Soros Alapítvány Évkönyv 2002
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet

EU- Információs és pályázati tanácsadó program

20 000 000 Ft


Az Alapítvány 2001-ben indította el ezt a programot, melynek célja az volt, hogy magyarországi civil szervezetek számára szolgáltatásokat nyújtson az EU ismeretek és pályázati információk eléréséhez, illetve tágabb értelemben segítséget nyújtson a pályázatíráshoz, pályázati partnerek kereséséhez, ill. partnerségi programok kidolgozásához. Az EU csatlakozási folyamat miatt növekvő fontosságúak ezek az ismeretek. A magyarországi támogatási rendszerek követik az EU-ban honos alapelveket és gyakorlatot, fel kell készülni arra az időszakra, amikor Magyarország számára is teljes vertikumában megnyílnak az EU Strukturális Alapjai. A jelenleg rendelkezésre állónál nagyságrendekkel nagyobb támogatási összegek válnak elérhetővé a magyar intézmények és civil szervezetek számára – de csak akkor, ha szakmailag, módszertanilag magas színvonalon előkészített, megvalósítható és fenntartható projekteket, pályázatokat nyújtanak be a jelentkezők. A magyarországi civil szervezetek számára tehát igen lényeges, hogy megtanuljanak az „EU nyelvén", el tudjanak igazodni az EU intézményei, támogatási rendszerei, fejlesztési alapjai tárgyában. E pályázati program egyedülálló módon a civil szervezetek számára konkrét EU-s pályázati szolgáltatási rendszert célzott meg, amelyben a civil szervezetek konkrét igényeire hatékony partnerkereső, pályázati és információs hálózatok adnak adekvát válaszokat.

A kétfordulós pályázat első és második fordulója zajlott 2002-ben. Ennek keretében a 2001 decemberében, egy előpályázaton kiválasztott 14 civil szervezet vett részt (pályazatonként 1 fő) a „Tréning a trénerek számára'' c. hazai kurzuson, valamint hollandiai tanulmányúton 2002 tavaszán, amely kitekintést adott az EU alapokra és pályázati módszerekre, továbbá az ottani fejlett civil szervezeti világba. Ezt követően került kiválasztásra az a nyolc szervezet, amelyek szolgáltatási csomagjaikat megvalósíthatják (a program folytatódik 2003-ban!) egy országos szolgáltatási hálózat keretében. A kiválasztott szervezetek földrajzi elhelyezkedésüknél fogva személyes tanácsadó szolgáltatásaikkal lefedik az ország majd összes régióját A személyes információ- és tanácsadó szolgáltatáson túl létrejött egy interaktív honlap„CIPP Civil Információ Pályázat Partnerkeresés" elnevezéssel (www.cipp.hu), mely adatbázis alapú webes felület. A nyertes nyolc, valamint egy, a koordinatív funkciókat ellátó civil szervezet közösen alakította ki a CIPP néven működő hálózatot. A programban együttműködő partnerek sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, munkatársaik az adott területen elismert szakemberek. A CIPP-honlapon tematikus és területi bontásban találhatók az Európai Unióra vonatkozó alapvető információk. A honlap naprakész pályázati keresővel és partner-adatbázisssal is rendelkezik. Az eligazodást ágazati és kulcsszavas keresőrendszer segíti. A havi rendszerességei Hírlevélből a legfrissebb információkról tájékozódhatnak a regisztrált felhasználók. A Fórum rovatban szakmai kérdések megvitatására és online konferenciák megrendezésére van lehetőség. A honlap nyitólapján folyamatosan frissülő hírrovat tájékoztat az aktuális eseményekről. A honlap legfontosabb tartalmi kategóriái:

– Civil információk – civil szervezetekkel kapcsolatos alapinformációk.
– EU információk – az EU-t, valamint hazánk és az EU kapcsola tát érintő legfontosabb adatok, hírek.
– Ágazatok – a civil szervezeteket érintő ágazati információk.
– Pályázatok – pályázati adatbázis keresővel, és módszertani anyagok.
– Partnerek – partnerkereső adatbázis, és módszertani anyagok.
– Területek – regionális bontásban közölt helyi információk.

15 pályázat érkezett amelyből 9 részesült támogatásban.

Támogatott pályázatok

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, Kecskemét
Ifjúsági és Civil Háló a dél-aflöldi régióban
2 500 000 Ft
CELODIN Zalai Alapítvány, Zalaszentgrót
Civil kocka
2 500 000 Ft
Cserháti Településszövetség, Gagyvendégi
Észak-magyarországi aprófalvas térségek civil információs hálója
2 500 000 Ft
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Közhasznú Társaság, Pécs
Együtt Európáért MZ/X
2 500 000 Ft
Kurt Lewin Alapítvány, Budapest
Pályázati és partnerkereső adatbázis és pályázati tanácsadó szolgáltatás kialakítása magyarországi nonprofit szervezetek számára
1 600 000 FI
Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Túrkeve
Az Egyesület átfogó EU csatlakozással kapcsolatos kommunikációs projektje
1 800 000 Ft
Szociális Szakmai Szövetség, Budapest
A hazai szociális civil szervezeteknek partner-adatbázis, telefonos ügyfélszolgálat és személyes tanácsadás
2 500 000 Ft
Szociális East Egyesület, Nyíregyháza
Európai Uniós Tanácsadó Központ létrehozása nonprofit szervezetek számára, hálózati összefogásban
1 600 000 Ft
Térfél Alapítvány a Regionális Együttműködésért, Budapest
"CIPP Civil Információ Pályázatok Partnerkeresés" – online EU információs és pályázati tanácsadó hálózat kiépítése
2 500 000 Ft
Tartalom>>
Következő fejezet >>