Soros Alapítvány Évkönyv 1987
Nyomtatóbarát változat

<<Tartalom
<<Előző fejezet
VEZETŐKÉPZÉSMarx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

150 000 dollár 1986-ban
150 000 dollár 1987-ben forinttérítés nélkül

A vezetőképzés bevezetésére

A budapesti közgazdasági egyetem 1988 őszétől átfogó reformot vezet be képzési rendszerében. Az eddigi egyfokozatú, négy-öt éves képzés helyett két fokozatban oktatja majd hallgatóit. Az első lépcsőben általános gazdasági és kulturális ismereteket oktatnak majd, a második szakaszban pedig a legjobb hallgatók folytathatják tanulmányaikat, három fő tagozaton, s ezek egyike a menedzserképzés lesz. Az egyetem ahhoz kapott támogatást, hogy a menedzserképzés bevezetéséhez szükséges feltételeket megteremtse. Az alapítvány nyugati tanácsadókat küldött Budapestre, hogy részt vegyenek az egyetemi tananyag korszerűsítésében. Ezen kívül külföldi ösztöndíjat ajánlott fel tizenöt végzett hallgatónak, akik vállalják, hogy hazatértük után a tanultakból tanfolyamot tartanak az MKKE-n. Ez a program az 1987-1988-as tanévben kezdődött és az 1989-1990-es tanévben zárul.

Budapesti Vezetőképző Intézet

50 000 dollár és 100 000 forint 1987-ben
50 000 dollár 1988-ra

Menedzserképző üzleti vállalkozás elindítása

A Soros-alapítvány egy vezetőképzéssel és tanácsadással foglalkozó budapesti vegyesvállalat létrehozásához nyújt segítséget. Magyar részről a Hitelbank vállal benne vezető szerepet, a vállalkozás külföldi résztvevője pedig az újonnan létrejött East-West Management Institute nevű jótékonysági intézmény. Az EWMI szerepe abban áll, hogy megvásárolja a működéshez szükséges műszaki berendezéseket, továbbá részt vesz a tananyag és a tanári testület összeállításában. A tanári kar kezdetben amerikai és nyugat-európai tanárokból áll majd, melléjük azonban magyartanársegédeket osztanak be, s idővel ők veszik majd át az oktatás feladatát. Az intézetnek a tervek szerint nyereségessé kell válnia, s ha ezt eléri, az EWMI lemond a haszon rá eső részéről az MTA-Soros-alapítvány Bizottság javára. A terv a magyar és az amerikai kormány támogatását is élvezi, s az eddigi résztvevőkön kívül az alapítók reményei szerint rövidesen csatlakozik hozzá a Világbank is. Érdeklődést tanúsít iránta továbbá több kormány, többek között Kanadáé és a Német Szövetségi Köztársaságé.

Medicor-Taurus

60 000 dollár 1987-ben

Vezetőképző tanfolyamra

A két budapesti vállalat közös tanfolyamot indított vezető munkatársai számára. A fő téma az emberi erőforrások optimális kihasználása. 1987-ben csaknem az egész támogatást igénybe vették (54 000 dollárt).

Magyar Gazdasági Kamara

57 000 forint1986- ban
40 000 dollárés14 000 forint 1987- ben
40 000 dollár1988- ra

Amerikai vállalati tanácsadók munkájára

A kamara amerikai szakembereket közvetít magyar vállalatokhoz tanácsadói feladattal. Az alapítvány az International Executive Service Corps nevű szervezettel állapodott meg arról, hogy ez a nyugdíjas vállalati vezetőket egyesítő szövetség tapasztalt szaktanácsadókat küld Magyarországra. 1987-ben öt szaktanácsadó töltött néhány hónapot magyar vállalatoknál a program keretében. A forintkiadások a program előkészítését szervező Francis Goldman budapesti költségeit fedezték.
Következő fejezet >>
Tartalom>>