Soros Alapítvány Évkönyv 1994
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
3. Ültess fát utódaidnak!

A faültetéssel, aktív természetvédelemmel, környezeti neveléssel foglalkozó program 1994-ben négyéves volt.
Az év számunkra karácsonyfa komposztálással kezdődött és azzal is fejeződött be. Az „Angyallátta komposzt" akció keretében 1994 elején számos budapesti iskolában a gyerekek összegyűjtötték az ünnepek után kidobált karácsonyfákat. Az értékes hulladékot a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat a Fővárosi Kertészeti Rt. komposzttelepére szállította. Az ágnyesedékkel, lehullott lombbal együtt feldolgozott karácsonyfák azóta már a budapesti fák talaját javítjják. A kezdeményezésnek jő sajtója volt. 1994-95 fordulóján az akció folytatódott. Ezúttal nem sikerült annyi fiatalt mozgósítani a karácsonyfagyűjtésre, mint az előző évben, az viszont siker, hogy - részben a mi lobbizásunk eredményeképpen - a Fővárosi Kertészeti Rt. komposztálótelepének kiépítése folyamatban van, a téma fontossága kezd köztudottá válni.
Budapesten több lakóhelyi egyesülettel, helyi környezetvédő csoporttal, iskolával, óvodával az együttműködésünk rendszeressé vált. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédő Bizottságának támogatásával mintaértékű faültetések megtervezéséhez, megszervezéséhez és kivitelezéséhez nyújtottunk segítséget. Ősszel a hagyományoknak megfelelően a Budai-hegységben ismét sor került egy elhagyott bányaterület újraerdősítésére, pontosabban egy korábbi erdősítésünk helyszínére tértünk vissza. Azzal, hogy a régebbi erdősítés hiányait pótoltuk, a hosszútávú, rendszeres munka jelentőségét hangsúlyoztuk.
Ugyanilyen szellemben folytatódott a Dörögdi-medencében zajló erdősítésünk. A Global ReLeaf nemzetközi faültető mozgalomban társszervezetünk a Príma Klima nevű német alapítvány. Tőlük kaptunk anyagi támogatást egy 11 hektáros szántóterület erdősítésére. Ősszel végre az időjárás sem húzta keresztbe számításainkat, és a helybeli lakosokkal sokezer cser, hárs, kőris és juhar csemetét ültettünk el. A jó hangulatú közös munka minden bizonnyal hozzájárult a nagyobb célhoz, a környezetvédelmi tudatosság növeléséhez. 1995 tavaszán az erdősítést szeretnénk befejezni a Dörögdi-medencében.
Az Ültess fát utódaidnak! program szakmai segítséget adott a „Terézvárosi fák éve, 1994" megszervezéséhez, lebonyolításához. Budapest VI. kerületében az iskolások pályázatok, rendezvények keretében nagy figyelmet szenteltek a kerület mostoha sorsú fáinak, s a figyelem felkeltésében nekünk is szerepünk volt.
Következő fejezet >>
Tartalom>>