Soros Alapítvány Évkönyv 1990
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
EGYETEMI CSEREPROGRAMOKA Soros Alapítvány számos magyar és amerikai, valamint angol egyetemközi csereprogramot támogat. A programokat maguk a résztvevő intézmények szervezik és bonyolítják, a tandíjról, a szállás és az ellátás költségeiről lemondanak. Az Alapítvány fizeti a résztvevő magyar diákok úti- és dologi költségeit, akiket az egyetemük választ ki a kiírt pályázatok és az Alapítvány útmutatása és ellenőrzése alapján. 1990-ben az Alapítvány hat, alább felsorolt csereprogramot támogatott Erre a programra 41.611 USD -t fordított az Alapítvány.

Budapesti Közgazdasági Egyetem — University of British Columbia
— a BKE-ről 4 diák tanul szemeszterenként a British Columbia Egyetemen
8.960 – USD

József Attila Tudományegyetem — Oregon Állami Felsőoktatási Rendszer
— e program keretében minden évben az Oregoni Egyetem két egyetemi hallgatót fogad a JATE-ről egy teljes tanévre
4.520 – USD

Janus Pannonius Tudományegyetem — Nemzetközi Diákcsere Program (ISEP)
— a JPTE és az ISEP közötti megállapodás alapján minden évben tíz egyetemi hallgató egy egész évet tölt Pennsylvania valamelyik egyetemén. Ezután pennsylvaniai diákok egy nyári szemesztert töltenek Pécsett, a JPTE-n.
2.447 - USD

Nemzetközi Diákcsere Program (ISEP)
— a Magyarország és az Egyesült Allamok közötti diákcserét elősegítendő, az ISEP 1991-ben Budapesten és Pécsett nemzetközi konferencia megrendezését tervezi. Az Alapítvány a konferencia magyar koordinátorának utazási költségeit és napidíját fedezi. A konferencia magyarországi szervezője ellátogat Washingtonba, az ISEP munkatársaival és az amerikai konferencia koordináló bizottságával tart konzultációt.
1.500-USD

ELTE — Graceland College
— az iowai Graceland College tíz angol szakos hallgatót fogad az ELTE-ről fél évre. Ennek ellenében hat Graceland-os diák és egy tanár három héten át látogathatja az ELTE-t Budapesten.
14.645 – USD

ELTE — Bristoli Egyetem
— az ELTE egy-egy hallgatója a Bristoli Egyetemre látogat évente, a Bristoli Egyetem egy-egy hallgatója pedig Budapestre jön tanulási és kutatási feladatokkal.
5.000 – USD

ELTE, Egri Tanárképző Főiskola, JPTE — Exeteri Egyetem
— már több mint 15 éve tart az egri és a pécsi angol szakos hallgatók valamint az Exeteri Egyetem közötti csereprogram, évi négy hét erejéig, 50 hallgató bevonásával. 1980-ban az ELTE BTK is belépett a programba. 1988-ban a program veszélyeztetetté vált, mivel a brit kormány csökkentette a csereprogramokra szánt összegeket, de az Alapítvány elkötelezte magát, hogy 1992-ig a hiányzó összeget pótolja. Évente a három magyar felsőoktatási intézmény 30 hallgatója tanul három héten át az Exeteri Egyetemen, 20 exeteri diák pedig három hetet tölt Magyarországon, mindhárom egyetemet meglátogatva.
11.648-USD
Következő fejezet >>
Tartalom>>