Soros Alapítvány Évkönyv 1999
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Roma középiskolások patronáló tanárainak támogatása

575 000 Ft

Az Alapítvány külön meghívásos pályázatot hirdetett a közös tanár-diák ösztöndíjpályázat eddigi kiírásain részt vett patronáló tanároknak.
A pályázat célja az volt, hogy a tanárok pályamunkáin keresztül a szakmai nyilvánosság megismerkedhessen a roma tanulók patro-nálásának szakmai, pedagógiai, oktatási kérdéseivel és a pedagógusok e munkájuk során szerzett személyes élményeivel, tapasztalataival.
Ma még kevés rendszerezett pedagógiai ismeret áll rendelkezésre a középiskolában tanuló roma diákok tanulási problémáiról és azokról a pedagógiai módszerekről, amelyek ezen a téren sikeresen alkalmazhatók. A patronáló tanárok személyes tapasztalaton alapuló részletes szakmai beszámolói hozzájárulhatnak e hiány mérsékléséhez.
A pályázat alkalmat és keretet kívánt biztosítani a roma diákokat patronáló tanárok számára, hogy a mindennapi munkájuk során szerzett szakmai tapasztalatokat rendszerezzék, a módszertani problémákat átgondolják, személyes élményeiket és az általánosítható ismereteket megfogalmazzák.
A pályázóknak részletes beszámolót kellett készíteniük patronáló munkájukról, annak esetleges szakmai előzményeiről, a patronáló munka megtervezéséről, az iskola által biztosított tárgyi és egyéb feltételekről, a patronált diákok személyiségéről, képességeiről, mo-tiválhatóságáról, tipikus megértési, tanulási nehézségeiről, az alkalmazott korrepetálási módszerekről, a munka időigényességéről, a diákok teljesítményének méréséről és minden olyan szakmai tapasztalatról és személyes élményről, amit fontosnak tartottak. Az Alapítvány 3 000 000 Ft-ot különített el, hogy a nyertes pályamunkák a Mestersége Tanár című könyvsorozatban megjelenhessenek.

38 pályázat érkezett, amelyből 15 kapott támogatást.

Nyertes pályázatok

Hardi Ildikó, PécsMegosztott I. díj
87 500 Ft
Hardl András, PécsMegosztott I. díj
67 500 Ft
Fábián Berta, BalassagyarmatII. díj
100 000 Ft
Tóth Margit, BalatonberényII. di]
100 000 Ft
GedaynéTóth Anikó, GirincsIII. díj
50 000 Ft
Tóthné Unghy Ilona, SimonlornyaIII. díj
50 500 Ft
Hajnal Istvánná, TiszagyendaIII. díj
50 000 Ft
Komlós Barnabásné, PolgárIII. díj
50 000 Ft
Vámosiné Érckövi Mária, MiskolcKülöndíj
BazsinkaTamásné, MohácsKülöndíj
Bagyalné Kocsis Márta, MiskolcKülöndíj
Komáromi Lászlóné, KomlóKülöndíj
Nyúl Balázs, BudapestKülöndíj
Torjai Csabáné, PápaKülöndíj
Végvári Györgyi, KismarosnKülöndíj
Következő fejezet >>
Tartalom>>