Soros Alapítvány Évkönyv 1990
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
ELŐADÓMŰVÉSZETÁrvai György és Bozsik Yvette
A pályázók a Természetes Vészek nevű kollektíva vezetői. 1984 óta folytatnak intenzív alkotómunkát a színházi és vizuális művészetek különböző területén. Előadásaikat többnyire Nyugat-Európában játszották, itthon pedig a Szkéné Színházban lépnek fel. A két művész újabb színházi bemutatók létrehozására kapott most ösztöndíjat az Alapítványtól.
Személyenként havi 12.000 - Ft ösztöndíj, 24 hónapra

Egressy Béni Művelődési Központ — Kazincbarcika
A kazincbarcikai intézmény egy nemzeti és nemzetközi amatőr színjátszó fesztivál megrendezésének költségeihez kapott hozzájárulást.
200.000-Ft

ELTE Táncegyüttes
Az Eötvös Művészeti Együttesek keretein belül az önálló amatőr csoport több évtizede eredményesen működik. Jelenlegi helyzetük kritikus, anyagi támogatójuk nincsen. Az Alapítvány az együttes egy évi működéséhez adott segítséget.
300.000 – Ft

Gödöllői Művelődési Központ
Az Alapítvány támogatásával eddig két Stúdió- és Alternatív Színházi Találkozót rendeztek, amelyek azóta polgárjogot nyertek a magyar színházi életben. A gödöllői találkozó értékmérő szerepe megnőtt, mert jól szolgálja a vidéki színházi
műhelyek és az alternatív színházi csoportok munkájának bemutatását.
600.000 – Ft

Helikon Együttes
Az együttes magyar falvak könyvtáraiban, illetve általános iskoláiban tart zenés irodalmi műsorokat, amelyek szorosan kapcsolódnak egy-egy irodalmi tananyaghoz.
288.000 – Ft

Kisvárdai Várszínház
Az 1989-ben megrendezett Nemzetiségi Színházi Találkozó tapasztalatai alapján szervezték meg 1990 májusában a II. Magyar Nemzetiségi Színházi Fesztivált, melynek célja egy olyan fórum biztosítása, amely lehetőséget nyújt határainkon túl működő magyar nyelvű színházak számára a személyes találkozásra, bemutatkozásra. A támogatást az 1990-es és 1991-es találkozó kiadásaira kapták.
1.000.000-Ft

Marosi Edit és Szabev Tamás
Az Alapítvány repülőjegyet és zsebpénzt biztosított a Magyar Állami Operaház balettkara két tagjának, hogy részt vehessenek a VII. New York-i Nemzetközi Balett versenyen.
2.500 USD

Maskarás Báb- és Színjátszó Társulat
A társulat „bárhol, bármikor, bárkinek" előadható, régi nemzeti hagyományokat, vásári népszokásokat felújító műsorokkal járja az országot az utcákon, tereken közlekedő teatro-ciklivel, vagyis guruló paravánnal.
600.000 – Ft

Multimediális Színház
A műfajában és minőségében különleges színház a Körök című produkcióra kapott támogatást.
47.000 – Ft

Primavera Amatör Klasszikus Balett Csoport
Az együttes 1977-ben alakult Nyíregyházán, azóta rendszeresen járják Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye településeit, népszerűsítve a klasszikus balettet. A csoport teljesen önfenntartó, jelmezeiket maguk készítik, programjaikat maguk állítják össze. Vidéki előadásaikhoz szükséges eszközökre — magnetofon, erősítő berendezés — kapták a támogatást.
200.000 – Ft

R.S.9. Stúdiószínház
A korábbi támogatást színházi műhely létrehozására kapták. Bemutatták Gomrowicz Operettka című művét, az Amszterdami Színházi Fesztiválon is részt vettek. Színházalapítás mellett folytatják színészképzö kurzusaikat is. A jelenlegi — és egyben utolsó támogatást — a félprofi társulat életben tartására, két új darab bemutatására és technikai berendezésekre, továbbá ösztöndíjakra fordítják.
600.000 – Ft

Reményi Attila
A pályázó mint az Alapítvány ösztöndíjasa, nagyobb formátumú zenei műveket komponál. Munkája folytatását teszi lehetővé idei támogatása.
Havi 6.000 - Ft ösztöndíj, 12 hónapra

STÚDIÓ K Színház
A színház a részükre korábban valutáért vásárolt technikai eszközöket, amelyeket már nem használnak, visszaadta az Alapítványnak, s helyette új technikai eszközöket vásároltak.
9.000 USD

SZKÉNÉ Színház
A színház évek óta részesül támogatásunkban. Most Rainer Werner Fassbinder „Szabadság Brémában, avagy Gesche Gottfried asszony" című előadásának színreviteléhez kaptak támogatást.
363.000 – Ft

Szvorák Katalin
A pályázó több népzenei verseny győztese, eddig két önálló nagylemeze jelent meg. Az elkövetkező két év során legalább 100 előadást szeretne tartani Szlovákiában és Kárpátalján. Ehhez, valamint énekes- és hangszeres gyűjtőmunkájának folytatásához kapta a támogatást.
Havi 7.000 - Ft ösztöndíj, 24 hónapra

Válaszút Népművészeti Egyesület
A korábban a Bethlen-Soros Alapítvány által támogatott táncegyüttes egy losonci és egy királyhelmeci programra kapott további támogatást.
80.000 – Ft
Következő fejezet >>
Tartalom>>