Soros Alapítvány Évkönyv 1987
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
EGÉSZSÉGÜGY


Budai Gyermekkórház légzésrehabilitációs osztálya

800 000 forint 1987-ben három évre

Oktatási programokra

Az utolsó, nagy magyarországi Heine—Medin járvány (1956—1959) tizenhat áldozata kórházban él, további hat pedig időnként kerül az osztályra. Nagy erőfeszítéssel tanulnak és sajátítanak el szellemi szakmát. A bizottság számítógép, televízió, videokazetták, idegen nyelvű könyvek vásárlásához, valamint nyelvtanárok és előadók tiszteletdíjára adta a támogatást.

Egészségügyi Gyermekotthon, Ipolytölgyes

500 000 forint 1987-ben

Volt gondozottak foglalkoztatására

A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat 1986 augusztusa óta működtet Ipolytölgyesen gyermekotthont, halmozottan fogyatékos gyermekek számára. Egyelőre 80 gyereket gondoznak az otthonban, de 120 főre kívánják emelni a gondozottak számát. Az otthon fenntartási költségeit egyrészt az Egészségügyi Minisztérium, másrészt (adományokból) a szeretetszolgálat fedezi. A szeretetszolgálat olyan gazdálkodási tevékenységbe fog, amely részben önállóvá teszi az otthont, ugyanakkor módot ad a 18. évüket betöltött gondozottak egy részének foglalkoztatására. 150 sertés tenyésztésére alkalmas telepről van szó, valamint takarmánynövények és konyhakerti növények termesztéséről. A támogatást a telep felszerelésére fordítják.

Ultrahang-diagnosztikai program

80 000 dollár 1985-ben
129 000 dollár 1986-ban
308 000 dollár 1987-ben forinttérítéssel

Vizsgálati készülékek nyolc kórháznak

1987-ben a budapesti II. sz. Nőgyógyászati Klinika és a Semmelweis Kórház, továbbá a váci, a kerepestarcsai és a ceglédi kórház kapott az alapít-ványtól ultrahang-diagnosztikai készülékeket.

Magyar Radiológiai Társaság

150 000 forint 1987-ben

Ultrahang-tanfolyam

A támogatásból az alapítvány segítségével vásárolt készülékek használatára képeztek ki kórházi orvosokat. Összesen 24 diplomát osztottak ki. A tanfolyamon 11 olyan orvos is részt vett, akik már forrásból származó ultrahang-készüléken dolgoznak. A támogatás nagyobbik feléből (84 000 forint) tankönyv készül a tanfolyam anyagából.

Dr. Hoffmann Artúr

426 000 forint 1986-ban három évre

Szívbetegek rehabilitációs programja

Az Országos Kardiológiai Intézet tudományos főmunkatársa és munkacsoportja infarktusos és operált szívbetegek rehabilitációjával foglalkozik. Az adatok számítógépes értékeléséhez kapta a támogatást.

Dr. Danis György

6000 dollár 1987-ben forinttérítés nélkül

Akupunktúra-tanulmányút

A pályázó az akupunktúra szervezett hazai meghonosításán fáradozik, s a támogatást kínai tanulmányútjához kapta.

Szabó István

300 000 forint 1987-ben

Biokémiai kísérletekre

A pályázó izomsorvadásban szenvedő gyermeke megmentése érdekében vált autodidakta kutatóvá, s úgy gondolja, hogy sikerült a betegség kezelésére alkalmas anyagot találnia. Több szakértő reménytelennek minősítette a vállalkozást, mivel azonban egy kémiai kutató laboratórium vállalkozott az állatkísérletekre, a bizottság vállalta ezek költségét.

Dr. Kerekes Jenő

70 000 forint 1988-ra

Rákellenes információs program

A Soproni Városi Kórház tüdőosztályának vezetője rendszeres találkozókra akarja összehívni a nem súlyos állapotban lévő betegeket, hogy követhesse állapotuk alakulását és ők is tájékozódjanak a kezelési lehetőségekről és az ajánlott teendőkről. A támogatást a szervezés költségeire kapta.

Soósné Simon Zsuzsa

32 479 forint 1987-ben

Útiköltségre

A pályázó Bostonban, a Harvard Egyetem Vérkutató Központjától kapott egyéves kutatói ösztöndíjat a gyermekkori cukorbetegség okainak vizsgálatához.

Hársfalvi Jolán

31 451 forint 1987-ben

Útiköltség tanulmányútra

A pályázó Miamiba utazott három hónapos tanulmányútra a Haverford College Biológiai Intézetébe. Témája a vérlemezke szerepe az érelmeszesedés kialakulásában. Egyúttal előadást tartott egy sejt- és molekuláris biológiai értekezleten.
Következő fejezet >>
Tartalom>>