Soros Alapítvány Évkönyv 2001
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
Nonprofit Szolgáltató Központ

62 974 600 Ft

A 2001 májusában megnyitott Soros Nonprofit Szolgáltató Központ létrehozásának célja a civil szféra fejlesztése, a civil szervezetek működésének hosszú távú biztosítása, önfenntartó képességük javítása volt.
A program több részprogramot tartalmazott a budapesti és Pest környéki civil szervezetek részére, amelyek együttesen a nonprofit szervezetek létfenntartását, működését segítették elő, ismereteket, tanácsokat kaphattak saját bevételi források felkutatásához, előteremtéséhez. Ezeken túl irodafelszerelés használatával, kölcsönzésével, hitelfelvétellel, az Internet adta lehetőségek felhasználásával igyekeztünk segítséget nyújtani életképességük növeléséhez, a szervezet jelenlegi és jövőbeni működésének elősegítéséhez.

A program beindítása és működtetése a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK), valamint a Business Basics Alapítvány (BB) együttműködésével történt. A NIOK áthelyezte szakkönyvtárát a Szolgáltató Központba, biztosította az irodavezetőt akit megbízott a tanácsadás rendjének és a központ életének megszervezésével, az ügyfélforgalom lebonyolításával. A BB az üzleti, marketing, szervezetfejlesztés és PR tanácsadás biztosítása révén járult hozzá a Központ szolgáltatásaihoz. A Soros Alapítvány biztosította az irodahelyiséget és a felszerelést a Központ programjainak eszközigényét, valamint finanszírozza az ösztöndíjakat és pályázati adományokat

A pályázati kifizetések és ösztöndíjak mellett igen jelentős részt tett ki a fenntartási költség. Az Alapítvány irodaházában ebből az összegből alakított ki számítógépes hálózatot és vásárolta meg a kapcsolódó eszközöket, szoftvereket valamint a pályázókhoz kihelyezésre kerülő eszközöket és fedezte a helyszíni installálás, karbantartás, vagyonbiztosítás költségeit. Az Alapítvány irodaházában felmerülő részarányos rezsiköltség, a folyamatos Internet kapcsolatot biztosító szerverek, szolgáltatások, bérelt vonal fenntartása, a könyvtáros, az IT szakember, és adminisztrátor fizetésének költsége is ezt a keretet terhelték. A számítástechnikai eszközök rövid idejű kölcsönzése program kapcsán felmerülő javítási, karbantartási, új eszközök beszerzési költsége, valamint a kellékanyagok beszerzése is ebből történt.

A rendelkezésre álló költségvetési keret 2001-ben az alábbiak szerint került felosztásra:

pályázati kifizetés és természetbeni adomány
22 775 600 Ft
ösztöndíj
3 490 000 Ft
Soros Nonprofit Szolgáltató Központ fenntartási költsége
36 709 000 Ft
Következő fejezet >>
Tartalom>>