Soros Alapítvány Évkönyv 1986
Nyomtatóbarát változat

18. EGÉSZSÉGÜGY


<<Tartalom
<<Előző fejezet

18.1. Légrády Péter és 16 tagú kutatócsoportja 1987-88-ra 3 500 000 forint támogatást kapott a Bizottságtól arra a kutatóprogramra, amely azt vizsgálja, milyen szerepet játszik a máj-epe-rendszer egyes idült gyulladásos betegségek kialakulásában, fenntartásában és visszafordításában. A kutatócsoport orvosokból, biokémikusokból és mérnökökből áll. Az elmúlt három évben 600 beteget vizsgáltak és kezeltek a kísérlet keretében. A kutatástól új összefüggések felismerését és ennek nyomán hatékonyabb diagnosztika és terápia kidolgozását remélik. Műszereiket a svéd Tecator AB cégtől és a Novotrade RT-tól kapják. A laboratóriumi vizsgálatok jelentős részét a Bio-Szeparációs Technikai GMK végzi, ingyenesen. Az öntevékeny kutatócsoport tagjai eddig díjazásban nem részesültek, sőt a vizsgálatok költségeit részben maguk fedezték. A Bizottság támogatását laboratóriumi munkákra, valamint a kutatócsoport öt tagjának ösztöndíj-jellegű díjazására, gyógyszerek beszerzésére, vegyszerekre és anyagköltségekre és az adatok számítógépes feldolgozására fordítják.

18.2. Dr. Hoffmann Artúr, az Országos Kardiológiai Intézet tudományos főmunkatársa és munkacsoportja 1986-ban két évre 426 000 forint támogatásban részesült infarktusos és operált szívbetegek rehabilitációjának számítógépes értékeléséhez.

18.3. Dr. Császár Gyula belgyógyász, az Újpesti Kórház osztályvezető főorvosa 1986-ban 118 000 forint támogatást kapott egy pszichoszomatikus és neurotikus betegségekkel foglalkozó felmérés adatainak számítógépes feldolgozásához. Ennek alapján foglalja össze a kutatás eredményeit és tesz javaslatokat az egészségvédelem érdekében.

18.4. Dévény Anna és munkatársai a Péterfy Sándor utcai Kórház gyermek-gyógytornászai 1986-ban 200 000 forint és 4000 dollár támogatást kaptak különleges módszerük továbbfejlesztéséhez és terjesztéséhez. A forint-támogatást egy szakkönyv megjelentetésére használják fel, a dollártámogatás videó-felszerelésben öltött testet. Mindkettő elsősorban gyógytornászok önköltségi alapon szervezett továbbképzését szolgálja. A videoberendezés árának forint-ellenértékére a Bizottság nem tart igényt.

18.5. Buda Béla pszichiáter 1986-ban a Bizottság összesen 132 000 forintos támogatásával két nemzetközi kongresszusra utazott el. Novemberben Indiában a szexológiai Világkongresszuson, majd Brazíliában a Szociálpszichiátriai Világkongresszuson vett részt előadóként és rangos nemzetközi bizottságok tagjaként.

18.6. A Bizottság repülőjeggyel támogatja Hegedűs Lajos kutató vegyészmérnök egy éves ösztöndíjas útját. A pályázó a National Institute of Health-től kapott ösztöndíjat, hogy a bethesdai (Maryland állam) gyógyszervegyészeti laboratóriumban új, AIDS-ellenes vegyületek vizsgálatával foglalkozzék.

18.7. Matkó Ida, a budapesti orvostudományi egyetem érsebészeti klinikájának orvosa 50 000 forintos támogatást kapott, hogy tanulmányt készítsen csecsemőkön és kisgyermekeken végzett korrekciós szívműtétek altatási és belgyógyászati lefolytatásának tapasztalatairól.

18.8—14. A továbbiakban összefoglaljuk a dollár-támogatásban részesített programok főbb adatait

A pályázó neveA program címeA támogatás összege és felhasználása
Weil Emil Kórházurulógiai és sebészeti ellátás80 000 dollár ultrahangos diagnosztikai berendezésre
Bajcsy Kórház, Budapestelektromos vérzéscsillapítás40 000 dollár műszerekre
Dr. Csata Sándor (István Kórház)vesekövek műtét nélküli eltávolítása22 000 dollár műszerre
Karcagi Kórház és Rendelőintézetanya- és csecsemővédelem29 000 dollár ultrahangos diagnosztikai berendezésre
Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet, Immunológiai Munkacsoportaz izületi gyulladásos megbetegedések immunológiai kutatása4450 dollár műszerre
Tóth Sándor (Gerontológiai Központ)az öregedés elektro-fiziológiai vizsgálata1300 dollár műszerre

Következő fejezet >>
Tartalom>>