Soros Alapítvány Évkönyv 1990
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
MAGYAR - AMERIKAI KULTURÁLIS KAPCSOLATOKAtlantic Research and Publications - Corvina kiadó
A Corvina Kiadóval közösen az ARP 11 magyar történelmi és társadalmi témájú könyvet fordít angolra. A könyveket a Columbia University Press terjeszti majd világszerte, s ez lehetővé teszi a művelt közönség számára, hogy részletesebb háttérinformációt kapjon a mai magyar politikai átalakulás megértéséhez.
28.760 USD

Fielding Intézet (Santa Barbara)
Idén októberben a kaliforniai Fielding Intézet konferenciát rendezett a kelet-európai folyamatos oktatásról. Mivel az Alapítvány támogatni kívánja a magyar felnőttoktatásnak a rendszer megújításán dolgozó szakemberek alkalmazását, kifizette Edward Chichering amerikai szakember repülőjegyét, valamint hozzájárult a magyar résztvevők fogadásának költségeihez.
2.500 USD

Folger Shakespeare Könyvtár
Macel Gellért professzor három hónapos Folger-Soros ösztöndíjat kapott az 1990-91-es szezonban.
2.250 USD

Gifts-In-Kind Clearing House
A Gifts-In-Kind Clearing House olyan amerikai cég, amely az amerikai iparvállalatoknál feleslegessé vált különféle műszaki anyagokat, alkatrészeket ajánlja fel oktatási célra elsősorban felsőoktatási intézmények számára. Az idén tevékenységüket kiterjesztették Lengyelországra és Magyarországra is. Az első szállítmány szétosztása kisebb-nagyobb nehézségekbe ütközött, mert a beérkezett alkatrészek és anyagok felhasználhatósága a vártnál rosszabb volt. A raktározást és szétosztást a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola szervezte meg. Az adomány virtuális értéke
2.261.853 USD

Információs Központok
Az Alapítvány a Peterson céggel karöltve olyan Diákinformációs Központokat hozott létre, ahol az USA-ban lévő kb. 2.500 egyetem és főiskola adatai hozzáférhetőek az amerikában továbbtanulni szándékozó középiskolás vagy egyetemista diákok és egyetemet végzettek számára. A diákok kiválaszthatják a nekik tetsző egyetemet és szakot, megismerhetik a teljes curriculumot, az oktatók nevét, az oktatás körülményeit, és részben az adott egyetem ösztöndíj lehetőségeit. A központok segítségével benyújthatják pályázatukat a kívánt intézményekhez, amihez az Alapítvány forinttérítés ellenében maximum 100 USD támogatást ad a jelentkezési díjakra, valamint lehetőséget biztosít a felvételihez szükséges speciális nyelvvizsgák forintban történő kiűzetéséhez is. Az alábbi helyeken működnek jelenleg Diákinformációs Központok:
10.000 USD

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtá
Gál Györgyné 1371 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
T: 138-4933

Budapesti Műszaki Egyetem
Mezei Andrea 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
T: 166-7758

ELTE BTK
Szakács Borbála
1052 Budapest, Pesti B. u. 1.
T: 118-0966/137

JATE Központi Könyvtára
Dr. Bakonyiné Dr. Ficzkó Ildikó 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
T: 62/12-718

Miskolci Műszaki Egyetem Könyvtára
Papp Judit 3515 Miskolc-Egyetemváros
T: 46/61-416

Veszprémi Egyetem Könyvtára
Kunszabó Tiborné 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
T: 80/22-022/223.

KLTE Könyvtára
Deák Nóra 4010 Debrecen, Egyetem tér 1. K/202, szoba
T.:52/10-443, 16-666/180

Jan Kott
A Magyar Shakespeare Bizottság meghívására Kott úr, egy kiváló nyugalmazott professzor, aki a New York Állami Egyetem Összehasonlító Irodalmi Tanszékén tanított, négyhetes Shakespeare-szemináriumot tartott Magyarországon. Az Alapítvány fizette a repülőjegyét.
1.048 USD

Katharina és Christopher Wilson
A „Sorstalanság" című munka fordítása kapcsán kapta a házaspár a támogatást, hogy Magyarországon készíthessenek interjút a szerzővel, Kertész Imrével.
1.500 USD

Nemzeti Fórum Alapítvány
A térség kialakulóban lévő demokráciáinak szükségletei látva 1989-ben a Nemzeti Fórum Alapítvány kialakította a Kelet Európai Rezidens Pogramot, mely parlamenti, hírközlési és üzleti rezidensi helyeket nyújt kiváló amerikai vállalatoknál hasonló kelet-európai szervezetek szakemberei számára. Az Alapítvány 1990-ben kilenc magyar rezidens útiköltségét fedezte.
11.766 USD

PEREGRINATIO Alapítvány
Az ELTE nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésére, és ösztöndíjas pályázatok támogatására adtunk támogatást.
100.000 - Ft

Világakadémia
1990-ben a Magyar Tudományos Akadémia támogatást nyújtott a Világakadémia létrehozására, amely a nemzetközi tudományos műhelyek és a kutatóképzés központjává válhat. A Világakadémia független intézményként működne az Akadémia által rendelkezésre bocsátott helyiségekben. Ez az újkeletű intézmény szakembereket készítene fel arra, hogy a XXI. század közeledtével a térség kihívásainak globális és inter-kulturális jellegét interdiszciplináris módon tanulmányozzák. Az Alapítvány támogatja az Akadémia szervezésében tartandó tanulmányi kurzusokat.
30.000 USD
Következő fejezet >>
Tartalom>>