Soros Alapítvány Évkönyv 1991
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
KÉPZŐMŰVÉSZETI DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT — MŰCSARNOK

A Dokumentációs Központ 1991. évben 17 pályázatra összesen l millió forint támogatást adott ki, a Képzőművészeti Kuratórium döntése alapján, magyar-angol nyelvű kiállítási katalógusok megjelentetéséhez.

– Fészek Galéria Tisztelet Komiss Dezsőnek című kiállítási katalógushoz
100.000.- Ft
– Méhes Lóránt kiállítási katalógusa (Dorottya utcai kiállítóterem)
50.000.- Ft
– Türk Péter, Óbudai Társaskör Galéria kiállítási katalógusához
50.000.- Ft
– Szalóky Károly Várfok 14 Műhelygaléria katalógusa
50.000.- Ft
– Geller B. István Leletek a Növekvő Városból című kiállítási katalógusa
50.000.- Ft
– Karácson Gábor kiállítási katalógusa, Óbudai Társaskör
50.000.- Ft
– Újlak Csoport — összegző dokumentáció katalógus formájában
100.000.- Ft
– Wahorn András kiállítási katalógusa, székesfehérvári István Király Múzeum
50.000.- Ft
– Szálai Tibor kiállítási katalógusa, székesfehérvári Csók István Képtár
50.000.- Ft
– G. Heller Zsuzsa külföldi kiállítási katalógusa
50.000.- Ft
– Egyesült Képek egyesületet bemutató referencia katalógus
50.000.- Ft
– Érmezei Zoltán és Rauschenberger János kiállítási katalógusa, Duan Galéria
50.000.- Ft
– Fiatal Iparművészek Stúdiója kiállítási katalógusa, Budavári Palota
100.000.- Ft
– Szombathelyi Képtár — Tót Endre kiállítás katalógusa
50.000.- Ft
– Dobó István Vármúzeum, Eger — Képes György Gyűjtemény állandó kiállítás katalógusa
50.000.- Ft
– Böröcz András kiállítási katalógusa, székesfehérvári István Király Múzeum
50.000.- Ft
– Palkó Tibor kiállítási katalógusa, Dorottya utcai Galéria
50.000.- Ft

A Dokumentációs Központ tovább folytatta a magyar képzőművészek dokumentációinak készítését, valamint a már elkészült dokumentációk angol nyelvre való fordítását. A dokumentációkat a washingtoni Nemzeti Galériának folyamatosan küldjük, természetesen fotókkal és színes diákkal együtt. A már elkészült dokumentációkat újabb adatokkal lehetőség szerint folyamatosan kiegészítjük. Fotósunk a beütemezett dokumentációkon kívül a fontosabb kiállításokról diákat és fekete-fehér fotókat készít.
Egyre több anyagot kapunk művészektől a tavaly bevezetett komputerizált adat- és diaraktárunkba, amelyek az átfogó dokumentációkkal együtt kiváló lehetőséget nyújtanak magyar és külföldi művészettörténészeknek, kiállításszervezőknek, újságíróknak a magyar művészetben való tájékozódáshoz. Érdeklődés esetén a művészekkel való személyes kapcsolatteremtésben is segítünk, műteremlátogatásokat szervezünk és tolmácsolunk. Amennyiben az így teremtett kapcsolat eredményeként külföldi kiállítás jön létre, esetenként annak magyarországi szervezésében is segítséget nyújtunk.
A Központ éves kiállítása „SVB VOCE” címmel augusztus 12-től szeptember 8-ig került megrendezésre a Műcsarnokban. 18 művész 16 videóinstallációját mutattuk be. A kiállított műveket nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján, szakértő zsűri választotta ki. A kiállításhoz katalógus készült, a megnyitóra külföldi újságírókat hívtunk meg, melynek eredményeként novemberben az Art Forum című, Amerikában megjelenő nemzetközi művészeti magazinban cikk jelenik meg a kiállításról, illusztrációkkal. A kiállításon szereplő munkák közül meghívott nemzetközi zsűri választotta ki az idei Soros Alapítvány kiállítási díjak nyerteseit:

Két db Első Díj, egyenként 80.000 Ft értékben:
Ravasz András és Szarka Péter közös installációja
Nemes Csaba installációja

Második Díj, 40.000 Ft értékben:
Pásztor Erika installációja

A kiállítás megnyitásának másnapján „Problem Videó” címmel szimpoziont rendeztünk a Hátai Művészek Klubjában, a kiállítás résztvevőivel, valamint a SVB VOCE kiállítással párhuzamosan bemutatott „Image” c. holland videoinstalláció kiállítás rendezőivel közösen. A szimpóziumon neves külföldi videó- és média-szakértők is részt vettek.
Mivel az a kiállítás rendkívüli költségigényekkel járt, a videó-felszerelések nagy részét szponzoroktól sikerült megszereznünk a kiállítás idejére.
Egyik legnagyobb munkánk volt a Dokumentációs Központ 1985 és 1990 közötti tevékenységét bemutató, angol nyelvű Bulletin megszerkesztése, amely végre, 1992. január közepén megjelenik. A 136 oldalas könyv, a XX. századi és kortárs magyar művészetről szóló tanulmányok mellett, az általunk dokumentált, valamint a Soros Alapítvány támogatásában részesült képzőművészek rövid életrajzát közli, egy-egy színes reprodukció kíséretében. A Bulletint minden fontos nemzetközi képzőművészeti intézménynek elküldjük.
1992-ben a budapesti Soros Dokumentációs Központhoz hasonló jellegű központok hálózatát építjük ki Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központok néven azokban az országokban, ahol Soros Alapítvány működik.
Következő fejezet >>
Tartalom>>