Soros Alapítvány Évkönyv 1986
Nyomtatóbarát változat

19. EGYÉB


<<Tartalom
<<Előző fejezet

19.1. Balogh Tibor egyetemi tanársegéd 1986-ban 380 000 forint támogatást kapott holográfiái berendezések vásárlásához. Munkatársaival saját laboratóriumában sok, a nemzetközi mezőnyben is helyüket megálló hologrammokat készít. Számos magyarországi és nemzetközi kiállításon vettek részt, darabjaik vannak a New York-i Hologram Múzeumban, előkészületben van stockholmi és nyugat-berlini kiállításuk. A Bizottságtól egy olyan hologramstúdió létrehozásához kapott támogatást (a mostani stúdiójára alapozva), ahol értékes műtárgyakat tud reprodukálni, továbbá oktatási, demonstrációs anyagokat tud készíteni vizuális művészeti kísérletekhez.

19.2. Sík Csaba, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője 579 dollár támogatást kapott két, Picassóról szóló szakkönyv beszerzéséhez. A pályázó könyvet ír a nagy festőművészről.

19.3. A Vigilia, az Actio Catholica folyóirata egy évre 960 000 forint öszszegű támogatást kapott. Jobb minőségű papíron, tetszetősebb fedéllel jelenik meg a lap, s ez növeli az előállítási költségét. A szerkesztőség abban bízik, hogy sikerül nagyobb olvasóközönséget meghódítani, s az első két év után a lap ismét fenn tudja tartani magát.

19.4. Nagymihályi Géza, Sajópetri görögkatolikus lelkésze és főiskolai tanár 1986-ban 128 000 forint támogatást kapott a Bizottságtól a hazai bizánci művészet kutatásához. Elsősorban a legjellegzetesebb alkotásokat, az ikonosztázokat tanulmányozza. A három észak-keleti megyében a 17. század végétől napjainkig több mint 100 képállvány készült. A kutatási eredmények a magyar művészettörténet eddig feltáratlan területére irányítaná az érdeklődést. Az Alapítvány a fotózásra és az utazási költségekre adta a támogatást.

19.5. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Művészettörténeti Tanszéke 1986-ban 150 000 forint támogatást kapott interdiszciplináris antológiák megjelentetéséhez. A költségek a tervek szerint a bevételből megtérülnek, s a támogatás afféle alaptőke, amelyből mindig megelőlegezhetek egy-egy újabb kötet költségei.

19.6. Az Akadémiai Kiadó és Nyomda 1985-ben 85 298 dollár támogatást kapott nyomdája műszaki bázisának megújításához. A támogatásból nyomdai berendezéseket vásárolt.

19.7. Az Akadémiai Kiadó és Nyomda egyszersmind 500 dollár összegű támogatást kapott egy magyar fordításban megjelenő könyv jogdíjának kifizetésére. A könyv 1986 novemberében jelent meg, szerzője Thomas Naylor, címe: Új iparvállalati szerkezet.

19.8. Az Alapítvány 1986-ban 15 000 dollárt bocsátott a Magyar Tudományos Akadémia rendelkezésére, fontos nemzetközi tudományos tanácskozások magyar résztvevőinek kiküldetési költségére.

19.9. Mohai Lajos rendszerprogramozó 1986-ban két évre összesen 183 000 forint ösztöndíjat kapott egy eszperantó—magyar fordítóprogram kidolgozásához. A fordítóprogram többek között lehetővé tenné a nemzetközi „Teledata" hálózatba való bekapcsolódást, melynek közvetítőnyelve az eszperantó. A „Teledata" adatbankjában jelentős európai kulturális eseményeknek, menetrendeknek, országok történelmének, földrajzának, kultúrájának stb. adatait fogják tárolni.

19.10. Arató András, a Központi Fizikai Kutatóintézet munkatársa 13 200 dolláros támogatást kapott az Alapítványtól olyan műszerekre, amelyeknek segítségével vakok számára új olvasó segédeszközt tervez kifejleszteni.

19.11. Rózsa Pál zeneszerző 1987-re 72 000 forint ösztöndíjban részesült, hogy megírja Hernádi Gyula és Jancsó Miklós művére a Gólem című háromfelvonásos operát.

19.12. Kovács Ágnes esztéta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa 1986-ban 8500 forintos utazási hozzájárulást kapott müncheni ösztöndíjas útjához. Thomas Mann és a „Müncheni Művészkör" kapcsolatát tanulmányozta.
Következő fejezet >>
Tartalom>>