Soros Alapítvány Évkönyv 1994
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Visegrád program


36.000 USD a Soros Foundation Paris-tól.

A program célja az un. Visegrádi országok vezető napilapjainak együttműködése a térség beneluxizálődásának elő segítése érdekében. 1994. januárjában indult Rudolf Chmel (Csehszlovákia volt budapesti nagykövete) és Ádám Michnik (a legnagyobb lengyel napilap főszerkesztője) kezdeményezésére a párizsi Soros-iroda szervezésében. A régió országainak közeledését szolgáló vállalkozás folytonossága, stabilitása azóta is fontos a kormányváltozásokat követő külpolitikai irányváltások, idegenkedés és bizalmatlanság ellen súlyozására.
A program lényege a milliós olvasóközönséghez eljutó négy napilap: a lengyel GAZETA WYBORCZA, a cseh LIDOVÉ NOVDJY, a szlovák SME és a magyar MAGYAR HÍRLAP havonta megjelenő közös melléklete. A program ennek a kiadványnak a folyamatos megjelentetéséből és a szerkesztők ill. helyi programvezetők havi rendszeres konzultációs találkozásaiból áll. A cél a régió országaiban az összetartozás tudatának erősítése.
A Közép-Európa címen megjelenő közös melléklet bevett, elfogadott részévé vált a Magyar Hírlap hétvégi összeállításának minden hónap utolsó szombatján.
A négy visegrádi ország közeledésének vitathatatlan fontosságú célkitűzését a program, a vezető napilapok közös melléklete mindeddig azzal próbálta szolgálni, hogy nem az értelmiségi és politikai elitet tekintette célcsoportnak, hanem a széleskörű közvéleményt. A melléklet arról tudósít, hogyan érnek az emberek ezekben a szomszédos országokban. Azt igyekszik megmutatni a sokszínű, életközeli hír és információ, a tényfeltáró újságírás, a riport stb. eszközeivel, hogy milyen hasonlóságok és párhuzamos tendenciák vannak az átmenet időszakában a régió országainak hétköznapi életében, valamint milyen különbségek, milyen újszerű, érdekes, eredeti vállalkozások.
Következő fejezet >>
Tartalom>>