pályázatírási lehetőségek, adatlapok
nyomtatás, másolás
Internet és számítógép-használati lehetőség
folyamatos, korlátlan internet-hozzáférés 10 számítógépen különféle civil weblapok, adatbázisok, szolgáltatások elérése interneten
Elektronikus Hírlevél
Nonprofit szakkönyvtár
2500 iktatott magyar és angol nyelvű kiadvány, szakképzett könyvtáros, ingyenes könyvtárhasználat, letéttel
Szaktanácsadás az alábbi témakörökben
Adó és könyvelési (térítéses)
Jogi (térítéses)
Informatikai (ingyenes)
Pályázatírási (ingyenes)
ÚJ szolgáltatásként bevezettük az angol nyelvű pályázatírás támogatását, lektorálás elvégzését angol anyanyelvű önkéntes bevonásával.
Nonprofit marketing és PR (ingyenes)
Pályázatokkal, üzleti tervezéssel kapcsolatos pénzügyi (ingyenes)
Humán-erőforrás, ösztönzés, értékelés (ingyenes)
Szervezetfejlesztés, változás-menedzsment (ingyenes)
Szervezeti stratégia-építés (ingyenes)

A szolgáltató központ szolgáltatásait 2002-ben (heti négy napi nyitva tartással) 2389 esetben vették igénybe. A megkeresések kb. 5%-ban e-mailen, 15%-ban telefonon, és 80%-ban személyesen történtek. Az érdeklődők többségükben civil szervezet létrehozásának módjával, újonnan alakult szervezet fejlesztésével, valamint együttműködési lehetőségek felkutatásával kapcsolatban kértek tanácsot. Általában elmondható, hogy a szervezetek egyik legnagyobb problémája a forrás, a hely és az eszközhiány. A tanácsadások igen népszerűek voltak, összesen 283 esetben vették igénybe a civil szervezetek.
A tanácsadás mellett igen jelentős igény volt a számítógép és az internet használatára. Sokan itt találkoztak először a komputerrel, így annak használatát is a Szolgáltató Központban sajátították el.
A könyvtár állományában több mint két és félezer különböző kiadvány található. A könyvek többsége a nonprofit szektorral, az alapítványok, egyesületek és egyéb civil társulási formák léthozásával és alapításával, az önkormányzati kapcsolatokkal, a pályázatokkal, pályázatírással, a támogatásokkal, az ösztöndíjakkal foglalkozik. Számos könyv tanulmányi lehetőségekkel (külföldi és belföldi), továbbképzéssel, tréningekkel, forrásteremtéssel és adománygyűjtéssel kapcsolatos. Ezen kívül találhatók könyvek civil marketing és menedzsment, a Public Relations, a stratégiák és kampányok, gazdasági-gazdálkodási kérdések, adó-, könyv- és számviteli problémák, jogi kérdések és az Európai Unió (csatlakozás, jogharmonizáció stb.) témaköréből.

A legkeresettebbek a forrásteremtéssel összefüggő kiadványok, a pénzszerzés, adománygyűjtés konkrét ügyeivel kapcsolatban fellelhető kiadványok voltak. Ezenkívül sok alapítás előtt álló civil szervezet leendő munkatársa, valamint szakdolgozatot készítő diák látogatott a könyvtárba.
Tartalom>>
Következő fejezet >>