Soros Alapítvány Évkönyv 1986
Nyomtatóbarát változat

11. MAGYAR-AMERIKAI KULTURÁLIS KAPCSOLATOK


<<Tartalom
<<Előző fejezet

A Soros Alapítvány, akárcsak 1984-85-ben, azóta is több egyszeri adománnyal segítette elő a magyar-amerikai kulturális kapcsolatok fejlődését, a magyar kultúra amerikai megismertetését.

11.1. Az Alapítvány 3000 dolláros összeggel támogatta Jászi Oszkár angol nyelvű írásainak kiadását.

11.2. Halasi-Kun professzor 5000 dolláros támogatást kapott két szakfolyóirat, az Archívum Ottomanicum és az Archivum Eurasiae Medii Aevi kiadásához.

11.3. Az Alapítvány azt tervezi, hogy 1987-ben 10-10 ezer dolláros öszszeggel támogatja a Columbia egyetemen létrehozandó modern magyar irodalom tanszéket és a Berkeley egyetemen újonnan alakuló magyar nyelvoktatási tanszékét.

11.4. Az Alapítvány 2000 dollárral járult hozzá, hogy a Chicagóban élő Huziányi István értékes magyar történelmi dokumentumgyűjteménye hazakerüljön Magyarországra. Huziányi István magyar könyvtáraknak adományozta a két világháborúról és az amerikai magyar emigrációról szóló dokumentumgyűjteményt, és az Alapítvány a szállítás költségeit fedezte.

11.5. Az Alapítvány 5000 dollárral járult hozzá Bibó István válogatott műveinek amerikai kiadásához.

A korábbiakhoz hasonlóan az Alapítvány rendkívüli esetekben az elmúlt másfél évben is adott támogatást Magyarországra látogató amerikai szakembereknek és hozzájárult amerikai intézményeknél vendégeskedő magyar szakemberek ellátásához.

11.6. Clayton Eshelman költő és műfordító 1986-ban Magyarországon tett látogatást, hogy előkészítse Sulphur című folyóiratának magyar különszámát. Útjához 2100 dolláros támogatást kapott az Alapítványtól.

11.7. John Jacob 558 dolláros támogatást kapott budapesti útjához: a Liget Galériában fénykép-kiállítást rendezett és a mai magyar fotóművészetet tanulmányozta.

11.8. Nancy Usher 1986-ban tanulmányutat tett Magyarországon, hogy a zeneiskolák oktatási módszereit tanulmányozza. Összefoglaló elemzést készít a világon honos zeneoktatási rendszerekről, s ennek a könyvnek egy fejezete Magyarországról szól majd. Itt-tartózkodásának költségeihez a Bizottság 10 000 forinttal járult hozzá.

11.9. Petr Kotik avantgarde zeneszerző és előadóművész 727 dolláros támogatást kapott budapesti útjához: a 180-as Csoport koncertjein lépett fel.

11.10. Enyedi György professzor az Alapítványtól kapott repülőjegyet, hogy a Washingtoni Wilson Center vendégeként részt vegyen a kelet-európai ökológiai problémákról rendezett értekezleten.

11.11. Ferencz Réka a Bryn Maur College-től kapott ösztöndíjat, és az Alapítvány a repülőjegyének árát fedezte.

11.12. Csapó Gyula a Buffalói Állami Egyetemen készül Phd fokozatot szerezni, és ott-tartózkodásának költségeihez az Alapítvány 7000 dollárral járult hozzá.
Következő fejezet >>
Tartalom>>